Over/Under weddenschappen

Over/Under weddenschappen zijn een eenvoudige manier om te wedden op de totale score van een wedstrijd, zonder dat je hoeft te kiezen welk team er gaat winnen. Je kiest hierbij of de totale score van de wedstrijd hoger of lager zal zijn dan het aantal dat door de bookmaker is vastgesteld. In dit artikel vertellen we je alles over Over/Under weddenschappen, hoe ze werken, welke strategieën je kunt gebruiken en welke sporten het meest geschikt zijn voor deze weddenschappen.

inhoud

Wat is Over/Under 2.5?

Over/Under weddenschappen

Over/Under weddenschappen betekent dat je wed op het totale aantal punten een team zal scoren tijdens een wedstrijd. Vooral 2.5 is populair – Hierbij wed je op het aantal doelpunten in een voetbalwedstrijd. Als je “Over” kiest, moeten er minstens 3 doelpunten zijn gescoord, terwijl “Under” betekent dat er maximaal 2 doelpunten zijn gescoord.

Je kan bij Over/Under wedden op een breed aantal sporten zoals basketbal, voetbal of volleybal. Dit type weddenschap is populair bij sportwedders die graag inzetten op het aantal doelpunten in een wedstrijd. Het 2.5 type weddenschap is vooral populair bij voetbalweddenschappen en heeft betrekking op de reguliere speeltijd van 90 minuten plus blessuretijd. Penalty’s en verlenging tellen niet mee.

Wat betekent Over 2.5 goals?

Over 2.5 goals betekent dat er bij een wedstrijd minimaal 3 doelpunten gescoord zullen worden. Het kan zijn dat beide teams doelpunten maken, of dat één team een groot aantal doelpunten scoort.

Over/Under 2.5 goals varianten bij voetbalweddenschappen

Bij voetbalweddenschappen zijn er verschillende spannende varianten van “Over/Under 2.5 goals” beschikbaar. Naast de algemene variant waarbij je voorspelt of er in totaal meer of minder dan 2.5 doelpunten worden gescoord in een wedstrijd, zijn er ook specifieke varianten om op in te zetten. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Over/Under 2.5 doelpunten van één team: Hierbij voorspel je of een specifiek team meer of minder dan 2.5 doelpunten zal scoren in de wedstrijd.
  2. Over/Under 2.5 doelpunten in de eerste helft: Hierbij zet je in op het aantal doelpunten in de eerste helft van de wedstrijd, of dit meer of minder dan 2.5 doelpunten zal zijn.
  3. Over/Under 2.5 doelpunten in de tweede helft: Bij deze variant wed je op meer/minder dan 2.5 doelpunten waarbij je je specifiek richt op de tweede helft van de wedstrijd.

Algemene voorwaarden van Over/Under weddenschappen

Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden verbonden aan Over/Under weddenschappen, bijvoorbeeld bij een verlenging van een wedstrijd, of eventuele penalty’s:

  • Een Over/Under weddenschap heeft betrekking op de officiële speeltijd van een wedstrijd. Dit zijn dus 90 minuten plus eventuele blessuretijd. 
  • Indien er sprake is van penalty’s of verlenging, worden deze doelpunten niet meegenomen. 
  • Het is niet belangrijk welk team de doelpunten maakt, tenzij je kiest voor een Over/Under weddenschap voor één specifiek team.
  • Afgekeurde doelpunten worden niet meegeteld in het aantal doelpunten dat gescoord zijn.

Het verschil met Asian Handicap

Bij een Asian Handicap worden vaak dezelfde waarden gebruikt. Ook hier zien we bijvoorbeeld 2.0 of 2.5 als kenmerk dat gebruikt wordt. Kijken we naar de hele lijnen waar je op inzet, bijvoorbeeld meer dan 1.0 of 2.0 doelpunten, dan is het zelfs mogelijk om je geld terug te krijgen als het resultaat ná het verrekenen van de weddenschap gelijk is. Het lijkt daarom sterk op een Draw No Bet weddenschap.

Elk team over 1.5 goals

Een variant op het Over/Under weddenschap is het inzetten op het feit dat elk team meer dan 1.5 doelpunten maakt. Hierdoor komt het totaal aantal doelpunten volgens de voorspelling uit op 4 of meer. Elk team moet namelijk twee keer scoren om de weddenschap te kunnen verzilveren.

We zien dat deze vorm van weddenschap nog lang niet bij elke wedstrijd wordt aangeboden. Gedurende het WK in 2022 is deze weddenschap bij een drietal wedstrijden door bookmakers getest, maar werd het alleen aangeboden als combinatieweddenschap of in de Bet Builder. Daarom is het een weddenschap dat niet door veel gokkers gekozen wordt.

Over/Under 2.5 goals: Populaire weddenschap vanwege eenvoud en kans op winst

Tegenwoordig kiest vrijwel elke bookmaker voor het aanbieden van een weddenschap waarbij 2.5 doelpunten als leidraad wordt genomen. Dit is niet verwonderlijk, aangezien dit het gemiddelde aantal doelpunten is dat er in een voetbalwedstrijd gescoord wordt. Dit blijkt uit allerlei berekeningen die door grote bureaus als Opta zijn gedaan.

Over Under 2.5 doelpunten is een populaire weddenschap omdat het een relatief eenvoudige manier biedt voor gokkers om een weddenschap te plaatsen op een voetbalwedstrijd met een 50/50 kans om te winnen. Bij Over/Under-weddenschappen hoeft de gokker niet te voorspellen welk team de wedstrijd zal winnen, maar alleen of het totale aantal gescoorde doelpunten meer of minder dan 2.5 zal zijn.

Dit type weddenschap kan aantrekkelijk zijn voor zowel casual als ervaren gokkers die op een snelle en gemakkelijke manier winst willen maken, evenals voor sportliefhebbers die graag statistische trends in voetbalwedstrijden analyseren en voorspellen. Bovendien bieden bookmakers vaak concurrerende odds op Over/Under weddenschappen, wat hun populariteit verder vergroot.

Hoe wed je op meer/minder dan 2.5 doelpunten?

Om erachter te komen of het wedden op over 2.5 goals rendabel is, moet je het gemiddelde aantal doelpunten van één team combineren met het gemiddelde aantal doelpunten van het andere team. Hierdoor krijg je een goed beeld van het gemiddelde bij een wedstrijd.

Daarnaast adviseren we ook altijd om de resultaten van de laatste wedstrijden tussen beide ploegen erbij te pakken (H2H). Op basis van deze statistieken kun je namelijk zien hoe beide ploegen tegen elkaar presteren, ook op het gebied van het aantal doelpunten. Natuurlijk gebruiken bookmakers deze statistieken ook, maar het kan je wel helpen om een keuze te maken op basis van feiten in plaats van op basis van de stand op de ranglijst en/of emotie.

Voorbeeld:
Heracles Almelo heeft een gemiddeld aantal doelpunten gescoord in het seizoen 2021/22 van 0,97 per wedstrijd. Daarnaast kregen zij gemiddeld ook 1,44 doelpunten per wedstrijd tegen. AZ Alkmaar daarentegen maakte 1,88 doelpunten per wedstrijd, terwijl ook zij er 1,29 per wedstrijd tegen kregen.

Nemen deze teams het tegen elkaar op, dan zien we dat het inzetten op meer dan 2.5 doelpunten rendabel is. Pakken we daar ook nog eens de statistieken van de laatste onderlinge duels bij (respectievelijk 2-1, 4-1, 3-2 en 5-0), dan ondersteund dit alleen maar onze aanname dat het inzetten op een over 2.5 weddenschap een goede keuze is.

Gemiddeld aantal doelpunten per Eredivisie wedstrijd

Als je bijvoorbeeld naar de Eredivisie kijkt, dan was het gemiddeld aantal goals per wedstrijd in het seizoen 2021/2022 2.86. Dit betekent dat het wedden op over 2.5 goals bij de meeste Eredivisie-wedstrijden rendabel kan zijn.

SeizoenAantal doelpuntenGemiddeld aantal doelpunten
2019/20207153.08
2020/20219203.00
2021/20228752.86
2022/2023*7073.02

Zoals je ziet ligt het gemiddelde aantal doelpunten in de Eredivisie erg hoog. Gemiddeld werden er namelijk per wedstrijd ongeveer drie doelpunten gemaakt. Dit maakt het wedden op de Eredivisie natuurlijk ook erg interessant, niet alleen om naar te kijken, maar ook om op te wedden.

Natuurlijk moeten we hier een belangrijke kanttekening bij plaatsen, namelijk dat niet elk team veel doelpunten maakt. Zoals we in bovenstaand overzicht kunnen zien, wist Ajax in de afgelopen vier seizoenen de meeste doelpunten te maken. Ook in de huidige jaargang, seizoen 2022/23 weten zij vooralsnog de meeste doelpunten te maken. Waar zij de afgelopen jaren ook kampioen werden, staan zij momenteel op een tweede plek in de Eredivisie.

Wanneer zet je in op meer dan 2.5 doelpunten?

Is het inzetten op meer dan 2.5 doelpunten dan beter dan elke andere soort weddenschap? Nee, dat is niet het geval. Het kan per wedstrijd namelijk enorm verschillen of het inzetten op meer/minder dan 2.5 doelpunten rendabel is. Hieronder hebben we een aantal punten opgesomd voor je om in overweging te nemen.

Een 1X2 weddenschap is niet rendabel

We adviseren meer dan 2.5 doelpunten als een 1X2 weddenschap niet interessant is. Denk daarbij aan de wedstrijd tussen Nederland vs. Gibraltar. De quoteringen waren zo ongunstig dat het niet interessant was om in te zetten op Nederland (odds van 1.006). Hoewel bookmakers rekening hielden met meer dan 5.5 doelpunten, vielen er uiteindelijk maar 3. Had je ingezet op minder dan 4.5 doelpunten, dan kreeg je hiervoor maar liefst een quotering van 4.00.

Onderzoek naar statistieken

Het grote voordeel van een Meer/Minder weddenschap is dat deze statistieken snel te vinden zijn. Zo kun je simpelweg zoeken naar de onderlinge resultaten, het aantal doelpunten voor- en het aantal doelpunten tegen in de competitie. Hier is weinig inzet voor nodig, wat het een snelle weddenschap maakt.

Goede quoteringen

Tot slot is het een goede manier om de quoteringen flink op te hogen, zeker als er een duidelijke favoriet aan te wijzen is. Zelfs bij deze wedstrijden krijg je bij Over/Under weddenschappen nog vaak een hoge quotering. Deze kan soms wel oplopen tot wel 1.80, terwijl je voor één van beide teams niet meer krijgt dan maar 1.50 of zelfs nog minder.

Ook als beide teams erg aan elkaar gewaagd zijn en er geen duidelijke favoriet aan te wijzen is, is een Over/Under weddenschap interessant. Dit komt omdat de quoteringen dan iets lager liggen, je geen winnaar hoeft te voorspellen en beide teams de doelpunten mogen maken. Het is belangrijk om de beste bookmakers met vergunning te vinden om de meest gunstige quoteringen te krijgen voor jouw Over/Under weddenschappen.

Conclusie

Kortom, het inzetten op Over/Under weddenschappen is enorm afhankelijk van de wedstrijd waar je op in wilt zetten. In sommige gevallen kun je beter kiezen voor een 1X2 weddenschap, maar als de quoteringen niet gunstig zijn kan ook een Over/Under bet geschikt zijn.

Weeg voor jezelf dus goed af of een Over/Under weddenschap iets voor je is én op welke weddenschappen je dit in kunt zetten. Vergeet in alle gevallen niet om goed naar de statistieken te kijken, aangezien het een eenvoudige manier is om het aantal doelpunten van één of beide teams te achterhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.