Hoe Wed je Succesvol op Golf?

De Regels van het Golfen

De Gedragsregels

man golfen

De regels van het golfen kunnen onderverdeeld worden in de daadwerkelijke regels en gedragsregels. Als we kijken naar de gedragsregels, is het belangrijk om bij het golfen respect te hebben voor de baan, je medespelers en de sport zelf. Zo is het allereerst belangrijk om minimaal 2 meter afstand te houden wanneer je met anderen aan het golfen bent. De swing van de golfclub kan namelijk zorgen voor onveilige situaties.

Fore!

Ook als er andere spelers op de baan lopen, is het belangrijk om niet te slaan. Een golfbal kan namelijk met een snelheid van wel 100 kilometer per uur erg hard aankomen. Mocht je onverhoopt toch een bal slaan terwijl er anderen in de buurt zijn, roep dan zo hard mogelijk ‘Fore’! Dit staat voor ‘Falling Object Returning to Earth’. Hiermee laat je anderen weten dat er een golfbal hun kant op komt en dat ze uit moeten kijken.

Respect other players

golfspeler en toeschouwers

Voor de baan is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Heb je een plag in het veld geslagen, leg deze dan zo goed mogelijk terug. Ook het aanharken van de bunkers en het repareren van pitchmarks hoort hierbij. Dit alles om de baan in een zo goed mogelijke staat achter te laten voor andere spelers.

Tot slot is het belangrijk om respect te hebben voor je medespelers. Zijn er bijvoorbeeld andere golfers die sneller zijn dan jij, laat het dan eerst slaan. Zo houdt je niemand op en kan iedereen genieten van een heerlijke dag golf. Ook bij het zoeken naar ballen die bijvoorbeeld in de bossen of struiken liggen, kun jij je medespelers helpen. Respect voor andere spelers is dan ook erg belangrijk.

De Daadwerkelijke Regels en Vocabulaire

Er zijn natuurlijk een aantal belangrijke basisregels die ook daadwerkelijk van belang zijn bij het wedden op golf. Allereerst is het belangrijk dat de bal wordt gespeeld zoals deze ligt. Ook al ligt de bal op een lastige positie, dan nog moet de golfer de bal vanuit daar slaan. Ligt deze midden in de bossen bijvoorbeeld, dan kan dat van grote invloed zijn op je weddenschap.

Matchplay en Strokeplay

Een andere belangrijke regel is de spelvorm die gespeeld wordt. Zo is er de mogelijkheid om te kiezen voor matchplay en strokeplay. Bij matchplay wordt er tegen een andere tegenstander gespeeld. Je speelt dus één-tegen-één. Bij strokeplay speel je tegen een heel deelnemersveld. Wed je op golfwedstrijden, dan is het belangrijk om te kijken naar de spelvorm die gespeeld wordt.

GOLF CLUBS

Golfclubs

Daarnaast moet je ballen en clubs (ook wel ijzers) gebruiken die aan de regels voldoen. Je mag als spelers maximaal 14 clubs bij je hebben tijdens een wedstrijd. Heb je een club beschadigd of ben je deze verloren, dan mag je deze ook niet meer vervangen. Een speler moet het dus doen met de clubs die hij meeneemt. Heb je veel verstand van clubs en van de baan, dan kan dit een mooi voordeel bieden als je inzet op golfwedstrijden. Een golfclub heeft een cijfer variërend van 1 t/m 9. Hoe lager het cijfer op de golfclub, hoe lager de bal vliegt en hoe verder deze doorrolt. Hoe hoger de bal op de club, hoe hoger de bal zal vliegen en hoe minder ver deze doorrolt.

HOLLOW THE BALL

Tijdens het spelen van een hole is het belangrijk om de bal uit te holen. Het uitholen houdt in dat de bal in zijn geheel in de hole is verdwenen. Is dit niet het geval en gaat een speler al naar de volgende hole, dan zijn er strafslagen van toepassing.

Golf Beting Terminology

Tot slot zijn er nog een aantal belangrijke termen die bij het wedden op golf van pas kunnen komen:

 • PAR: Dit staat voor Professional Average Record. Dit geeft aan hoeveel slagen een professionele golfspeler nodig eeft om de bal in de hole te spelen.
 • Hole in one: De golfbal belandt met één slag in de hole. De grootste kans dat dit gebeurt is op een PAR-3 hole.
 • Birdie: 1 slag onder PAR.
 • Eagle: 2 slagen onder PAR.
 • Albatros: Een albatros is 3 slagen onder PAR. Dit betekent bij een PAR-4 hole een hole in one. Bij een PAR-5 hole doet de speler de baan in twee slagen.
 • Bogey: 1 slag boven PAR.
 • Double Bogey: 2 slagen boven PAR.
 • Handicap: Dit is een cijfer waarmee het niveau van een golfer wordt aangeduid. Hoe lager de handicap, des te beter is de speler.
 • Out of bounds: De bal belandt buiten de baan. Is dit het geval, dan moet je een nieuwe bal slaan vanaf de plek waarvandaan je de bal out of bounds sloeg. Je krijgt er ook één slag bij.

Wedmogelijkheden bij Golf

Ook bij het golfen zijn er natuurlijk talloze wedmogelijkheden. Je kunt op veel verschillende aspecten van de sport inzetten, maar hier behandelen we de meest voorkomende weddenschappen.

Wedden op de Winnaar

Allereerst natuurlijk het wedden op een winnaar. Dit is vooral populair bij de spelvorm matchplay, aangezien hierbij twee spelers tegen elkaar spelen. Dit maakt de kans om te winnen een stuk groter. Bij strokeplay kun je ook kiezen voor een winnaar, maar dan kies je al snel voor de winnaar van het toernooi. Een andere vorm die bij strokeplay gebruikelijk is, is een ‘head-to-head’ weddenschap. Hier komen we later op terug.

Wedden op het Aantal Slagen Onder/Boven PAR

Een andere populaire vorm van wedden is het wedden op het aantal slagen boven of onder PAR. Je kunt daarbij kiezen uit alle verschillende spelers en inschatten of zij juist onder of boven PAR uitkomen. Dit is een populaire weddenschapsvorm bij live weddenschappen, omdat hier de progressie van de speler in de ronde gevolgd kan worden.

Head-to-head Weddenschap

Een head-to-head weddenschap is een soort weddenschap waarbij je niet de winnaar hoeft te voorspellen. Hierbij voorspel je van bijvoorbeeld drie spelers in welke volgorde zij eindigen op de ranglijst. Het gaat er daarbij niet om dat één van de spelers moet winnen, alleen de volgorde ten opzichte van elkaar. Je kiest bijvoorbeeld drie spelers (X, Y en Z) en laat deze in de volgorde Y, X, Z eindigen. Eindigen zij ook daadwerkelijk in deze volgorde, dan win je het weddenschap. Eindigen ze in een andere volgorde, dan verlies je het weddenschap.

Live-weddenschappen

Ook live-weddenschappen zijn erg populair. Het voordeel hiervan is dat je de wedstrijd kunt volgen en op die manier kunt inspelen op de vorm van de dag van bepaalde spelers. Een nadeel is echter wel dat je de hele wedstrijd moet volgen om weddenschappen af te kunnen sluiten.

Het goede nieuws van deze weddenschapsvormen, is dat deze vanaf 1 Oktober 2021 ook naar Nederland komen. Vanaf die datum is het namelijk toegestaan om weddenschappen op golfwedstrijden online af te sluiten in Nederland. Zo kun jij dus ook kiezen voor een head-to-head weddenschap of kun je de winnaar van een toernooi voorspellen.

Tips en Strategieën voor Golfweddenschappen

tips voor golfweddenschappen

Er zijn verschillende strategieën voor golfweddenschappen mogelijk. Allereerst kun je op een slimme manier gebruik maken van de head-to-head weddenschappen. Kies je bijvoorbeeld voor een sterke speler, een middelmatige speler en een minder speler, dan is de volgorde al vrij snel bepaald. Hoewel de quotering misschien lager is, is de kans op succes ook erg groot.

Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar de omstandigheden. Is een golfer bijvoorbeeld erg in vorm, dan is het interessant om op deze golfer in te zetten. Ook het klimaat speelt hierbij een rol. Waait het hard of is het slechter weer, dan is de ene golfer beter dan de ander. Houdt dus ook rekening met de omstandigheden die spelen tijdens de wedstrijd of het toernooi.

Een belangrijke strategie bij live-weddenschappen op golfwedstrijden in Amerika, is om op te passen met live-wedstrijden. In Amerika worden deze golfwedstrijden namelijk vertraagd uitgezonden, waardoor je 1 à 2 minuten achter kunt lopen. Dit kan een negatieve invloed hebben op je weddenschappen.

Golftoernooien

Bij het golfen zijn er kortweg vier grote toernooien te onderscheiden, deze zullen we hieronder voor je opsommen:

Golftoernooien
 • Masters Tournament: Sinds 1934 gehouden in de Amerikaanse staat Georgia.
 • PGA Championship: Toernooi dat jaarlijks wordt georganiseerd op een andere golfbaan in de Verenigde Staten.
 • US Open: Een ander Amerikaans toernooi dat jaarlijks op verschillende golfbanen wordt gespeeld.
 • The Open Championship: Een toernooi dat op een linksbaan wordt gespeeld in Groot-Brittannië. Een linksbaan is een baan die weinig beschut ligt, waar invloeden van het klimaat een bepalende rol spelen bij de golfwedstrijden.

Zoals je leest zijn er verschillende manieren om geld te verdienen bij het wedden op golfwedstrijden. Het is nog belangrijk om te vermelden dat veel golfers er alles aan doen om tijdens de vier grote toernooien in topvorm te verkeren. Dit maakt het inzetten op deze toernooien alleen maar lucratiever, omdat ook de odds hier vaak positief door beïnvloedt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *