Odds Calculator door LW

2-way 3-way
1:
Kansen: 0.00%
X:
Kansen: 0.00%
2:
Kansen: 0.00%
Uitbetaling
0.00%
Marge
0.00%

De kansen bij online bookmakers zijn, net zoals bij casino spellen, niet altijd gelijk. Dit heeft alles te maken met de marges die de bookmaker hanteert.

De experts van Legale Weddenschappen hebben een Odds Calculator ontwikkeld om te toetsen hoe hoog de marges en uitbetalingen van verschillende bookmakers zijn.

Hoe werkt de LW Odds Calculator?

3-way wedden

De LW Odds Calculator is speciaal ontworpen voor het kans berekenen van weddenschappen die je veel tegenkomt bij Nederlandse bookmakers: 2-way en 3-way weddenschappen. De rekentool werkt dus voor alle weddenschappen waar je in kan zetten op de winnaar, verliezer en gelijkspel.

De Odds Calculator is echter toepasbaar voor verschillende typen weddenschappen: deze kan worden gebruikt voor het berekenen van decimale (1.20), fractionele (1/5) en Amerikaanse odds (-500). De standaard instelling is decimale odds, omdat deze het meest gangbaar zijn bij Nederlandse bookmakers.

Hoe gebruik je de LW Odds Calculator?

 1. Stap 1:

  Kies het soort weddenschap: 2-way of 3-way.

  Odds Calculator: 2-way en 3-way

 2. Stap 2:

  Gebruik hiervoor decimale getallen en maak gebruik van een punt, bijvoorbeeld (1.20).

  Odds Calculator - wedden odds en kansen

 3. Stap 3:

  Vul alle vakken in, vervolgens krijg je onder iedere uitkomst de kans te zien (aangegeven in %). Onderaan de Odds Converter zie je het uitbetalingspercentage, en de marge.

  Odds calculator - Uitbetaling en Marge

Je kan op ieder moment de odds aanpassen, of alle velden leegmaken door op ‘Resultaten Resetten’ te klikken.

In de volgende secties leg ik in detail uit wat er achter de schermen gebeurt: een compleet inzicht in hoe odds werken, hoe deze berekend worden en hoe je odds naar kans kan omzetten.

Wat zijn odds?

Odds, ook wel quoteringen, zijn cijfers die aangeven hoeveel je kunt winnen als je inzet op een bepaalde gebeurtenis bij een sportwedstrijd. In Nederland wordt vooral gebruik gemaakt van decimale odds. Decimale odds worden aangegeven als een getal, eventueel met decimalen, bijvoorbeeld 1.20 of 3.

Hoe werken odds? sport wedden

Hoe werken odds?

De quotering is altijd een weerspiegeling van de geïmpliceerde winkans (‘Kansen’), die ook berekend kan worden met onze weddenschap calculator. De online bookmaker verzamelt zo veel mogelijk informatie over een specifieke wedstrijd, en maakt op basis hiervan een schatting van hoe groot de kansen zijn dat een team zal winnen, gelijkspelen, of verliezen.

Wat zijn odds? Kansen

Als we het complete plaatje van uitbetalingen en winkans hebben kunnen we ook de marge dat de bookmaker hanteert over alle winsten berekenen. Wat het marge precies inhoudt vertel ik zo, we gaan nu eerst door naar hoe uitbetalingen bij decimale odds berekend worden.

Hoe bereken je de winst bij decimale odds?

De uitbetaling van een weddenschap met decimale odds berekenen is vrij makkelijk: je kan simpelweg je inzet vermenigvuldigen met het aangegeven decimale cijfer. We nemen de volgende wedstrijd als voorbeeld voor het voetbal odds berekenen:

Team A wintGelijkspelTeam B wint
1.494.206.40

Als je bij deze wedstrijd correct winst voorspelt voor team A met een inzet van €10, ziet de winstberekening er als volgt uit:

 • Uitbetaling: €10 x 1.49 = €14.9
 • Winst: €14.9 – 10 = €4.9

Je totale winst is in dit geval €4.9, omdat je originele inzet altijd van de totale uitbetaling afgetrokken moet worden. Dit geld was immers al van jou. De odds kunnen echter ook gebruikt worden om de kans van een uitkomst te berekenen.

Hoe kan je het odds ratio omrekenen naar percentage?

Decimale odds geven dus de uitbetaling aan bij een correcte voorspelling, maar zijn ook een weerspiegeling van de kans van een bepaalde uitkomst. Hoe hoger de kans van een bepaalde gebeurtenis, hoe lager de uitbetaling.

Je kan odds omrekenen naar kans met de volgende formule:

(1 / decimale odds) x 100 = geschatte kans

We gebruiken opnieuw het eerder genoemde voorbeeld om odds naar percentage om te zetten en berekenen de geïmpliceerde kansen van de individuele uitkomsten:

Team A wint:

 1. 1 / 1.49 = 0,6711

 2. 0,67 x 100 = 67,11

 3. De geïmpliceerde kans dat team A wint is 67,11%.

Gelijkspel:

 1. 1 / 4.20 = 0,238

 2. 0,24 x 100 = 23,8

 3. De geïmpliceerde kans op gelijkspel is 23,8%.

Team B wint:

 1. 1 / 6.40 = 0,156

 2. 0,16 x 100 = 15,6

 3. De geïmpliceerde kans dat team B wint is 15,6%.

Snelle rekenaars zal het misschien al zijn opgevallen dat deze drie getallen niet op 100% uitkomen wanneer ze worden opgeteld (67,11 + 23,8 + 15,6 = 106,5), dit heeft namelijk te maken met de marge die de bookmakers hanteert.

Hoe kan je odds converteren naar marge? Daar gaan we het over hebben in de volgende sectie.

Wat zijn marges?

Wanneer jij een weddenschap wint houdt de bookmaker een deel van de winst, aangegeven in procent, voor zichzelf. Dit noemen we de marge.

Bookmakers bouwen een marge in hun weddenschappen in, om ervoor te zorgen dat zij op de lange termijn altijd winst maken. De marge verschilt echter per bookmaker. Er worden zelfs vaak bij verschillende sporten, toernooien en wedstrijden verschillende marges gehanteerd.

Marges bij Nederlandse Bookmakers

In de vorige sectie kwamen we erachter dat de totale som van de kansberekening sportweddenschappen boven de 100% uitkwam. Dit komt doordat de daadwerkelijke kans dat een van deze gebeurtenissen voorkomt in de realiteit iets kleiner is dan de bookmaker aangeeft.

We kunnen de marge van de bookmaker uit het bovenstaande voorbeeld op de volgende manier berekenen:

Totale som van alle geïmpliceerde kansen - 100 = marge

De bookmaker hanteert in dit geval een marge van 6,5% (106,5 – 100 = 6,5%).

De marge, aangegeven in procenten, geeft dus aan hoeveel van de algemene winsten direct terug gaan naar de bookmaker en niet worden uitbetaald. Dit betekent dat je in de praktijk het liefst speelt bij een bookmaker met een zo laag mogelijk marge. In de LW kansberekening tool zie je naast het marge ook de ‘payout’ staan.

Bookmakers met de hoogste uitbetalingen

Onze team van experts is constant bezig met het onderzoeken en vergelijken van de kansen van alle Nederlandse bookmakers. Op basis van dit onderzoek hebben we de marges en uitbetalingen van verschillende evenementen berekend. Hieronder kan je zien welke bookmakers over het algemeen de beste marges hanteren.

EK 2024 uitbetalingen

In de onderstaande tabel kan je zien welke bookmakers de beste payouts hanteren voor het EK voetbal 2024.

EK voetbal 2024 uitbetalingen van Bookmakers Nederland

Ik heb de marges van de bookmakers voor Euro 2024 vergeleken voor 1×2 weddenschappen op 18 juni 2024. Deze waarden zijn de gemiddelde marges voor dit evenement.

 • Hoe dichter bij een wedstrijd of evenement, hoe kleiner de marges zijn.

De beste odds in deze vergelijking worden aangeboden door Unibet en Circus. Het is echter belangrijk om te onthouden dat bookmakers voortdurend hun odds aanpassen en geen vaste marge hebben – net als de odds, veranderen de marges voortdurend.

Waar kan je het beste wedden op Formule 1?

Aan Formule 1 wedstrijden doen doorgaans een groot aantal coureurs mee, en een 2-way of 3-way bet is dus meestal niet van toepassing. Het is dus voor de meeste Formule 1 races niet mogelijk om gebruik te maken van onze odds calculator.

Maak je echter geen zorgen, ook voor liefhebbers van Formule 1 hebben we een grondig onderzochte lijst met de beste kansen online bookmakers samengesteld. Dit bespaart jou een hoop rekenwerk. Hieronder kan je zien welke bookmakers de beste odds voor Formule 1 weddenschappen hanteren.

De beste odds voor Formule 1 van bookmakers

Odds voor de overwinning van Max Verstappen in de GP van Spanje 2024 op 18 juni 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.