Betting Exchange – Wat is het en hoe werkt het?

De Betting Exchange is voor veel gokkers een onbekende. Toch heb je hier de mogelijkheid om hogere quoteringen te krijgen bij sportweddenschappen. In feite werkt het zelfs vergelijkbaar met een aandelenbeurs. In dit artikel lopen we door de Betting Exchange heen en geven we uitgebreide uitleg over hoe het werkt én wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is de Betting Exchange en hoe werkt het?

De Betting Exchange is een relatief nieuw fenomeen op de markt van inzetten op sportweddenschappen. Daarbij wordt deze manier van wedden vaak vergeleken met de aandelenmarkt, aangezien er sprake is van vraag en aanbod. Je hebt als gokker namelijk de mogelijkheid om weddenschappen aan te bieden en weddenschappen aan te gaan.

Dit is tevens het grote verschil met bookmakers, aangezien je hier alleen weddenschappen kunt kopen. Hier komen we later echter nog op terug. Allereerst worden namelijk een aantal belangrijke begrippen uitgelegd.

Backen en Layen

VoordelenNadelen
Kans op betere quoteringen dan bij bookmakersTussenpersoon krijgt een vergoeding voor elke bemiddeling
Mogelijkheid om zelf als bookmaker te fungeren en weddenschappen aan te biedenKleinere markten zijn minder aantrekkelijk door het beperkte aanbod
De commissie gaat in procenten, waardoor het juist gestimuleerd wordt om met hogere bedragen te gokken

Bij de Betting Exchange heb je als gokker de mogelijkheid om te ‘backen’ of te ‘layen’. Dit zijn twee verschillende varianten die we door middel van voorbeelden gaan toelichten. Daarvoor gebruiken we een fictieve wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Wint Ajax, dan is de quotering 1.75.

Voorbeeld ‘backen’: Hierbij ‘koop’ je als het ware een team bij een sportweddenschap. Dit is in principe hetzelfde als het inleggen voor een weddenschap bij een reguliere bookmaker. Op dat moment sluit je een weddenschap af tegen een bedrag dat door jou wordt bepaald.

In bovenstaand voorbeeld koop je Ajax en zet je €1 in. Wint Ajax ook daadwerkelijk, dan krijg je €1.75 uitbetaald. Dit zou bij een bookmaker vergelijkbaar zijn.

Voorbeeld ‘layen’: Kies je er echter voor om te ‘layen’, dan verwacht je juist géén winst van Ajax. Je verwacht in dit geval dat Feyenoord wint, dus je wilt dat iemand ingaat op jouw weddenschap dat Ajax wél gaat winnen. In dit geval heb jij namelijk gelijk, terwijl degene die het inzet er juist langs zit. Hiervoor biedt je bijvoorbeeld €100 aan tegen een quotering van 1.20.

Wint Feyenoord in dit geval, dan win je als aanbieder €100 (minus de commissie), aangezien degene die het weddenschap heeft aangenomen het weddenschap verliest. Wint Feyenoord echter niet, dan verlies je als aanbieder geld. Je verliest in dit geval namelijk €20 (want €100 x 1.20 minus de inzet van €100 = €20).

Uit bovenstaand voorbeeld kunnen we opmaken dat ja als ‘layer’ als het ware de rol van de bookmaker overneemt.

Arbitrage

Hier wordt vaak gebruik van gemaakt door gokkers die al een langere tijd meedraaien. Het idee hierachter is dat er hoe dan ook winst gemaakt wordt, ongeacht de uitkomst van de weddenschap. In veel gevallen wordt dit gedaan door in te zetten bij zowel een gewone bookmaker als bij een Betting Exchange.

Voorbeeld: Stel bijvoorbeeld dat we weer de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord pakken. In dit geval krijg je 2.05 bij de bookmaker als Ajax wint. Je zet dan ook €100 in op Ajax. Hierdoor zou je bij de bookmaker €205 winnen als Ajax wint.

Bij de Betting Exchange zet je echter in op het feit dat Ajax níet wint. De quotering bij de Betting Exchange is 2.14. Je betaalt hier dus €114. Wint Ajax niet, dan krijg je hiervoor €214. In beide gevallen kom je dus uit op winst. Zou Ajax winnen, dan win je €5 bij de bookmaker. Wint Ajax niet, dan krijg je €14. Let er wel op dat hier nog €7 commissie vanaf gaat. Uiteindelijk hou je dan alsnog €7 over.

Wat is het verschil tussen bookmakers en de Betting Exchange?

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen bookmakers en de Betting Exchange. Die gaan we hieronder dan ook voor je uitlichten.

Beperkt aanbod bij de Betting Exchange

Het eerste verschil tussen de bookmakers en de Betting Exchange is dat het aanbod op de Betting Exchange vaak een stuk beperkter is dan het aanbod van de bookmakers. De kleinere wedstrijden zijn bij de Betting Exchange vaak niet interessant, waardoor er hiervoor ook geen quoteringen beschikbaar zijn.

Bij bookmakers is daarnaast het aanbod ook onbeperkt. De bookmakers hebben diepe zakken en zijn in staat om vrijwel onbeperkt weddenschappen aan te bieden. Door de marges die ze hebben, hebben ze altijd genoeg geld beschikbaar om winnende spelers uit te betalen. Kijken we naar de Betting Exchange, dan is dit vaak niet het geval. De liquiditeit (de beschikbare middelen) is zeker bij kleinere wedstrijden enorm beperkt, waardoor hier ook niet onbeperkt op ingezet kan worden. Worden er weinig weddenschappen op een wedstrijd aangeboden, dan kan er ook maar weinig op deze wedstrijden ingezet worden.

Limitering qua inzet

Daarnaast kan er bij bookmakers ook sprake zijn van limieten op je inzet. Zeker bij winnende spelers zien we nog weleens dat er bepaalde limieten worden ingesteld op weddenschappen om de winsten te beperken. Bij verliezende spelers zien we juist vaak dat zij aanbiedingen krijgen om wedden aantrekkelijker te maken.

Bij de Betting Exchange wordt er gerekend met een commissie die de Betting Exchange krijgt. Voor hen maakt het dan ook niet uit of je wint of verliest. Zij krijgen voor elke wedstrijd een commissie van degene die het weddenschap wint.

Spelen tegen andere spelers

Een laatste verschil tussen de bookmaker en de Betting Exchange is degene waar je als gokker tegen speelt. Bij bookmakers is namelijk het doel om te winnen van de bookmaker en speel je ook tegen de bookmaker. Bij de Betting Exchange speel je echter tegen andere spelers die weddenschappen aanbieden.

Welke biedt de hoogste odds?

Simpel gezegd biedt de Betting Exchange hogere odds aan dan de bookmakers. Dit komt doordat de bookmakers vaak een marge plaatsen op elk weddenschap dat zij aanbieden. Op die manier kunnen zij namelijk geld verdienen. Als voorbeeld vergelijken we daarom twee verschillende quoteringen die worden aangeboden.

Voorbeeld: Tijdens een voetbalwedstrijd is het mogelijk om in te zetten op het aantal doelpunten. De kans dat er een even aantal doelpunten valt is eigenlijk net zo groot als de kans dat er een oneven aantal doelpunten vallen. De kans is dus 50-50. Je zou dus verwachten dat je bij een inzet op een van beide 2 keer je inzet terug zou krijgen.

Bookmakers

Bij bookmakers is dit niet het geval. Je ziet dan vaak dat er bijvoorbeeld 1.92 wordt aangeboden. De 0.08 verschil die hierin zit is de marge die door bookmakers gerekend wordt.

Betting Exchange

Bij de Betting Exchange zie je in dit geval dat er gewoon 2.00 als quotering wordt aangeboden. Hier zit echter de commissie nog niet in. Hoe hoog de commissie precies is, daar komen we hieronder nog op terug.

De commissie

Zoals eerder benoemd is er sprake van een commissie die je dient te betalen wanneer je een weddenschap wint. Kijken we naar momenteel de grootste aanbieder van een Betting Exchange (Betfair), dan is er sprake van een commissie van 5%. De Betting Exchange kan dus áltijd een bedrag incasseren.

Dit komt doordat óf degene die het weddenschap aanbiedt (layen) wint óf degene die de weddenschap koopt (backen). Hierdoor krijgt de Betting Exchange altijd de commissie van 5%.

Daarnaast is het vaak ook mogelijk om door middel van een loyaliteitsprogramma de commissie aan te passen. Wanneer je gebruikmaakt van verschillende bonussen, kan de commissie aangepast worden. Hiervoor moet je maandelijks aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hoe langer dit volgehouden wordt, hoe gunstiger natuurlijk de voorwaarden zijn. Dit is ook het hele idee achter het loyaliteitsprogramma.

Kun je het bij elke sport gebruiken?

Momenteel is Betfair de grootste aanbieder van de Betting Exchange. Zij maken het mogelijk om op een groot aantal verschillende sporten te wedden. Kijken we naar het aanbod, dan zijn onder andere de volgende sporten beschikbaar:

 • American Football
 • Voetbal
 • Basketbal
 • eSports
 • IJshockey
 • Motorsport

De Betting Exchange is dus voor een groot aantal verschillende sporten te gebruiken. Hierdoor is het direct een interessant markt die aangeboord kan worden.

Kun je accumulator weddenschappen plaatsen?

Binnen de Betting Exchange is het tevens mogelijk om accumulator weddenschappen te plaatsen. Dit werkt in principe hetzelfde als bij andere weddenschappen. Bij het afsluiten van meerdere weddenschappen dien je de weddenschappen te selecteren.

Op basis van de verschillende weddenschappen worden dan ook de quoteringen bepaalt. Jouw potentiële winsten worden dan weergegeven, waarna je de weddenschappen dient te bevestigen.

Is de Betting Exchange winstgevend?

De Betting Exchange kan zeker winstgevend zijn. Je kunt als gokker op twee verschillende manieren profiteren. Allereerst kun je natuurlijk profiteren van de gunstigere quoteringen dan bij de bookmakers. Daarnaast kun je zélf ook als bookmaker fungeren, waardoor het mogelijk is om grote winsten te boeken.

Om hieraan mee te doen zijn in principe geen extra stappen nodig. Je kunt namelijk met een normaal account óók al profiteren van de Betting Exchange. Het enige dat je wél moet doen, is genoeg geld op je rekening hebben staan. Je moet namelijk kunnen voldoen aan de weddenschappen die je afsluit.

Accepteert een andere gokker namelijk jouw aanbieding, dan moet je ook aan jouw verplichtingen kunnen voldoen mocht je het weddenschap verliezen. Waar je bij een bookmaker alleen moet kunnen voldoen aan het bedrag waarvoor je het weddenschap koopt, moet je bij de Betting Exchange ook kunnen voldoen wanneer je de weddenschap verliest.

Wordt de Betting Exchange aangeboden in Nederland door legale aanbieders?

Momenteel is het officieel nog niet legaal om weddenschappen af te sluiten op de Betting Exchange. Dit komt omdat Betfair als grootste aanbieder nog niet actief is in Nederland. Alleen voor Toto is het momenteel toegestaan om weddenschappen aan te bieden, zijnde het niet in de Betting Exchange vorm. Hiervoor dragen zij een deel van de inkomsten af aan de sportorganisaties binnen Nederland. Dit kan in de toekomst echter gaan veranderen.

De kans is zeer aanwezig dat het ook voor de Betting Exchange mogelijk is om zich aan te melden wanneer de nieuwe wetgeving in werking treedt. Dit staat geschreven in het Tijdschrift Sport en Recht. Vanaf 1 april 2021 hebben online aanbieders de mogelijkheid om zich aan te melden voor deze nieuwe wetgeving.

Daarnaast dient de aanbieder ook een aanvraag te doen voor het Cruks. Dit is een online register die verslavingen van gokkers bijhoudt. Ook hier dien je als online aanbieder aan te voldoen. Tot slot dient de aanbieder ook verschillende keuringen van het spelsysteem te doorstaan. Is dit gebeurd, dan zal de Ksa de website gaan keuren en kijken of men kans maakt op een vergunning om geldig kansspelen of weddenschappen aan te bieden.

Een half jaar nadat de aanvragen gedaan zijn, is het mogelijk dat de Wet Kansspelen op Afstand in werking treedt. Dit is dus op 1 oktober 2021. Vanaf dat moment dient een online aanbieder te voldoen aan de richtlijnen en kunnen Nederlandse gokkers zich legaal aanmelden bij deze goksites. Het doel hiervan is om 80% van de Nederlandse gokkers bij een legale en geaccrediteerde aanbieder te laten gokken.

Betting Exchange: Stap-voor-stap gids

De Betting Exchange is een podium waarop ‘backers’ (mensen die denken dat een event plaatsvindt) en ‘layers’ (de gokkers die denken dat het niet gaat plaatsvinden) elkaar ontmoeten. Door vraag en aanbod wordt de quotering geplaatst. Dit is de belangrijkste reden dat er hier vaak ook betere quoteringen te vinden zijn dan bij echte bookmakers.

Laten we het voorbeeld nemen van de wedstrijd tussen Porto en Juventus. Bij een normale bookmaker zou je bij de eenvoudigste weddenschappen de mogelijkheid hebben om het 1×2 weddenschap af te sluiten. Hierdoor heb je drie verschillende mogelijkheden. Bij de Betting Exchange heb je echter 6 verschillende mogelijkheden:

 • 1: Porto wint wél.
 • 1: Porto wint níet.
 • X: Gelijkspel.
 • X: Geen gelijkspel.
 • 2: Juventus wint.
 • 2: Juventus wint niet.

Aanpassen van de quoteringen

Dit geeft je de mogelijkheid om in te zetten tegen de aangegeven quoteringen die in het desbetreffende blok staan. Echter heb je ook zelf de mogelijkheid om de quoteringen te wijzigen. Wanneer deze geaccepteerd wordt door een andere gokker, dan pas wordt deze weergegeven in de huidige quoteringen. Het is echter niet altijd zo dat een andere gokker ook daadwerkelijk ingaat op jouw aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.