Systeemweddenschappen

Het doel van weddenschappen is natuurlijk om zo veel mogelijk winst te maken met zo weinig mogelijk risico. Een middel om hier gebruik van te maken, zijn de bekende systeemweddenschappen. In dit artikel gaan we daarom kijken naar wat systeemweddenschappen precies zijn en geven we je een aantal tips hoe je deze het beste kunt inzetten.

Wat zijn systeemweddenschappen?

Systeemweddenschappen zijn weddenschappen waarbij je niet álle wedstrijden juist hoeft te voorspellen om te winnen. In het volgende voorbeeld wordt dit duidelijker, waarbij we tevens het verschil met de combinatieweddenschappen laten zien. Stel je zet het volgende in:

#Team AOddsGelijkspelOddsTeam BOddsInzet
1Barcelona1.35X2.20Napoli1.80Barcelona wint
2Real Madrid1.45X2.10Manchester City1.60Manchester City wint
3Bayern München1.25X2.35Chelsea1.95Bayern München wint
4Juventus1.15X2.60Olympique Lyon2.10Juventus wint

Soorten systeemweddenschappen

Bij deze weddenschappen zijn verschillende soorten systeemweddenschappen mogelijk. Aangezien we hierbij uitgaan van vier wedstrijden, is de inzet ook verschillend. Voor elke mogelijkheid die je inzet, moet je een bedrag betalen. Dit werkt als volgt.

Singles

Bij Singles dien je viermaal een inzet te doen, waarbij je inzet op alle wedstrijden los van elkaar. Hierbij wordt de inzet dus niet vermenigvuldigd, maar wordt elke wedstrijd los gezien. Stel we zetten op elke mogelijkheid €1 in, dan zijn we in totaal €4 kwijt. Daarbij kunnen we in totaal winnen: 1.35 + 1.60 + 1.25 + 1.15 = €5.35. Het lage bedrag is te wijten aan het feit dat het om allemaal enkele weddenschappen gaat. Hierdoor valt de prijs natuurlijk ook lager uit.

Een voordeel van singles is dan wel weer dat wanneer je één weddenschap fout hebt, je nog steeds de inzet van de andere drie goed voorspelde weddenschappen krijgt.

Heb je bijvoorbeeld de wedstrijd tussen Real Madrid en Manchester City fout voorspelt, dan win je maar 1.35 + 1.25 + 1.15 = €3.75. Met een inzet van €4 verlies je dus €0.25.

Doubles

Bij de doubles wordt gekeken naar een combinatie van de verschillende wedstrijden. Wordt er gekeken naar bovenstaande vier wedstrijden, dan zijn er 6 verschillende dubbels mogelijk, waardoor je dus ook €6 inzet als je op elk weddenschap €1 zet:

 • 1 & 2 juist, odd van 2.16.
 • 1 &3 juist, odd van 1.69.
 • 1 & 4 juist, odd van 1.55.
 • 2 & 3 juist, odd van 2.00.
 • 2 & 4 juist, odd van 1.84.
 • 3 & 4 juist, odd van 1.44.

Stel nu dat je alle weddenschappen correct hebt afgesloten, dan krijg je een winst van €10.68. Dit is al een stuk hoger dan de singles weddenschappen. Is in dit geval ook de wedstrijd tussen Real Madrid en Manchester City fout voorspelt, dan daalt natuurlijk dit bedrag. In dat geval komt het bedrag uit op €4.68. Hierdoor leidt je dus €1.32 verlies.

Trebles

Bij de Trebles wordt er gekeken naar een combinatie van drie wedstrijden die juist voorspelt worden. Hier zijn dan ook maar vier opties mogelijk (1-2-3, 1-2-4, 1-3-4 en 2-3-4). Ook hier wordt voor elke mogelijkheid één euro ingezet, wat het totaal op €4 brengt. Zijn wederom alle weddenschappen goed, wordt het volgende uitbetaald:

 • 1-2-3 juist, odd van 2.70
 • 1-2-4 juist, odd van 2.84
 • 1-3-4 juist, odd van 1.94
 • 2-3-4 juist, odd van 2.30

Tellen we dit bij elkaar op, dan wordt €9,78. Dit is enkel en alleen wanneer alle vier de wedstrijden juist voorspelt worden. Is alleen wedstrijd 3 bijvoorbeeld fout, dan houdt je nog maar €2.84 over, waardoor je dus effectief €1.16 verliest.

Fourfold

De inzet is maar éénmalig. Er is hier namelijk maar één goede combinatie mogelijk, namelijk dat je alle vier de weddenschappen correct hebt. Is dit het geval, dan worden deze odds met elkaar vermenigvuldigd. Daarbij kom je uit op €3.10 voor elke euro die je inzet.

Bij deze systeemweddenschappen kun je verschillende opties kiezen. Kijken we bijvoorbeeld naar bovenstaand voorbeeld, dan kun je ook gaan voor de Singles en de Fourfold optie. Aangezien er dus vijf verschillende mogelijkheden zijn (4x een enkele wedstrijd + 1x alle wedstrijden), dien je vijf keer een bedrag in te zetten. Zet je dus €1 in, dan komt het totaal op €5.

Het is bij systeemweddenschappen in veel gevallen mogelijk om verschillende sporten met elkaar te combineren. In uitsluitende gevallen is dit niet mogelijk, zoals vaak bij Formule 1 wedstrijden het geval is. Bij andere sporten is het wél mogelijk om verschillende sporten te combineren. Vaak wordt je hiervan op de hoogte gebracht op het moment dat het weddenschap wordt afgesloten. Systeem gokken op voetbal is erg populair en is een van de meest gebruikte systeemweddenschappen.

Combinatieweddenschappen vs. Systeemweddenschappen

Het verschil tussen combinatieweddenschappen en systeemweddenschappen is vrij eenvoudig. Wanneer je bij systeemweddenschappen een wedstrijd onjuist voorspelt, heb je nog steeds kan om te winnen. Dit is echter bij combinatieweddenschappen niet het geval. Bij combinatieweddenschappen moet je namelijk álle wedstrijden correct voorspellen om te winnen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Een van de grote nadelen van systeemweddenschappen is dat dit zeer onoverzichtelijk kan worden wanneer je kiest voor systeemweddenschappen met veel verschillende wedstrijden. Hierdoor groeit het aantal mogelijke weddenschappen, die allemaal worden weergegeven bij jouw actieve weddenschappen. Dit kan dan ook snel erg onoverzichtelijk worden.

Het grote voordeel van systeemweddenschappen is dat je de kans dat je wint aanzienlijk vergroot. Dit komt omdat je niet alle wedstrijden in de serie goed hoeft te hebben om toch geld te winnen. Dit maakt het erg aantrekkelijk indien er sprake is van (een aantal) twijfelachtige wedstrijden.

Strategieën voor systeemweddenschappen

Er zijn verschillende strategieën mogelijk voor systeemweddenschappen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om trends in de gaten te houden. Ook het inzetten op gelijke spelen is daarnaast een aanbeveling die vaak hogere odds oplevert. Dit is een erg handig strategie om de odds van je weddenschap te verhogen, zonder dat je daarbij alle weddenschappen correct hoeft te hebben.

Zoals dit werkt met gelijke spelen, werkt dit ook met risicovolle weddenschappen. Denk daarbij aan wedstrijden waarbij je bijvoorbeeld de underdog laat winnen, zodat je uiteindelijke systeemweddenschap hogere odds oplevert. Dit zorgt uiteindelijke voor hogere winsten.

Hoe wordt de winst bepaald?

De winst wordt bepaald aan de hand van het aantal goede weddenschappen die het systeemweddenschap bevat. Als we wederom kijken naar onderstaand schema, en je hebt weddenschap 1, 2 en 4 correct, dan win je dus 3.50 + 4.50 + 3.30 = €11.30.

Let er wel op dat bij het afsluiten van het systeemweddenschap de hoogst mogelijke winst wordt bepaald. In dit geval worden dus alle odds bij elkaar opgeteld, wat als mogelijke winst wordt gezien. Hierbij moet de nadruk worden gelegd op ‘mogelijk’, aangezien dit afhankelijk is van het aantal goede weddenschappen in je systeemweddenschap.

Hoeveel weddenschappen moet ik afsluiten?

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat het aantal wedstrijden kan oplopen tot 8, waarbij je kunt kiezen tussen verdelingen als 2/8, maar ook 7/8. In het geval van 2/8 sluit je al 28 weddenschappen af.

Kies je bijvoorbeeld voor 4/8, dan zit je al aan 70 verschillende weddenschappen. Aangezien je voor elk weddenschap een bepaald bedrag inlegt, moet je je afvragen hoeveel geld je hierop wilt inzetten. Wanneer je op elk weddenschap één euro inzet, zit je al aan €70.

Het is daarom aan te raden om te kijken naar het bedrag dat je in totaal kwijt wilt zijn. Om het overzichtelijk te houden, is het aan te raden om systeemweddenschappen samen te stellen die bestaan uit niet meer dan 4 verschillende wedstrijden.

Verschillende typen systeemweddenschappen

 • Trixie systeemweddenschap: Dit is een weddenschap bestaande uit 4 wedstrijden. Daarbij heb je drie verschillende weddenschappen met een combinatie van 2 wedstrijden en één enkele combinatie van 3 wedstrijden die goed zijn. 
 • Yankee systeemweddenschap: Bestaat uit 11 weddenschappen die van 4 wedstrijden afkomen. Daarbij zijn er 6 combinaties waarbij 2 wedstrijden goed zijn, vier combinaties waarbij 3 wedstrijden goed zijn en één combinatie waarbij alle 4 de wedstrijden correct zijn.
 • Canadees systeemweddenschap: Dit zijn 26 weddenschappen afkomstig van 5 wedstrijden.
  • Tien combinaties van 2 goede wedstrijden.
  • Tien combinaties van 3 goede wedstrijden.
  • Vijf combinaties van 4 goede wedstrijden.
  • Eén combinatie van 5 goede wedstrijden.
 • Heinz systeemweddenschap: Dit zijn 57 weddenschappen afkomstig van 6 wedstrijden.
  • Vijftien combinaties van 2 goede wedstrijden.
  • Twintig combinaties van 3 goede wedstrijden.
  • Vijftien combinaties van 4 goede wedstrijden.
  • Zes combinaties van 5 goede wedstrijden.
  • Eén combinatie van 6 goede wedstrijden.
 • Super Heinz systeemweddenschap: Dit zijn 120 weddenschappen afkomstig van 7 wedstrijden.
  • Eenentwintig combinaties van 2 goede wedstrijden.
  • Vijfendertig combinaties van 3 goede wedstrijden.
  • Vijfendertig combinaties van 4 goede wedstrijden.
  • Eenentwintig combinaties van 5 goede wedstrijden.
  • Zeven combinaties van 6 goede wedstrijden.
  • Eén combinatie van 7 goede wedstrijden.
 • Goliath systeemweddenschap: Dit zijn 247 weddenschappen afkomstig van 8 wedstrijden.
  • Achtentwintig combinaties van 2 goede wedstrijden.
  • Zesenvijftig combinaties van 3 goede wedstrijden.
  • Zeventig combinaties van 4 goede wedstrijden.
  • Zesenvijftig combinaties van 5 goede wedstrijden.
  • Achtentwintig combinaties van 6 goede wedstrijden.
  • Acht combinaties van 7 goede wedstrijden.
  • Eén combinatie van 8 goede wedstrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.