Wedden op Wielrennen

Het wedden op wielrennen begint bij velen bij de jaarlijkse wielerklassementen bij bedrijven, kranten of tijdschriften. Toch is het ook een mooie en interessante sport als het gaat om wedden voor echt geld. Als je begint met een klein bedrag kun je al snel grote winsten behalen. Hieronder kijken we dan ook naar hoe je wedden op wielrennen kunt leren én behandelen we tips die je helpen winst te maken.

Wie wil wedden op wielrennen, heeft natuurlijk wel een bepaalde basiskennis nodig. Het is belangrijk om te vermelden dat het wedden op wielrennen niet direct voor iedereen is weggelegd. Je moet er namelijk specifieke kennis voor hebben. Zo zijn het parcours, de wielrenners en natuurlijk het type koers van belang. In dit artikel behandelen we daarom het wedden op wielrennen.

Wedtips voor wielrennen

Verdiep je in de wielersport

De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven is om je te verdiepen in de wielersport. Het is namelijk veel lastiger om een wielerwedstrijd te voorspellen dan bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. Dat komt omdat een wielerwedstrijd aan dusdanig veel verandering onderhevig is, dat het vooraf veel moeilijker te voorspellen is.

Lees de voorbereidingen

Het lezen voor voorbeschouwingen is een belangrijke methode om je te helpen kennis op te bouwen van de sport. Door de voorbeschouwingen van verschillende kenners (lees: analisten) te lezen, kun je snel meer ervaring opdoen. Je kunt er namelijk gemakkelijk achter komen waar de analisten naar kijken om topvorm te bepalen. Daarnaast zijn zij vaak erg goed op de hoogte van wat er in het peloton speelt.

Vaak zijn de analisten namelijk oud-wielrenners. Zij hebben contacten binnen het peloton, waardoor zij worden voorzien van informatie die je als buitenstaander niet snel zult bemachtigen. Het zijn daarom waardevolle informatiebronnen om in de gaten te houden wanneer je op zoek bent naar specifieke informatie over sporters.

Ken de specialisten en specialiteiten

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de specialiteiten van de renners. Over het algemeen zijn er een aantal specialismen te onderscheiden:

 • Sprinters
 • Klimmers
 • Klassementsrenners

Door specialisten van bovenstaande disciplines te herkennen, kun je ook de winkansen beter inschatten. Het is namelijk belangrijk om deze specialismen te linken aan de verschillende wedstrijden waar je op wilt inzetten.

Uit onderzoek blijkt dat de meest interessante disciplines sprinters en klassementsrenners zijn. Hoewel elke grote tour verschillende sprintetappes bevat, is het wel belangrijk om te kijken naar het aantal klimkilometers. Hoe meer klimkilometers er in het parcours zitten, hoe groter de kans is dat een uiteindelijk goede klimmer er met de winst vandoor gaat. Om een goede voorspelling te kunnen doen, is het dus belangrijk om de specialiteiten van de renners te combineren en te linken aan de opzet van het parcours.

Dimension Data Live Tracking

Sinds een aantal jaren werkt de Tour de France samen met Dimension Data. Dit is ook de reden dat renners tegenwoordig een apparaat aan de achterkant van het zadel hebben gemonteerd. Hierdoor wordt er live-data verzamelt van de verschillende renners, zodat ze precies kunnen weten waar renners zijn en hoe hard ze gaan. Dit systeem werkt naadloos en op basis van een WWAN netwerk.

Dit wil zeggen dat de verschillende apparaten ook met elkaar kunnen combineren. Is één van de apparaten niet in staat om contact te leggen met de helicopter boven hen, dan wordt de data van het ene apparaat overgenomen door het apparaat van een andere renner en wordt de data alsnog verzonden.

De transmitters hebben alleen de mogelijkheid om snelheid en positie door te geven aan de helikopter. Voorheen werd geopperd om ook hartslag, cadans en wattage door te geven. Echter zou de concurrentie hierdoor te veel informatie bemachtigen, waardoor dit niet langer is toegestaan. Dit is overigens gedaan in samenspraak met alle teams.

Kan het jou als gokker helpen?

Ja, dat kan het zeker. Dit komt namelijk doordat er een website is waar je live kunt bijhouden waar elke renner is. Kijk je op de televisie, dan kan een verandering in camerastandpunt ervoor zorgen dat je een renner voor langere tijd uit het oog verliest. Door de Live Tracking data erbij te houden, weet je precies hoe hard een renner fietst en of de voorsprong oploopt of juist slinkt.

Deze data kun je gebruiken om de winkansen van verschillende renners in te schatten. Zie je bijvoorbeeld dat de voorsprong alleen maar verder oploopt, dan kun je dit gebruiken om live weddenschappen af te sluiten.

Daarnaast wordt de data van Dimension Data gecombineerd met data die afkomstig is van weerstations. Zo weet men precies of er wind van voren of van de zijkant komt. Zeker met de wind van de zijkant kan het zorgen dat er een zogenaamde ‘waaier’ ontstaat, waardoor het peloton in meerdere stukken uiteen kan vallen. Hier kun je handig op inspelen. Raakt het peloton namelijk opgebroken, dan is de kans klein dat het tweede deel van het peloton nog aansluit.

Kijk naar de wereldwijde ranking

#FietserLandTeamPunten
1.Tadej Pogačar🇸🇮 SloveniëUAE-Team Emirates4921
2.Wout van Aert🇧🇪 BelgieTeam Jumbo-Visma3575
3.Primož Roglič🇸🇮 SloveniëTeam Jumbo-Visma3302
4.Julian Alaphilippe🇫🇷 FrankrijkDeceuninck – Quick Step2611
5.Egan Bernal🇨🇴 ColombiaINEOS Grenadiers2534
6.Sonny Colbrelli🇮🇹 ItaliëBahrain Victorious2080
7.Mathieu van der Poel🇳🇱 NederlandAlpecin-Fenix2019
8.Richard Carapaz🇪🇨 EcuadorINEOS Grenadiers2005
9.João Almeida🇵🇹 PortugalDeceuninck – Quick Step1927
10.Jonas Vingegaard🇩🇰 DenemarkenTeam Jumbo-Visma1910
De statistieken zijn bijgewerkt op 03 Januari 2022.

Momenteel worden er verschillende lijsten bijgehouden met de beste wielrenners ter wereld. In deze lijst vind je de ranking gebaseerd op de laatste 12 maanden. Hierdoor kun je zien wat de resultaten van de laatste maanden zijn, inclusief de punten die hieraan toegewezen zijn. Primoz Roglic staat momenteel veruit bovenaan. De renner van Jumbo-Visma heeft een goed jaar achter de rug, wat hem mede deze plaats heeft opgeleverd.

Door naar deze wereldwijde ranking te kijken kun je kijken welke renner in vorm is en welke renner dus ook een grote kans maakt om een wielerronde of wedstrijd te winnen.

Begin met eenvoudige weddenschappen

Een goede manier om geld te verdienen is door middel van de Head 2 Head weddenschappen. Kijk daarbij naar de specifieke eigenschappen van de renner en naar de etappe zelf. Is er bijvoorbeeld sprake van een finish die op de top van een berg ligt, dan heeft een klimmer natuurlijk meer kans dan een klassementsman. Is het juist een vlakke etappe met een sprint, dan heeft een pure sprinter juist weer veel kans.

Bij een Head 2 Head weddenschap worden er twee verschillende renners door de bookmaker geopperd. Jij dient dan te voorspellen welke renner eerder over de finish komt. Het is eenvoudig en kan gebruikt worden om mooie winsten te boeken.

Ook het inzetten op de trui is een handige manier om een extraatje te bemachtigen. Als we kijken naar de Tour de France, zien we vaak dezelfde renners in het klassement terug. Hierdoor kun je vooraf al redelijk voorspellen of een klassementsrenner een kans maakt. Kijk daarbij ook naar de vorm van de dag en je komt er al snel achter of jouw keuze een kans maakt.

Gebruik de over/under weddenschappen

De over/under weddenschappen kunnen gebruikt worden om een extra zakcentje bij te verdienen. Deze kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten. Allereerst kun je bijvoorbeeld de tijdsduur van de etappe voorspellen. Daarbij wordt een bepaalde tijd gegeven, waarbij jij kunt inzetten of het langer of korter duurt.

Profiteer van hogere ROI

Een groot voordeel en een belangrijke reden om te wedden op wielrennen, is dat het bij bookmakers nog relatief onbekend is. Veel bookmakers focussen zich namelijk op voetbal. Bij voetbal zijn de quoteringen dan ook zo scherp dat het moeilijker is om winst te maken. Bij wielrennen is het allereerst moeilijker om odds te berekenen, aangezien het afhankelijk is van een groot aantal factoren.

Daarnaast wordt het simpelweg minder aangeboden, waardoor er een grotere kans is dat je mooie winsten kunt verzamelen. De odds zijn namelijk een stuk minder scherp en de focus bij bookmakers ontbreekt. Hierdoor kunnen quoteringen hoger uitpakken, zolang je maar kennis van zaken hebt en weet waar je op moet inzetten.

Ervaring is belangrijk

Hoewel jongere renners natuurlijk frisse benen en enthousiasme met zich meebrengen, is toch ervaring een doorslaggevende factor in het peloton. Sinds de Tweede Wereldoorlog ligt de gemiddelde leeftijd van de winnaar van de Tour de France op 27,77 jaar. Opvallend hierin is ook dat de topfavorieten voor de zege qua leeftijd ook vaak hoger liggen.

Hoewel de meest recente winnaar Tadej Pogacar nog maar 22 jaar was, kwamen de andere favorieten op gepaste afstand. Alleen Nicolau Enric Mas was nog maar 25 jaar. De rest van de topfavorieten was 28 jaar of ouder. Ervaring lijkt dus een belangrijke factor in de prestaties van wielrenners in de grote rondes.

Daarnaast blijkt dat de recente winnaars van de Tour de France gemiddeld meerdere keren al de Tour de France hebben gereden. De gemiddelde winnaar heeft zelfs al drie rondes gereden voordat hij op het podium van deze grote ronde belandde. Ook hieruit blijkt dat ervaring belangrijk is bij het winnen van een grote ronde.

Een Europese winnaar ligt voor de hand

Het percentage Europese deelnemers aan grote rondes is nog steeds erg hoog. Uit onderzoeken blijkt dat 86% van de coureurs nog altijd uit Europa afkomstig is. Coureurs uit Azië of Afrika komen maar sporadisch voor. De overige renners zijn vaak afkomstig uit Zuid-Amerika of Noord-Amerika. Zeker in het tijdperk van Lance Armstrong was het aantal renners uit Noord-Amerika hoog.

Wattages steeds belangrijker

Data speelt natuurlijk in grotere mate een rol in allerlei verschillende sporten. Ook bij het wielrennen is dit het geval. Bij het wielrennen wordt vaak gesproken over het aantal wattages dat een renner weet weg te trappen. Het wattage per kilo lichaamsgewicht is daarbij erg interessant. Hoe hoger dit getal, hoe makkelijker een renner snelheid weet te maken en te behouden. Bij Chris Froome zou dit wattage per kilo in sommige gevallen zelfs 6 of meer bedragen, wat zelfs onder topsporters enorm hoog is.

Vooral bij bergritten komt het aantal wattages als belangrijke graadmeter naar boven. De tourwinst van voormalig winnaar Chris Froome staat erom bekend volledig op zijn wattages te vertrouwen. Bij demarrages van andere coureurs handelt hij namelijk niet vanuit emotie en gaat er vaak niet achteraan. Hij reageert pas wanneer blijkt dat hij het aantal wattages kan verhogen. Zijn tourwinst is dan ook vooral gebaseerd op het aantal wattages dat is weggetrapt. Er werden zelfs verdenkingen geuit op basis van het aantal wattages dat hij tijdens klimettapes wegtrapte.

Winnaars afgelopen jaren

In de afgelopen jaren zijn er verschillende winnaars geweest van de Tour de France. Zo won Chris Froome de grote ronde viermaal, terwijl de andere zes jaren telkens een andere overwinnaar had. Opvallend is wel dat de winnaar van de afgelopen jaren vaak in een team zat dat koerste op basis van statistieken en gegevens. Zo zijn de teams Sky ProCycling, later Team Sky en Team INEOS, vooral bezig met statistieken van renners. Op basis daarvan wordt de strategie voor de koers bepaald.

Van de laatste winnaars zijn alleen Bradley Wiggins en Cadel Evans niet meer actief. Zowel Chris Froome, Vincenzo Nibali, Geraint Thomas, Egan Bernal en Tadej Pogacar zijn allen nog actief in het profpeloton. Chris Froome lijkt te willen bouwen aan een nieuwe hegemonie. Hij heeft namelijk de overstap gemaakt naar het Israëlische Israël Start-Up Nation.

Winnaars andere grote koersen

Wanneer we over verschillende jaren kijken, zien we dat winnaars van de Tour de France het vaak ook in zich hebben om andere grote rondes te winnen. Hieronder vallen de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje. Opvallend hierin is dat alleen Chris Froome in hetzelfde jaar twee van de drie grote rondes wist te winnen. In 2017 won hij namelijk de Ronde van Frankrijk én de Ronde van Spanje. In de afgelopen 10 jaar is er geen enkele renner geweest die dit kunstje heeft weten te herhalen. Dit is te zien in onderstaande tabel:

JaartalRonde van ItaliëRonde van FrankrijkRonde van Spanje
2020Tao Geoghegan HartTadej PogacarPrimoz Roglic
2019Richard CarapazEgan BernalPrimoz Roglic
2018Chris FroomeGeraint ThomasSimon Yates
2017Tom DumoulinChris FroomeChris Froome
2016Vincenzo NibaliChris FroomeNairo Quintana
2015Alberto ContadorChris FroomeFabio Aru
2014Nairo QuintanaVincenzo NibaliAlberto Contador
2013Vincenzo NibaliChris FroomeChris Horner
2012Ryder HesjedalBradley WigginsAlberto Contador
2011Michele ScarponiCadel EvansChris Froome

Dit kun je ook gebruiken bij het afsluiten van weddenschappen. Weet je bijvoorbeeld al de winnaar van de Tour de France, dan is de kans enorm klein dat deze ook een andere grote ronde gaat winnen. Deze naam kun je dan alvast wegstrepen in je lijstje met mogelijke kanshebbers.

Winnaars komende jaren

De laatste winnaars kunnen natuurlijk een mooie bron vormen voor de voorspelling van de winnaars van de komende jaren. Eerder hebben we al vastgesteld dat ervaring steeds belangrijker gaat zijn bij het winnen van grote rondes. In dit geval hebben de voormalige winnaars allemaal veel ervaring, niet alleen in de Tour de France, maar ook in andere grote rondes.

Zij behoren dan ook tot de grote favorieten van de komende jaren. Naast de winnaars van de afgelopen jaren, is het belangrijk om ook te kijken naar het klassement van de laatste jaren.

Langere adem minder belangrijk

Hoewel de Tour natuurlijk gewoon drie weken blijft duren, zien we wel dat het aantal kilometer de laatste jaren aan het afnemen is. waar het aantal kilometers rond 2000 nog op 4000 kilometer lag, is deze de afgelopen jaren gedaald naar ongeveer 3500 per Tour. Het aantal etappes van 20 stuks is de laatste jaren wel hetzelfde gebleven. Hoewel dit natuurlijk weinig lijkt, wordt er in die drie weken bijna 500 kilometer minder gefietst. Waar het voorheen een Tour was van de extreem lange adem, is dit de afgelopen jaren dus wel afgenomen.

Wielerkalender voor 2020

De wielerkalender heeft door het Coronavirus helaas wat vertragingen verschuivingen opgeleverd. Toch zijn er nog steeds een aantal wielerrondes die verreden gaan worden dit jaar. Hoewel we dit nog niet met 100% zekerheid kunnen vaststellen, ziet de kalender er vooralsnog zo uit. We behandelen natuurlijk alleen de grote of belangrijke wielerrondes of eendaagse ritten.

Wielerkalender voor 2021
 1. Nederlands Kampioenschap Wielrennen (22 en 23 augustus)
 2. Tour de France (29 augustus tot en met 20 september)
 3. Wereldkampioenschap Wielrennen (20 september tot en met 27 september)
 4. Giro d’Italia (3 oktober tot en met 25 oktober)
 5. Amstel Gold Race (10 oktober)
 6. Vuelta a Espana (20 oktober tot en met 8 november)
 7. Parijs – Roubaix (25 oktober)

Zoals je ziet zit er een grote overlapping in de verschillende rondes. Het is daarom nog maar afwachten welke wielrenners bij welke rondes aanwezig gaan zijn. Zo is de Tour de France de belangrijkste koers van het jaar, maar beginnen ook de Wereldkampioenschappen op dezelfde datum dat de Ronde van Frankrijk is afgelopen. Het is daarom enorm afwachten welke renners kiezen voor welke koersen. Een belangrijke factor hierin zullen de kansen zijn die zij zichzelf toedienen in de desbetreffende koers.

Type wielerrondes

Als we praten over wielrennen, zijn er verschillende wielerrondes te onderscheiden. We beginnen dan ook met de kortste van allemaal; de eendaagse koers. Dit zijn koersen die maar één dag duren, maar waarbij wel van oudsher mooie stukken land worden aangedaan.

Daarnaast heb je ook een individuele tijdrit. Elke renner start daarbij individueel en moet zo snel mogelijk een bepaald parcours afleggen. Dit is tevens een onderdeel op de Olympische Spelen. Eenzelfde variant bestaat voor de ploeg; de zogenaamde ploegentijdrit. Deze wordt met de gehele ploeg verreden. Om een geldende tijd neer te zetten, moet er een vooraf gedefinieerd aantal mensen over de streep komen.

Tot slot heb je ook nog de wielerkoersen. Dit zijn wielerwedstrijden die meerdere dagen of weken kunnen duren. Voorbeelden hiervan zijn de Amstel Gold Race, de Ronde van Italië of de Ronde van Spanje.

Tour de France stages

De Tour de France kent elk jaar verschillende etappes. Die kunnen vaak onderscheiden worden in een drietal soorten:

 • Vlakke etappes
 • Klim etappes
 • Tijdrit

De vlakke etappes zijn vaak geschikt voor de echte sprintploegen. In deze etappes zien we vaak dat er in een vroeg stadium een groep met koplopers ontstaat. Zij rijden een groot deel van de etappe voorop. Vaak worden zij echter weer achterhaald door de grote sprintploegen. Zij gaan zich in het slot van de etappe positioneren om de sprinter op een juist moment in stelling te brengen.

Daarnaast zijn er de klim etappes. Deze etappes worden door veel mensen als erg interessant ervaren, aangezien er belangrijke verschillen in het klassement kunnen ontstaan. Voor de toprenners is het een belangrijke krachtmeting om te kijken waar de concurrentie staat. In de klim etappes zien we dan ook vaak de grotere verschillen ontstaan.

Tot slot hebben we dan ook nog de tijdrit. Dit is een individuele rit waarin elke renner een parcours zo snel mogelijk af dient te leggen. Hiervoor wordt een speciale tijdritfiets gebruikt, evenals een speciale helm. Dit moet de renner extra snelheid geven. Voor klassementsrenners kan een dergelijke tijdrit het verschil maken. Zo zagen we afgelopen jaar dat Tadej Pogacar in de laatste tijdrit het geel overnam van Primoz Roglic en daarmee de winst in de Tour de France veilig stelde.

Populairste wielerrondes

Natuurlijk is de belangrijkste en meest bekende wielerronde de Ronde van Frankrijk. Deze wielerronde duurt meerdere weken, waarin de renners door allerlei verschillende landschappen komen. Hier wordt tevens de veelzijdigheid van een renner getest. Niet alleen moet een renner hard kunnen fietsen op het vlakke, ook in de bergen en in de afdaling moet er gepresteerd worden. Dit maakt de Ronde van Frankrijk dan ook een van de meest prestigieuze wielerkoersen ter wereld.

Ronde van Frankrijk 2020
Ronde van Frankrijk 2020

Wil je wedden op wk wielrennen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Ook het wedden op nk wielrennen behoort tot de mogelijkheden. Dit zijn ook belangrijke wielerrondes waar de top van de wereld (of van Nederland) getest wordt. Doordat het meerdaagse koersen zijn, is het ook moeilijker te voorspellen wie gaat winnen. De vorm van de dag is niet langer bepalend. Het gaat erom wie op de lange termijn goed kan presteren.

Wie zijn de beste wielrenners?

De beste wielrenners op dit moment zijn natuurlijk Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal. Ook Alaphilippe hoort hierbij. Dit zijn de mannen die de laatste jaren de belangrijkste wielerkoersen op hun naam hebben geschreven. Chris Froome won zelfs driemaal de Tour de France achter elkaar.

Qua Nederlandse wielrenners zijn Bauke Mollema, Mathieu van der Poel en Steven Kruijswijk bekende namen. Zij zijn dan ook de mannen die de laatste jaren veel succes hebben behaald. Vooral Mathieu van der Poel is een belangrijke naam. Hij komt van origine uit het veldrijden, waardoor het extra bijzonder is dat hij tot de beste mannen uit het Nederlands wielrennen hoort.

Om je een duidelijk overzicht te geven van de beste wielrenners, hebben we hieronder een kleine tabel opgemaakt. Hierin vind je informatie over de renner, zijn prestaties en actieve loopbaan.

RennerLeeftijd#Prestaties afgelopen jarenActief
Primoz Roglic311
 • 2e Tour de France 2020
 • 1e Ronde van Spanje 2020
 • 1e Luik – Bastenaken – Luik
Ja
Tadej Pogacar222
 • 1e Milaan San Remo
 • 2e Ronde van Vlaanderen
 • 1e Strade Bianche
Ja
Wout van Aert263
 • 1e Tour de France 2020
 • 3e Luik – Bastenaken – Luik
Ja
Mathieu van der Poel354
 • 1e Ronde van Lombardije
 • 5e WK op de weg
Ja
Jakob Fuglsang285
 • 2e Milaan San Remo
 • 1e Brabantse Pijl
 • Winnaar WK op de weg
Ja
Julian Alaphilippe266
 • 1e Ronde van Vlaanderen
 • 2e Brabantse Pijl
Ja
Richie Porte227
 • 1e Waalse Pijl
 • 3e WK op de weg
 • 2e Luik – Bastenaken – Luik
Ja
Marc Hirschi3610
 • 3e Tour de France
 • 1e Tour Down Under
Ja
Tom Dumoulin30N.V.T.
 • 2e Tour de France 2018
 • 2e Ronde van Italië 2018
Ja

Verschillende type weddenschappen

Bij wielrennen zijn er verschillende weddenschappen waarop je kunt inzetten. Wordt er een grote wielerkoers verreden, dan kun je natuurlijk inzetten op de uiteindelijke winnaar van de koers. Hetzelfde geldt voor de winnaar van het parcours dat die dag verreden wordt.

Bij grote rondes heb je daarnaast nog verschillende truien. Natuurlijk heb je de winnaarstrui (zoals de gele trui bij de Ronde van Frankrijk), maar je hebt ook de trui voor beste sprinter, beste klimmer of beste jeugdige renner. Ook hier kun je natuurlijk een weddenschap voor afsluiten.

Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om te bepalen wie er eerder over de streep komt. Hierbij geeft de bookmaker vaak twee verschillende renners door. Jij kunt dan inzetten welke renner het eerste over de streep komt. In sommige gevallen is hier nog een handicap voor mogelijk, maar dit is lang niet altijd zo.

Tot slot heb je nog de mogelijkheid om live weddenschappen af te sluiten. Dit zijn bijvoorbeeld de weddenschappen die ontstaan als er een kopgroep bij het peloton is weggereden. Of een weddenschap dat ontstaat bij een tussensprint.

Regels

De regels van het wielrennen zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Elke club of vereniging heeft zijn eigen regels, maar ook de wielerunie of een bepaalde koers kan haar eigen regels hebben. Hieronder vind je regels die vrijwel in elk reglement zijn opgenomen.

 1. Allereerst natuurlijk de regels omtrent het wielrennen. De belangrijkste regel van allemaal is dat je een helm moet dragen. Dit is verplicht! Zonder helm wordt je uit koers genomen en mag je niet langer deelnemen. Niet alleen is dit verplicht, het is natuurlijk ook een stuk veiliger voor jezelf en je medecoureurs.
 2. Daarnaast moet je beschikken over een licentie om mee te rijden met wedstrijden. Zonder basislicentie mag je vaak niet eens starten in verband met verzekeringen en de veiligheid.
 3. Maak geen onverwachte bewegingen. Tijdens de gehele koers is het ‘not done’ om een onverwachte beweging te maken. Dit geldt voor zowel het vlakke gedeelte, een stuk bergop als tijdens de sprint. Dit veroorzaakt namelijk gevaarlijke situaties die te allen tijde voorkomen dienen te worden.
 4. Tot slot is het nog een belangrijke regel om elkaar niet in gevaar te brengen. Hieronder valt natuurlijk afsnijden, fysiek contact op de fiets of het achterom kijken hoort er dan ook niet bij.
 5. Daarnaast heeft de UCI ook verboden om tijdens het afdalen de billen op de bovenste buis te positioneren. Doe je dit wel, dan kunnen er hoge geldboetes én diskwalificatie volgen. De reden hiervoor is dat renners zichzelf én anderen hierdoor in gevaar kunnen brengen.
 6. Tot slot is het nog een belangrijke regel om elkaar niet in gevaar te brengen. Hieronder valt natuurlijk afsnijden, fysiek contact op de fiets of het achterom kijken hoort er dan ook niet bij.

Interessante feiten over wielrennen en wielrenners

Een leuk feitje over een Nederlandse wielrenner is er eentje over Mathieu van der Poel. Tijdens het begin van een seizoen gaat elke trainer kijken naar de wattages van een renner. Hieraan kan men afmeten hoe fit een renner is. Toen Mathieu van der Poel op de wattage meter ging zitten, dacht zijn trainer in eerste instantie dat deze kapot was. Dit onderstreept de Nederlander met zijn winst in de Amstel Gold Race, waarin hij op zijn piek maar liefst 1400 watt wegtrapte. Dit betekende dat hij zo’n 18.5 keer zijn eigen lichaamsgewicht wegtrapte!

Een ander leuk feitje gaat over Tyler Hamilton. Tijdens de voorbereidingen op de Tour de France zijn veel renners in topconditie. Om dit te bewerkstelligen, neemt het vetpercentage van deze renners drastisch af. Tyler Hamilton deelde in zijn boek de ervaringen met deze voorbereidingen. Zijn vetpercentage was dusdanig laag, dat hij een kussen nodig had om op een stoel te zitten. Deed hij dit niet, dan heerste het gevoel dat hij op het bot zat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.