Wat is een Value Bet?

Wat is Value Betting?

In theorie gaat het erom dat je bij Value Betting de waarde van een weddenschap in weet te schatten. Dit kunnen we aan de hand van een voorbeeld gemakkelijk uitleggen. Stel iemand gaat een muntstuk opgooien en vraagt aan jou ‘kop of munt’. In principe is de kans 50% dat een van beide situaties zich voordoet.

De quotering zou in dat geval 2.00 moeten zijn als we er puur theoretisch naar kijken. Krijg je echter voor kop 2.15 en voor munt bijvoorbeeld 1.85, dan zit hier zogenaamd ‘value’. Op de lange termijn is het in dat geval winstgevend om voor kop te gaan.

Value Bet: De praktijk

value bet uitleg

Toch licht het in de praktijk een stuk moeilijker. Als we bijvoorbeeld kijken naar voetbalweddenschappen, is de kans theoretisch 33.33% (1X2) dat de ene ploeg wint, 33.33% dat het een gelijkspel wordt en 33.33% dat de andere ploeg wint. Echter hebben we hier te maken met veel meer verschillende factoren, waardoor deze theoretische berekening vrijwel nooit opgaat. Bij Value Betting is één aspect daarom extreem belangrijk: Doe goed onderzoek!

Zo herken je een value bet

Voor een value bet heb je twee belangrijke indicatoren nodig. Allereerst jouw eigen kansberekening dat ploeg A of ploeg B er met de overwinning vandoor gaat. Daarnaast heb je natuurlijk ook de quoteringen van de aanbieder nodig.

Voordat je waarde in een weddenschap kunt ontdekken, is het belangrijk om jouw eigen kansberekening in procenten om te zetten in de kansberekening van de aanbieders. De noteringen van de wedkantoren omzetten in percentages doe je door de volgende formule te gebruiken:
1 / Notering x 100% = %

Is jouw eigen kansberekening hoger dan de kansberekening van de aanbieder, dan betekent dit dat er waarde in het weddenschap zit. Echter is dit wel jouw persoonlijke kansberekening, die naarmate je meer ervaring met Value Betting krijgt natuurlijk steeds wat beter wordt. Aan het einde van dit artikel hebben we een voorbeeld voor je opgesteld.

Value Betting tactieken

Wat is marge bij een bookmaker? Hoe bereken je die? En hoe kun je er als gokker van profiteren? Gelukkig hebben wij hier het antwoord op al deze vragen. We gaan kijken naar de marge van de bookmaker, bespreken een kansberekeningstool en kijken hoe je quoteringen kunt bereken om waarde in een weddenschap te bepalen.

Wat is de marge van de bookmaker?

value bet en bookmaker marge

In het kort kunnen we zeggen dat de marge van de bookmaker de gegarandeerde winst is die een bookmaker maakt. Dit is het percentage dat zij voor elk weddenschap in rekening brengen. Hoe hoger de marge, hoe minder interessant een weddenschap voor een gokker is. Hoe lager de marge, hoe interessanter het weddenschap voor de gokker.

Voorbeeld
We gebruiken hiervoor weet het voorbeeld van kop of munt. In theorie is de kans op kop of munt namelijk 50%, wat resulteert in een quotering van 2.00. Toch is de quotering bij de bookmaker vaak lager, aangezien hij ook winst moet pakken. Afhankelijk van de bookmaker zit de marge tussen de 3% en 11%. De quotering voor een kop of munt weddenschap zou uitkomen op 1.90 bijvoorbeeld.

Kansberekening gebruiken

Een andere mogelijkheid die gokkers vaak toepassing is het gebruik van kansberekening. Er zijn al verschillende gokkers (ook Nederlanders) die door middel van kansberekening een fortuin bij elkaar hebben gegokt. Toch is dit lang niet voor iedereen weggelegd. Allereerst gaat hier namelijk veel tijd inzitten, vooral het ontwerpen van de tool.

Daarnaast moet je als gokker ook over veel kennis van logaritmes en systemen beschikken om de tool te ontwerpen. Hierdoor is het voor veel gokkers ook niet weggelegd om deze methode te gebruiken.

Value betting tips - kansberekening tool

Het grote voordeel van deze tool is echter wel dat, mits deze goed gebruikt wordt, je niet meer hoeft te wedden op basis van gevoel. De logaritmes en kansberekeningen geven je weddenschappen die interessant zijn. En dat is juist voor veel gokkers het probleem. Zij laten persoonlijke voorkeur en emoties niet weg uit een weddenschap, wat fatale gevolgen kan hebben voor je budget.

Quoteringen berekenen

Zoals we hierboven al hebben vastgesteld, is een lage marge beter voor spelers. Het betekent dat er meer waarde in het weddenschap zit. Toch moet je wel de waarde en marge weten te berekenen die wordt gehanteerd door bookmakers. Hieronder hebben we daarom een variant met twee en een met drie uitkomsten voor je uitgeschreven.

Uitslagen met twee opties

Stel dat we een tenniswedstrijd pakken met twee mogelijke uitslagen. Het berekenen van de marge van de bookmaker doe je door beide quoteringen door 1 te delen en vervolgens te vermenigvuldigen met 100%.

Stel dat we voor speler A 1,45 krijgen en voor speler B 2,84. Gaan we dit berekenen, dan krijgen we de volgende percentages:

Speler A: (1 / 1,45) x 100% = 68,97%
Speler B: (1 / 2,84) x 100% = 35,21%
Marge = 68,97% + 35,21% – 100% = 4,18%

Dit wil zeggen dat de bookmaker op elk weddenschap 4,18% marge pakt. We zien direct dat de marge van de bookmaker hier aan de lage kant zit. Toch kan het ook met drie uitslage.

Uitslagen met drie opties

Bij drie opties, zoals bij voetbalwedstrijden, is er natuurlijk ook de kans dat er een gelijkspel uit komt rollen. In dat geval zijn er drie mogelijke uitslagen. De berekening is eigenlijk hetzelfde:

Team A: (1 / 8) x 100% = 12,5%
Gelijkspel: (1 / 5,25) x 100% = 19,05%
Team B: (1 / 1,408) x 100% = 71,02%

In totaal komt de marge van de bookmaker uit op: 12,5% + 19,05% + 71,02% – 100% = 2,57%. Ook in dit geval hebben we te maken met een large marge. Hoe lager de marge, hoe voordelig voor gokkers.

Value betting in de praktijk – Voorbeelden

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je opgesteld. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van een voetbalwedstrijd tussen PSV en NEC Nijmegen. Kijken we naar deze wedstrijd, dan zien we dat de bookmaker de volgende quoteringen meegeeft:

Winst PSV: Quotering van 1.30
Gelijkspel: Quotering van 2.45
Winst NEC: Quotering van 8.20

Zetten we dit om in procentuele kansen, dan heeft PSV ongeveer 77% kans om te winnen en heeft NEC een kans van 12% om te winnen. Kijken we echter naar jouw eigen berekeningen, dan geef je na goed onderzoek PSV maar 70% kans om te winnen, terwijl NEC 15% kans heeft om te winnen.

Stel dat je nu elke keer €5 inzet op winst voor NEC, dan ben je na 100 weddenschappen €500 kwijt. Toch heb jij berekend dat NEC in 15% van de gevallen de wedstrijd gaat winnen. Hierdoor komen we uit op de volgende berekening. €500 x 8.20 x 15% = €615. Dit wil zeggen dat je €615 – €500 = €115 winst hebt gemaakt. Op de lange termijn heb je dus altijd winst.

Let er wel op dat het hierboven genoemde geval puur theoretisch is. In de praktijk kan het aantal winstpartijen altijd afwijken van wat je zelf berekend hebt. We zien dan ook vaak dat gokkers er na verloop van tijd steeds wat beter in worden.

Factoren van een Value Bet

Value bet onderzoek

Om te berekenen of er echt waarde in een weddenschap zit, kun je niet zomaar uitgaan van je gevoel. Hier komt namelijk heel wat huiswerk bij kijken. Er zijn enorm veel verschillende factoren die de uitslag van een wedstrijd kunnen beïnvloeden. Hieronder hebben we er een paar opgesomd.

Uit- of thuiswedstrijd

Laten we beginnen met het spelen van een uit- of thuiswedstrijd. Veel ploegen zweren namelijk bij thuiswedstrijden en presteren daar ook veel beter. Kijken we bijvoorbeeld naar Vitesse in het seizoen 2020/2021, dan zien we dat Vitesse in thuiswedstrijden 37 punten haalde. Kijken we vervolgens naar de uitwedstrijden, dan haalde zij maar liefst 13 punten minder. Zij geven dus duidelijk een voorkeur aan thuiswedstrijden. Ook PSV haalde thuis 12 punten meer dan in uitwedstrijden.

Hoe anders is dit bij FC Utrecht en Sparta bijvoorbeeld. Zij haalde in het afgelopen seizoen juist meer punten in uitwedstrijden dan in thuiswedstrijden. Voor sommige ploegen is de druk van het publiek in thuiswedstrijden te groot om goed te presteren. Dit is dus belangrijk om rekening mee te houden.

Blessures en schorsingen

Daarnaast kunnen blessures en schorsingen natuurlijk invloed uitoefenen op de kans die een club heeft om er met de overwinning vandoor te gaan. Kijk daarbij ook naar de breedte van een elftal. Een elftal dat ook in de breedte sterk is, zal minder last hebben van blessures. Kijken we echter naar teams met een smalle selectie, dan hebben zij ook sneller last van blessures en schorsingen en zullen zij veel meer jeugdspelers in moeten zetten.

Voor de wedstrijd is het daarom belangrijk om goed te kijken naar de blessures en schorsingen. Kijk ook naar spelers die terugkomen van een langdurige blessure, aangezien deze spelers waarschijnlijk niet lang zullen spelen of nog geen wedstrijdritme hebben.

Scheidsrechter

De scheidsrechter speelt een belangrijke rol in een wedstrijd. Vooral de manier van fluiten kan van invloed zijn op de uiteindelijke uitslag. Een team als Ajax is bijvoorbeeld minder van de fysieke duels. Een scheidsrechter die veel toelaat komt deze ploeg vaak minder goed uit. Feyenoord is juist weer een team dat veel strijd aan de wedstrijd toevoegt. Zij hopen juist op een scheidsrechter die veel toelaat.

We zien dat ook dat het verschil tussen scheidsrechters enorm is. Kijken we naar wedstrijden in de Eredivisie van het afgelopen seizoen, dan zien we bijvoorbeeld de een scheidsrechter als Kamphuis, Gözübüyük en Bax gemiddeld 3.5 gele kaarten per wedstrijd geeft. Kijken we bijvoorbeeld naar Bas Nijhuis, een scheidsrechter die veel toelaat, dan zien we dat hij gemiddeld maar 1.3 gele kaarten per wedstrijd uitdeelt.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden kunnen een wedstrijd enorm beïnvloeden. Zeker bij Europese wedstrijden is dit het geval. Bij competitiewedstrijden in Nederland zien we vaak weinig variatie in de temperatuur of weersomstandigheden. Spelen teams echter Europese wedstrijden, dan kan een wedstrijd tussen een team uit Spanje en een team uit Scandinavië enorm beïnvloed worden door het weer. Dit is dan ook iets waar je rekening mee moet houden.

Wedstrijdschema

En tot slot hebben we dan nog het wedstrijdschema van een ploeg. Een ploeg die geen Europese wedstrijden speelt, heeft vaak 6 tot 8 dagen rust tussen twee wedstrijden. Een ploeg die juist wel Europese wedstrijden speelt, heeft vaak te maken met maximaal 4 rustdagen. Dit kan enorm van invloed zijn op de fitheid van spelers.

Daarnaast kan een trainer ook besluiten om meer spelers rust te geven die belangrijk zijn voor het Europese resultaat. In de competitie kan dit dus ook van invloed zijn op de opstelling en dus op het resultaat in de wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.