Wedden op Cheltenham Festival

Wanneer is het Cheltenham Festival in 2022?

Het Cheltenham Festival vindt dit jaar plaats van 15 t/m 18 maart. Dit jaarlijkse terugkerende evenement voor paardenraces is een van de meest prestigieuze evenementen op de springkalender. Hierin staan alleen Britse en Ierse getrainde paarden centraal. Deze nemen het in deze wedstrijd tegen elkaar op. Door de verschillende wedstrijden door het jaar heen, komt dit weinig voor.

Aantal races

Tijdens het evenement vinden er 28 verschillende paardenraces plaats. Daaronder vallen een aantal populaire races:

 • Cheltenham Gold Cup: De meest bekende en populairste race van het evenement. Deze vindt plaats op de laatste dadag 4g. Het is een evenement waarin de paarden in racevorm de race afwerken.
 • Unibet Champion Hurdle Challenge Trophy: Deze wedstrijd vindt plaats met verschillende hordes tijdens het evenement. De lengte van de track is 2 mijl en 87 yards, wat neerkomt op zo’n 3.3 kilometer. Daarbij moet er over acht hordes gesprongen worden. Het is dan ook de belangrijkste race op dag 1. Daarmee is het direct erg populair voor gokkers.
 • Betway Queen Mother Champion Steeple Chase: Ook dit is een racevorm die op dag 2 plaatsvindt. Deze race gaat over ongeveer 2 miles, terwijl er 13 hordes besprongen moeten worden. Dit is wederom een race die erg populair is en op dag 2 het zogenaamde ‘main event’ is.
 • Dag 3: Dag 3 kent twee verschillende races die in het middelpunt staan, waaronder The Ryanair Steeple Chase Het gaat hierbij om een wedstijd met hordes en een race.

Een volledige kalender van de races vind je hieronder:

Cheltenham Festival 2022 Kalender

#ad: Wed op paardenraces bij Bet365! Registreer je bij bet365 met een €100 sport bonus.

Wie zijn de favorieten voor Cheltenham Festival 2022?

Voor het festival hebben we natuurlijk ook een aantal Cheltenham voorspellingen verzamelt. Dit is gedaan op basis van de historische resultaten van afgelopen jaar en de vorm waarin de jockeys momenteel verkeren. Zowel voor de vlakke als springraces hebben we daarom een aantal jockeys voor je op een rijtje gezet die je zeker zou moeten volgen!

Voorspellingen voor Vlakke races 2022

Zoals we hierboven al hebben kunnen zien, zijn er enorm veel verschillende races, waarbij je als online gokker dagelijks de mogelijkheid hebt om op deze races in te zetten. Hieronder hebben we een aantal verschillende races op een rij gezet, waarbij we in eerste instantie gekeken hebben naar de vlakke races. Laten we beginnen met de Cheltenham Gold Cup.

Bij deze race is het momenteel moeilijk om een favoriet aan te wijzen. Ook de bookmakers hebben moeite met een duidelijk favoriet, kijkende naar de quoteringen die aan de verschillende jockeys gegeven wordt. Zo krijg je voor A Plus Tard (4.00), Galvin (5.00) en Minella Indo (6.00) allemaal quoteringen die erg hoog liggen. De overige jockeys krijgen zelfs nog hogere quoteringen. Dit maakt het moeilijk om een duidelijke favoriet aan te merken.

JockeyOdds
A Plus Tard4,00
Galvin5,00
Minella Indo6,00
Quoteringen voor favoriete jockeys voor het Cheltenham Festival 2022

Bij verschillende andere races zien we dat er wel wat duidelijker een favoriet aan te wijzen is. Zo zien we dat Shishkin bij de Champions Chase de grote favoriet is met een quotering van 1.67. Andere paarden komen op gepaste afstand, zoals Energumene (3.75), Chacun Pour Soi (6.50) en Nube Negra (11.00).

PaardOdds
Shishkin1,67
Energumene3,75
Chacun Pour Soi6,50
Nube Negra11,00
Quoteringen voor favoriete paarden voor het Cheltenham Festival 2022

#ad: Wed op paardenraces bij Bet365! Registreer je bij bet365 met een €100 sport bonus.

Evenals vorig jaar zien we de jockey Paul Townend weer regelmatig terugkomen. Hij wist in 2020 de Cheltenham Gold Cup nog op zijn naam te zetten. Hij zal ook dit jaar weer meedoen en behoort wederom tot de favorieten. Dit is daarom ook een van de jockeys waar je op kunt inzetten. In 2021 wist Jack Kennedy de Cheltenham Gold Cup te winnen, wat hij deed met het paard Minella Indo. Dit paard doet dit jaar wederom mee en zien we in de top drie favorieten verschijnen.

Voorspellingen voor Springraces 2022

Bij de hordes zien we wederom de naam van Townend terugkomen. Hij zal bijvoorbeeld ook meedoe naan de Sky Bet Supreme Novices’ Hurdle. We verwachten daarom ook dat hij dit jaar een grote kans maakt om deze strijd te gaan winnen. Hij is namelijk samen gaan werken met Willie Mullins, de trainer die al 72 winsten op zijn naam heeft geschreven.

Een andere naam die we in de gaten moeten houden is die van Nico de Boinville. Hij zal op verschillende paarden mee gaan doen en wist ook vorig jaar een belangrijke plek te veroveren. Zo doet hij mee met Shishkin die hierboven al genoemd is bij de achtervolging. Doordat hij vorig jaar al vrij succesvol was, lijkt hij ook ditmaal tot de favorieten te behoren.

Bij de Unibet Champion Hurdle is Honeysuckle de grote favoriet met een quotering van maar 1.57. Vorig jaar wist Henry de Bromhead met dit paard nog te winnen, terwijl het paard ook dit jaar weer de grote favoriet is. De top drie wordt gecompleteerd door Appreciate It met een quotering van 4.50, Teahupoo met een quotering van 9.00 en Epatante met een quotering van 11.00. Zoals we zien is Hockeysuckle dus veruit de favoriet.

PaardOdds
Honeysuckle1,57
Appreciate It4,50
Teahupoo9,00
Epatante11,00
Unibet Champion Hurdle

Races van het afgelopen jaar

Zoals hierboven al genoemd is de Cheltenham Gold Cup hét event van het Cheltenham Festival. De winnaar van deze prijs gaat dan ook naar huis met meer dan £625.000. De afgelopen twee jaar werd dit event gewonnen door Paul Townend en Jack Kennedy. Het podium werd gecompleteerd door Rachael Blackmore en Paul Townend. Zij wisten helaas niet de prijzen te pakken, maar lijken ook dit jaar weer tot de favorieten te behoren.

Doordat Paul Townend met meerdere verschillende paarden rijdt, zoals Benie Des Dieux, The Big Getaway, Allaho, Al Boum Photo en Ferny Hollow, heeft hij een divers palet aan paarden tot zijn beschikking. Daarnaast is de Ier momenteel ook nog maar net de 30 jaar gepasseerd, waardoor hij een schat aan ervaring met zich meebrengt, maar toch jong genoeg is om in volledige topconditie te verkeren. Door de jaren heen wist hij dan ook al veel races te winnen. Kijken we naar de resultaten de afgelopen jaren, dan zien we dat hij steeds wat meer wedstrijden wint. Ook in 2022 lijkt de Ierse jockey dan ook hoge ogen te gaan gooien. Let erop dat dit alleen om de gewonnen wedstrijden gaat. De podiumplekken zitten hier niet eens bij!

Paul Townend: Gewonnen Wedstrijden

Wedden op Cheltenham 2022

Ben je nu op zoek naar verschillende tips en meer informatie over hoe je moet inzetten op paardenraces? Dan verwijzen we je graag door naar dit uitgebreide artikel, waarin we de kenmerken van paardenraces, wedtips én algemene informatie voor je op een rijtje hebben gezet.

Hierin behandelen we onder meer de verschillende type weddenschappen die we hebben. Er kan daarbij namelijk een onderscheidt gemaakt worden tussen Straight Wagers en Exotic Wagers. Het grote verschil tussen beide methoden van wedden is dat er bij de Straight Wagers ingezet wordt op slechts één paard, terwijl er bij de Exotic Wagers ingezet wordt op meerdere paarden. Dit maakt de kans op winst een stuk groter.

#ad: Wed op paardenraces bij Bet365! Registreer je bij bet365 met een €100 sport bonus.

De Exotic Wagers zijn echter ook wat moeilijker, aangezien je hierbij dus de positie van de verschillende paarden juist moet voorspellen. De lastigste is de Superfecta in dit geval, waarbij je de eerste vier paarden juist moet voorspellen én de volgorde van de eerste vier paarden.

Zowel de Straight Wagers als Exotic Wagers zijn lastiger wanneer gekeken wordt naar de leeftijd van het paard. Jonge paarden zijn namelijk extreem wisselvallig en kunnen door verschillende dingen beïnvloed worden. Dit maakt het een stuk lastiger om een juiste voorspelling te doen.

Kijken we naar de hierboven genoemde favorieten, dan kan het wedden door middel van Straight Wagers aantrekkelijk zijn. Maak je bijvoorbeeld gebruik van het type ‘Show’ weddenschap in de Straight Wagers categorie, dan hoef je alleen maar te voorspellen dat een paard en jockey in de top 3 eindigt. Kijken we dan naar Paul Townend, dan is dit een hele mooie kandidaat om deze manier van wedden te gebruiken.

Wat is het Cheltenham Festival?

Het Cheltenham Festival is een evenement voor verschillende paardenraces. Daarbij wordt onderscheidt gemaakt tussen wedstrijden in racevorm en sprinraces. Het festival is het grootste evenement ter wereld als het gaat om springwedstrijden. In 2019 werd er tijdens het festival maar liefst £4.590.000 aan prijzengeld uitgekeerd. Dit is meer dan £1.000.000 per dag. Het grootste evenement was de Cheltenham Gold Cup, waarbij er £625.000 aan prijzengeld te verdienen viel.

Zoals eerder benoemd zijn er verschillende races tijdens het evenement. In totaal zijn er 28 races, die onderverdeeld worden in:

 • 12 springraces;
 • 15 vlakke races;
 • 1 Bumper race.

Tijdens de ‘Bumper’ race kunnen paarden meedoen die niet hebben deelgenomen aan een van de andere 12 vlakke races. Deze races worden vaak georganiseerd om ook jonge paarden een podium te bieden. Daarbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van het paard.

Gedurende het event worden er verschillende zogenaamde ‘featured races’ gehouden. Dit zijn de races waarbij er écht prestige op het spel staat. Natuurlijk willen de jockeys alle races winnen, maar bij deze races staat er net wat meer op het spel. Dit zijn de:

 • Cheltenham Gold Cup
 • Betway Queen Mother Champion Chase
 • Unibet Champion Hurdle
 • Ryanair Chase
 • The Paddy Power Stayers’ Hurdle

Aan verschillende statistieken zien we dat het Cheltenham Festival een van de grootste evenementen op het gebied van paardenraces is. Gedurende de vier dagen zijn er bijna 135.000 mensen die via het treinstation reizen, terwijl er 36.500 auto’s geparkeerd worden. Ook op het gebied van eten en drinken is er natuurlijk meer dan genoeg te doen. Daarom is het mooi om te zien dat dit event ook dit jaar weer doorgang kan vinden.

Bezoekers in 2022

Jaarlijks komen er zo’n 260.000 bezoekers naar het Cheltenham Festival. Hoewel het dit jaar vooralsnog enorm onzeker is of bezoekers welkom zijn, worden er momenteel wel arrangementen aangeboden die een bezoek aan het evenement mogelijk maken. Het lijkt dus ook nog steeds mogelijk om het evenement te bezoeken. Voor het laatste nieuws is het echter wel belangrijk om het lokale nieuws in de gaten te houden én de updates van de overheid mee te nemen wanneer je een bezoek overweegt.

Volgens het laatste nieuws lijkt het erop alsof de organisatoren nog twijfelen of bezoekers toegelaten worden. Toch lijkt het event zelf wel door te gaan, hoewel er wel verschillende veranderingen plaats zullen vinden. Minister Boris Johnson zei dat, indien mogelijk, de restricties in het Verenigd Koninkrijk worden opgeheven halverwege februari.

Waarom is het Cheltenham Festival zo populair?

Een van de belangrijkste reden dat het Cheltenham Festival zo populair is, is omdat de beste Ierse en Engelse paarden hieraan meedoen. Doordat er door het jaar heen een groot aantal verschillende races wordt georganiseerd, doen deze paarden niet vaak aan dezelfde race mee. Het is dan ook dé maatstaf voor de onderlinge concurrentie tussen de paarden uit het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast zorgt het hoge prijzengeld voor veel bezoekers én deelnemers. Het wordt dan ook gezien als een high-class event, waar ook grote en bekende name op afkomen. Het is voor veel paardenliefhebbers dan ook een groot evenement waar flink uitgepakt wordt. Het is mogelijk om een eigen box te huren, een kamer met uitzicht op de racebaan en verschillende restaurant arrangementen. Deze mate van luxe maakt het enorm aantrekkelijk voor grote namen.

Tot slot is dit natuurlijk verreweg het grootste evenement op het gebied van paardenraces. Zo kent het event meer dan 350 chef-koks, worden er voorafgaand én na het event zo’n 30 extra vluchten door vliegtuigmaatschappijen ingeschakeld en zijn er meer dan 100 helikopterbewegingen per dag. Verder kent het terrein meer dan 14 restaurants en 30 tijdelijke keukens. Op gokgebied zijn er dagelijks meer dan 250 bookmakers aanwezig waarbij je weddenschappen af kunt sluiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.