Wedden op volleybal

volleybal

Volleybal is een prachtige sport waar Nederland in het verleden grootse successen mee behaald heeft. De sport is naast een genot om naar te kijken ook erg populair om op te wedden. Dit is volkomen begrijpelijk, want wanneer je het goed doet, valt er met wedden op deze attractieve sport goed te verdienen. We gaan hieronder stap voor stap en aan de hand van bruikbare tips en strategieën bekijken hoe je dat het beste kunt doen. Lees dus snel verder om alles te leren over wedden op volleybal!

Wedden op volleybal: Tips

Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk kans op succes hebt, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Door de tips hieronder goed te volgen kun je de kans om te winnen stukken vergroten. Uiteindelijk wil iedereen tenslotte winnen, en er zijn meerdere manieren om jezelf daarbij te helpen.

Tip 1: Wedden op Nationale teams

Opvallend genoeg zijn interlands en landentoernooien in het volleybal vaak belangrijker dan wedstrijden met clubs. Hiermee weet het zich te onderscheiden van veel andere sporten, waar dit niet het geval is. Er komen meer fans op interlands af en het meest belangrijke toernooi is de Olympische Spelen die iedere vier jaar gehouden worden. Vanwege het belang van de internationale wedstrijden, is het een aanrader om hierop in te zetten. Er is namelijk veel meer informatie te vinden over landenteams en er wordt jaarlijks gespeeld voor de World League.

Tip 2: Kijk waar de wedstrijd gespeeld wordt

In het volleybal kan het een wezenlijk verschil maken waar een wedstrijd gespeeld wordt. Bij veel andere sporten maakt dit minder uit, omdat bijvoorbeeld het speelveld altijd precies hetzelfde is. Dat is met volleybal ook zo, maar toch zijn er andere omstandigheden van grote invloed. Zo kan een de hal waarin gespeeld wordt qua grootte compleet anders zijn, en is bijvoorbeeld het plafond op sommige plaatsen stukken hoger en de belichting veel feller. Sommige spelers hebben veel moeite zich hieraan aan te passen. Dit vertaald zich vaak in veel verloren uitwedstrijden, of verlies bij een bepaalde tegenstander waar normaal gesproken van gewonnen zou moeten worden.

Tip 3: De winnaar voorspellen met bepalende factoren

Aan de hand van een onderzoek wat in het seizoen 2010-2011 werd gedaan in de Spaanse volleybal competitie, is gekeken welke vaardigheden en factoren de meeste invloed hebben op een positief resultaat. Hierin werden 125 wedstrijden meegenomen. Er werd daarbij gekeken naar tal van categorieën, zoals het aantal aces, geblokte ballen, gescoorde punten tijdens breakpoints en het aantal aanvals fouten. Zo bleek onder andere dat ieder punt in het laatste deel van de wedstrijd gemaakt de winkans voor dat team met 1,5 keer vergroot. Een andere interessante uitkomst was dat elke verkeerd opgevangen bal de winkans met 0,6 keer verlaagd, en elke verkeerd geblokte bal dit voor 0,7 procent doet. Zie hieronder een overzicht van alle meest belangrijke gegevens uit dit onderzoek.

Aantal onderzochte wedstrijden:125
Competitie:Spaanse Superliga
Seizoen:2010-2011
Datum onderzoek:oktober 2010 – maart 2011
Belangrijkste geanalyseerde factoren:thuisvoordeel, aces, services, breaks
Verhoogde winkans hoger geplaatste teams op de ranglijst:6,7 keer
Hogere winkans door ieder gemaakt punt in tweede helft van de wedstrijd:1,5 keer
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23222090/

Tip 4: Wacht tot de opstelling duidelijk is

Dit geldt misschien voor iedere sport, maar in het volleybal nog iets meer. Omdat deze met 6 spelers op de vloer wordt gespeeld, kan de afwezigheid van een bepalende factor al snel enorme gevolgen hebben. Vanwege het relatief kleine aantal spelers zijn een paar daarvan vaak nog bepalender. Als deze er niet zijn en je hebt al ingezet, wordt de kans dus stukken kleiner en is er geen weg meer terug. Wacht daarom de opstelling af alvorens je in gaat zetten.

Tip 5: Zet niet te vroeg in een toernooi in

In het volleybal is dit een goede strategie om te volgen. Wanneer je namelijk vroeg in een toernooi als de World League in gaat zetten, zijn de wedstrijden stukken voorspelbaarder. Het gevolg hiervan is dat de odds veel lager zijn. Ga je pas later in het toernooi wedstrijden uitkiezen, dan zullen de tegenstanders meer aan elkaar gewaagd zijn er valt er meer te verdienen. Daarbij worden er in het volleybal vaak enorm veel wedstrijden in korte tijd afgewerkt. Hierdoor gaat vermoeidheid in een later stadium van een toernooi een grote rol spelen. Dat kan daarom verrassende uitslagen tot gevolg hebben.

Tip 6: Kies voor de favoriet

volleybal: wedden op favorieten

Zeker in het begin kun je met deze strategie een heel eind komen. In het volleybal kan alleen de uit of thuisspelende ploeg maar winnen. De bookmakers hebben zelf veel verstand van de sport. Hun quoteringen zijn vaak erg accuraat en gebaseerd op doorslaggevende statistieken zoals service, geblokte ballen en aanvalspunten. Een aantal studies wijzen daarbij uit dat de odds in volleybal nog veel nauwkeuriger zijn dan in vele andere sporten als voetbal bijvoorbeeld.

Tip 7: Ga op zoek naar de beste odds

Nu je weet dat de odds in het volleybal vaak kloppen, kun je dit meenemen in het volgende belangrijke onderdeel van je strategie. Want er zijn meerdere bookmakers die dezelfde weddenschappen aanbieden, maar vaak wel voor andere quoteringen. Door deze te vergelijken kun je meer winst behalen. Kies daarom voor de bookmaker met de beste odds voor de volleybal wedstrijd waar je op in wilt zetten.

De beste wed strategieën voor volleybal

Het gebruiken van een aantal tips en de juiste voorbereiden zijn belangrijk, maar hoe zit het met de strategie? Kun je op volleybal wedden en daarbij een bepaalde tactiek gebruiken die je kan helpen? Dat kan wel degelijk. Met de juiste tactieken zorg je ervoor dat je verantwoorden gaat inzetten waardoor je langer kunt spelen. Daardoor wordt op de duur de kans op winst alleen maar groter. Let daarom op de volgende strategieën.

Schukin’s strategy

Het gebruik van de Schukin’s strategie is ideaal voor volleybal wedstrijden. Waar deze vooral voor zorgt is een hele grote kans op winst. Hoe het werkt? Dat is vrij eenvoudig. Je zet namelijk in op het team dat de set gaat winnen. Om het goed te doen kies je een wedstrijd die zijn einde nadert en waarbij een team al 24 van de 25 benodigde punten heeft in een set. In veel gevallen zijn de odds in dat geval rond de 1.10-1.15. Je gokt vervolgens op het team dat al voorstaat.

Final spurt

Om deze strategie toe te passen, ga je op zoek naar een live volleybal wedstrijd waarbij de set bijna het einde nadert. Kies voor een set waarbij het 23-23 staat of 13-13, want in de vijfde en beslissende set wordt maar tot 15 punten gespeeld. Er wordt ingezet op een totaal aantal punten van minder dan 48.5. Wanneer de set dus in 25-23 eindigt win je met de final spurt strategie. Als het niet lukt en 24-24 wordt zet je daarna op meer dan 50.5 punten en zo verder. in Hiervoor moet je uiteraard wel een bookmaker vinden die tot het einde van wedstrijden weddenschappen accepteert, wat vaak in de grote competities voorkomt.

Total under

Deze strategie is vooral goed om toe te passen bij wedstrijden in het vrouwenvolleybal. Er wordt ingezet op dat er een set onder de 45.5 punten eindigt. Uit statistieken blijkt namelijk dat dit bij 99% van alle wedstrijden in het vrouwenvolleybal bij tenminste een set gebeurd, terwijl dit percentage bij de mannen vele malen lager is. De total under strategie heeft dus simeplweg een veel grotere kans van slagen wanneer je deze toepast op een wedstrijd in het vrouwenvolleybal.

Soorten volleybal weddenschappen

Voordat je kunt gaan beginnen met wedden op volleybal is het goed om te weten welke opties er allemaal zijn. Hieronder zie je een overzicht van de meest voorkomende typen weddenschappen voor deze sport, met voorbeelden voor de meer specifieke varianten.

Eenvoudige weddenschappen

  • Moneyline: Dit is het soort weddenschap wat het meeste gedaan wordt. Het wordt ook wel een match bet genoemd. Je zet in dit geval in op wie er gaat winnen, en dat kan het thuis of het uitteam zijn. Er zijn maar twee opties, omdat er altijd een winnaar is in een volleybalwedstrijd.
  • Set weddenschap: Hierbij gebeurd eigenlijk hetzelfde als bij een match bet, maar dan niet voor de hele wedstrijd. In dit geval zet je alleen in op wie een bepaalde set gaat winnen. Wanneer je niet zeker weet wie de wedstrijd zal winnen, maar wel een idee hebt wie de eerste set zal gaan pakken, is dit een prima optie.
  • Juiste score: Wedden op de juiste score is een wat gedetailleerde manier van inzetten. Hierbij moet je precies voorspellen hoe de stand in sets gaat eindigen. De winnaar moet bij indoor volleybal altijd 3 sets winnen. De einduitslag kan dus 3-0, 3-1 of 3-2 zijn, of andersom wanneer je denkt dat het uitteam zal gaan winnen.

Geavanceerde weddenschappen

Totale punten / over/under:

Bij dit type weddenschap gok je op het exacte aantal punten wat gescoord gaat worden. Om een set te winnen zijn 25 punten nodig. Voor een gewonnen wedstrijd moeten dus minimaal 75 punten worden gescoord, maar dit zijn er in de praktijk vaak veel meer, omdat beide teams punten zullen scoren. Bij de bookmakers kun je dan kiezen voor meer of minder dan een bepaald aantal punten (over/under).

Voorbeeld: Nederland speelt tegen Duitsland, en je kunt inzetten op meer of minder dan 150.5 punten in totaal. Wanneer je denkt dat het een lange en spannende wedstrijd gaat worden, kies je voor meer dan 150.5 punten (over). Denk je dat het sneller klaar is, dan kies je voor minder (under).

Handicap

Deze manier van inzetten is iets ingewikkelder maar kan het wel extra spannend maken. Als een team bijvoorbeeld zwaar favoriet is, zijn de quoteringen vaak erg laag. Met een handicap weddenschap kun je deze iets verder opschroeven, zodat je meer winst zult kunnen maken.

Voorbeeld: Nederland speelt tegen Duitsland, en ze zijn zwaar favoriet. Ook jij denkt dat ze met 3-0 in sets gaan winnen. Door te kiezen voor een handicap van -2.5, gok je erop dat dit ook gebeurd. Je zult alleen winnen als het ook daadwerkelijk 3-0 in sets wordt, maar krijgt daarvoor wel een veel hogere uitbetaling terug.

De eerste drie weddenschappen zijn het beste om als niet ervaren gokker mee te beginnen. Hierbij wordt ingezet op wie de wedstrijd of een set wint, of met hoeveel sets de wedstrijd precies gewonnen wordt. Nadat je wat meer ervaring hebt opgedaan is het de moeite om voor de over/under en handicap weddenschappen te gaan. Deze zijn meer geavanceerd maar bieden als volleybal weddenschap wel heel veel mogelijkheden.

Wat is het meest belangrijk als je op volleybal wed?

Nu je de belangrijkste tips en soort weddenschappen weet, is het tijd om te kijken hoe je het beste een weddenschap maakt. Daarbij gaan we uitgebreid in op wat de beste voorbereiding is en waar je op moet letten voordat je een definitieve keuze maakt. En natuurlijk krijg je daar onze aanbeveling bij.

Belangrijke statistieken

volleybal heeft slechts 5 tot 6 spelers

Het goed lezen van de statistieken kan je van alles vertellen over bepaalde teams. Hieraan kun je lezen hoe ploegen in vorm zijn en wat de laatste resultaten zijn per speler. Er staan bij volleybal per team 6 spelers op het veld op verschillende posities. Aan hun statistieken zoals de aanvallende punten en blokpunten kun je zien wat hun waarde in aanvallend en verdedigend opzicht is.

Voorbereiden op een weddenschap

Voordat je overgaat tot het echt plaatsen van een weddenschap is het belangrijk om alle statistieken die je ter beschikking hebt zorgvuldig te bestuderen. Hiermee kun je de prestaties van verschillende teams vergelijken en kijken of deze overeenkomen met hun huidige plaats op de ranglijst. In het volleybal zijn er meerdere die enorm belangrijk zijn en je van alles vertellen over de kwaliteit van de aanval en verdediging van een team of speler. Dit zijn onder andere de volgende:

  • Service aces
  • Foute services
  • Opgevangen services
  • Geblokte ballen
  • Aanvallende punten gescoord
  • Verdedigende punten gescoord

Onze aanbeveling

Wat je het beste kunt doen is alle relevante volleybal uitslagen bestuderen en de bijbehorende statistieken. Daarbij dient ook gekeken te worden naar de laatste actualiteiten die misschien van invloed kunnen zijn op de prestaties van een team. Door al deze gegevens grondig te analyseren kun je een weloverwogen keuze maken over hoe je precies in gaat zetten. Voor een goede beslissing is het dus heel normaal om je goed voor te bereiden en je huiswerk als het ware te doen.

Wat is volleybal en hoe werkt het?

Wanneer het volleybal seizoen begint ben je er helemaal klaar voor als je weet hoe het spel precies in elkaar steekt. De sport is vaak spectaculair, en goed te begrijpen. Het draait er uiteindelijk allemaal om meer sets dan de tegenstander te winnen. In eerste instantie gaan beide teams op zoek naar 25 punten. Wanneer zij deze hebben gehaald, winnen ze een set.

Er zijn 3 gewonnen sets nodig om de wedstrijd te winnen. Het aantal punten wat een tegenstander in een set scoort maakt nadat deze gewonnen is niet meer uit. In theorie kan de verliezer dus meer punten in een wedstrijd hebben gemaakt dan de winnaar. Zolang deze echter minder sets wint, maakt dit dus niet uit. Een punt kan worden gemaakt doordat de bal de grond raakt aan de kant van het veld van de tegenstander. Als de bal uit gaat of in het net, zal het punt verloren gaan.

De beste Nederlandse volleybal competities

Op de olympische spelen van 1996 in Atlanta in de Verenigde Staten wist het Nederlandse volleybalteam er verrassend met de gouden medaille vandoor te gaan. Op 4 augustus van dat jaar was de finale, waarin een klein wonder geschiedde. Het beter geachte Italië werd in een ware thriller verslagen. Dragende krachten van deze ploeg waren Peter Blangé, Ron Zwerver, Bas van der Goor en Richard Schuil. Sinds die tijd is er niet meer een dergelijk succes geweest voor het Nederlandse volleybal.

Vandaag de dag zijn de meest bepalende spelers in het Nederlandse volleybal Wessel Keemink en Nimir Abdel-Aziz. Deze zijn echter allang niet meer in de Nederlandse competitie actief en spelen allebei in de Italiaanse Serie A1. Het Nederlands team pakte hun laatste prijs in 2012, toen zij als winnaar de Men’s European Volleyball League afsloten.

In de Nederlandse Eredivisie is het vooralsnog aardig spannend. Draisma Dynamo staat daar nu bovenaan met 23 punten, gevolgd door Amysoft Lycurgus met twee punten minder. Daarna volgt een gat van 8 punten tot Active Living Orion, wat derde staat. Wel hebben zij echter twee wedstrijden minder dan de leiders van de stand. Helemaal onderaan vinden we RECO ZVH terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *