Wedden op Wielrennen

Wedden op wielrennen

Het hele jaar door zijn er allerlei wielerwedstrijden om op te wedden, maar toch zijn er maar een klein aantal events die wereldwijd enorm veel aandacht krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld de Giro d’Italia of de Tour de France. In Nederland heb je de mogelijkheid om op elk van deze wielerwedstrijden in te zetten, maar we raden vooral aan om dit bij een veilige en legale bookmaker te doen.

Voor dit artikel heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar welke bookmakers de beste quoteringen voor wielrennen hanteren en wie het grootste aanbod heeft. Daarnaast geef ik een uitleg van de verschillende weddenschappen die je doorgaans kan plaatsen op wielerwedstrijden. Tot slot heb ik een lijst met tips die goed te pas kunnen komen tijdens het gokken op wielrennen.

inhoud

Wedden op wielrennen 2024 bij online bookmakers in Nederland

Bet365 4.90/5 Bet365 Bonus Code
Bonus tot
€50
 • voordelen Veel weddenschappen voor wielrennen.
 • voordelen Alle wielerwedstrijden om op te wedden.
 • voordelen Goede quoteringen voor de favorieten.
24+.Gokken kan verslavend zijn, speel verantwoord.
Unibet 4.72/5 Unibet Bonus Code
Bonus tot
€50
 • voordelen Goede quoteringen voor de underdogs.
 • voordelen Handige statistieken snel beschikbaar.
24+.Gokken kan verslavend zijn, speel verantwoord.
Jacks.nl 4.66/5 Jacks Bonus Code
Bonus tot
€100
 • voordelen Goede quoteringen voor de underdogs.
 • voordelen Veel races om op te wedden.
24+.Gokken kan verslavend zijn, speel verantwoord.

Welke weddenschappen op wielrennen vind je bij Bet365?

Wedden op wielrennen bij bet365

Bet365 biedt meer opties voor weddenschappen aan dan andere marktleiders zoals Jacks en Unibet. Zo kun je niet alleen inzetten op de winnaar van een ronde, maar bijvoorbeeld ook welke rijder er op het podium komt, wie de etappe gaat winnen en kun je match-up weddenschappen afsluiten.

 1. Uiteindelijke winnaar

  Weddenschap op wie de algemene race zal winnen.

 2. Etappe winnaar

  Weddenschap op de winnaar van individuele etappes binnen een race.

 3. Podiumplaats

  Weddenschap op een renner om in de top drie te eindigen.

 4. Match-ups

  Weddenschap op welke van twee renners beter zal presteren in een race of etappe.

 5. Puntenclassificatie

  Weddenschap op de winnaar van het puntenklassement (bijvoorbeeld de Groene Trui in de Tour de France).

 6. Bergkoning

  Weddenschap op de renner die de meeste punten verzamelt in de bergetappes (bijvoorbeeld de Bolletjestrui in de Tour de France).

Nieuwe spelers die willen gokken wielrennen bij Bet365 kunnen gebruikmaken van een mooie welkomstbonus van €50 gratis. Hiervoor kun je onze Bet365 promo code gebruiken, waardoor je gegarandeerd de maximale bonus kunt claimen!

Wie biedt de Beste Odds aan voor wedden op wielrennen?

Een van de gemakkelijkste manieren om hogere winsten te behalen bij het wedden op wielrennen, is door te kiezen voor de bookmaker met de hoogste quoteringen. Hoe hoger de quoteringen namelijk zijn, hoe hoger jouw winst uiteindelijk is als je het weddenschap ook daadwerkelijk weet te winnen.

Vergelijking van de bookmaker odds voor wielrennen
De grafiek vergelijkt de odds van drie favorieten om de 10e etappe van de Giro d’Italia 2024 te winnen bij Bet365, Jacks.nl en Unibet.

Wat vrij snel opvalt, is dat Jack en Unibet dezelfde quoteringen hanteren. De quoteringen van Bet365 zijn echter altijd beter. Het verschil voor de favoriet, in dit geval in beide voorbeelden Tadej Pogacar, is erg groot.

Helaas is een zeer uitgebreide analyse van de verschillen in quoteringen tussen deze aanbieders niet mogelijk, het wielren aanbod van de sportsbook sectie van Jacks en Unibet is namelijk vrij klein. De Tour de France en Giro D’Italia zijn de enige wedstrijden die zij momenteel aanbieden.

Bij Bet365 kan je naast deze toernooien momenteel ook wedden op de Ronde van Hongarije, de Tour du Finistere en op virtueel wielrennen. Bet365 staat dus op de eerste plaats wat betreft quoteringen en aanbod.

Nederlandse wielrenners

De laatste jaren zijn er verschillende Nederlanders geweest die etappes en soms zelfs rondes wisten te winnen. Het wedden op Nederlandse wielrenners is daarom een stuk interessanter geworden. Zo kun je bijvoorbeeld inzetten op:

 • Mathieu van der Poel
 • Dylan van Baarle
 • Cees Bol
 • Taco van der Hoorn
 • Wilco Kelderman

Wedden op wielrennen – waar kun je op inzetten?

Evenals bij vrijwel alle andere sporten die door betrouwbare bookmakers worden aangeboden, kun je ook bij het wedden op wielrennen kiezen uit allerlei verschillende weddenschappen.

 1. Winnaar

  Het inzetten op de winnaar, waarbij je enorm veel verschillende mogelijkheden hebt. Let er wel op dat bookmakers vaak niet alle renners weergeven. Wil je inzetten op een renner die niet staat weergegeven, dan kun je specifiek voor die renner de quoteringen opvragen.

  Bij het inzetten op de winnaar van een grote ronde komt veel risico kijken, vooral omdat een val van de fiets direct gevolgen kan hebben voor je weddenschap. Hierdoor zien we ook dat de quoteringen wat hoger liggen ten opzichte van het inzetten op de winnaar van een etappe. Een andere optie kan zijn om in te zetten op een podiumplaats, waarmee je net wat meer veiligheid inbouwt.

 2. Etappe Winnaar

  Dit is natuurlijk vergelijkbaar met het inzetten op de winnaar van een grote ronde. Toch is dit een veiligere weddenschap, vooral omdat je meer onderzoek kunt doen naar de renner zelf én naar het parcours dat afgelegd moet worden. Is het een echte sprinters etappe, dan heeft het geen zin om in te zetten op een klimmer, terwijl dit andersom natuurlijk ook geldt. Doordat deze weddenschap je wat meer zekerheid geeft, liggen de quoteringen ook net wat lager voor de favorieten.

 3. Tijdsduur voorspellen weddenschap

  Een weddenschap die niet bij alle bookmakers voorkomt is het voorspellen van de tijdsduur van een etappe. Dit kan in de vorm van een over/under weddenschap, waarbij de bookmaker een specifieke tijd geeft. Jij moet dan voorspellen of de etappe langer of juist korter gaat duren.

 4. Podiumplaats

  Het inzetten op een podiumplaats is vooral bij de grotere rondes een populaire weddenschap. Hiermee kun je als gokker namelijk een stuk meer veiligheid inbouwen dan wanneer je wilt inzetten op de winnaar van de koers. Hoewel hierdoor de quoteringen wat lager liggen, is het een veel gebruikte manier om het weddenschap winnend af te sluiten.

  Goed om te vermelden is ook dat je niet hoeft in te zetten op welke plek op het podium de renner eindigt. Een top 3 notering is namelijk voldoende.

 5. Match-ups

  Bij een match-up heeft de bookmaker twee renners uitgekozen, waarbij je moet aangeven welke renner er als eerste over de finish komt. Hierbij draait het níet om de tijd waarop zij over de finish komen, maar echt de plek in het klassement. Hoewel renners dezelfde tijd kunnen hebben als zij in een grote groep over de finish komen, gaat het dus echt om de plek.

 6. Wedden op Winnaars trui

  Het inzetten op de winnaars van een specifieke trui in een wielerronde heeft het voordeel dat veel renners een specifieke kwaliteit hebben. Zo zijn er maar een select aantal renners die goed zijn in de bergen én dit een hele ronde vol kunnen houden. Dit geldt natuurlijk ook voor sprinters en jeugdige renners.

 7. Massasprint

  Bij grote rondes worden de etappes vaak geclassificeerd, waarbij er onderscheidt gemaakt wordt tussen bergetappes, vlakke etappes of sprintetappes. In de sprintetappes is het echter ook mogelijk dat ontsnappers proberen om de wedstrijd solo te winnen. In dat geval kun je dus inzetten of de etappe in een massasprint gaat eindigen.

 8. Live weddenschappen

  Live weddenschappen bieden je de mogelijkheid om tijdens de etappe of de koers in te zetten. Het grote voordeel is natuurlijk dat je kunt inspelen op de ontwikkelingen tijdens zo’n etappe of koers. Dit kan zorgen voor hogere of lagere quoteringen voor een weddenschap, dus let hier goed op.

  Een groot voordeel is dat je bij sommige bookmakers, waaronder bijvoorbeeld Bet365 of Jacks.nl, een aantal wielerwedstrijden gewoon live kunt kijken. Dit geldt echter niet voor elke etappe of wielerronde, dus let hier goed op. De bookmakers geven vaak aan welke wedstrijden je wel of niet live kunt bekijken.

 9. Bet Builders

  En tot slot hebben we nog de mogelijkheid om verschillende weddenschappen af te sluiten op één etappe of wielerkoers. Zo kun je bijvoorbeeld inzetten op een renner die de etappe wint, maar ook die na de wedstrijd bijvoorbeeld nog op een eerste plek staat. Of de renner die de etappe gaat winnen en de renner die na de etappe de bergtrui aan heeft. Met Bet Builders worden verschillende weddenschappen met elkaar gecombineerd, waardoor de quoteringen een stuk hoger uitvallen.

Belangrijkste wielerkoersen en events in 2024 – kalender

Ook in 2024 staan er weer een aantal zeer mooie wielerkoersen en eendagskoersen op het programma. Hieronder heb ik de belangrijkste op een rij gezet. Vervolgens zal ik een aantal van deze koersen uitlichten. Laten we beginnen met de lijst met events:

 1. Giro d’Italia (Italië)

  za 4 mei – zo 26 mei, 🇮🇹 Italië

 2. Critérium du Dauphiné

  zo 2 juni – zo 9 juni, 🇫🇷 Frankrijk

 3. ZLM Tour

  wo 5 juni – zo 9 juni, 🇳🇱 Nederland

 4. Ronde van Zwitserland (m)

  zo 9 juni – zo 16 juni, 🇨🇭 Zwitserland

 5. Baloise Belgium Tour

  wo 12 juni – zo 16 juni, 🇧🇪 België

 6. Ronde van Zwitserland (v)

  za 15 juni – di 18 juni, 🇨🇭 Zwitserland

 7. NK Wielrennen

  wo 19 juni – zo 23 juni, 🇳🇱 Nederland

 8. Tour de France

  za 29 juni – zo 21 juli, 🇫🇷 Frankrijk

 9. Giro Women

  zo 7 juli – zo 14 juli, 🇮🇹 Italië

 10. Olympische Spelen

  za 27 juli – zo 4 augustus, 🇫🇷 Frankrijk

 11. Clásica San Sebastián

  za 10 augustus, 🇪🇸 Spanje

 12. Tour de France Femmes

  ma 12 augustus – zo 18 augustus, 🇫🇷 Frankrijk

 13. Vuelta a España

  za 17 augustus – zo 8 september, 🇪🇸 Spanje

 14. Renewi Tour

  wo 28 augustus – zo 1 september, 🇧🇪 België / 🇳🇱 Nederland

 15. Tour of Britain

  zo 1 september – zo 8 september, 🇬🇧 Verenigd Koninkrijk

 16. EK Wielrennen

  wo 11 september – zo 15 september, Vlaanderen

 17. GP Québec

  vr 13 september, 🇨🇦 Canada

 18. GP Montréal

  zo 15 september, 🇨🇦 Canada

 19. WK Wielrennen

  zo 22 september – zo 29 september, 🇨🇭 Zürich

Tips en strategieën voor wedden op wielrennen

Het wedden op wielrennen is de laatste jaren een stuk populairder geworden, en zo zijn er aardig wat nieuwelingen in de wereld van sportweddenschappen bij gekomen. Ik heb voor nieuwe, en doorgewinterde, liefhebbers van wielrennen deze tips samengesteld:

Tip 1: Bekijk de ranking en specialisaties

Een eerste tip die ik je mee wil geven is om de ranking van de afgelopen jaren en koersen te bekijken als je gaat wedden op wielrennen. Hierin zie je namelijk goed welke renners in vorm zijn en de afgelopen weken goed gepresteerd hebben. Je kunt daarnaast ook naar de UCI wereld ranking kijken, wat namelijk iets zegt over hoeveel punten de renners in de afgelopen periode hebben behaald.

Hier moet ik wel een belangrijke kanttekening bij plaatsen, namelijk dat het enorm afhankelijk is van het aantal koersen dat een renner heeft gereden. Is een renner er het afgelopen jaar uit geweest met een flinke blessure, maar wist hij zijn laatste twee koersen goed te rijden, dan kan het nog steeds zijn dat hij niet hoog op de ranglijst van de UCI staat. Staar je dus niet blind op deze ranglijst, maar gebruik deze als middel om een goed weddenschap af te sluiten.

Tip 2: Specialismes

Het tweede punt waar je naar moet kijken, is de specialisatie van de renners. Hierop kun je namelijk baseren of zij hoge ogen gaan gooien tijdens een eendagskoers of meerdaagse koers. We zien bijvoorbeeld dat de Tour de France en het WK dit jaar erg heuvelachtig zijn en verschillende grote bergritten kennen. De kans is dus groot dat een renner die erg goed is in de bergen, uiteindelijk de eindoverwinning gaat pakken.

Dit geldt eveneens voor de grote eendagskoersen, zoals de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld. Een van de belangrijkste kenmerken van deze koers is dat er een flink aantal kassei klimmetjes in de rit zitten, namelijk 17. Voor de ene renner is dit een absolute zege, terwijl dit voor een andere renner de hel op aarde is. We zien dat renners die een historie in het veldrijden hebben, zoals Wout van Aert en Mathieu van der Poel, het vaak erg goed doen in deze koersen. Zij hebben door het veldrijden een enorme controle over de fiets.

Tip 3: Bekijk de wattages van een renner

De wattages van een renner zeggen veel over de vorm waarin hij verkeert. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar het wattage in verhouding tot het gewicht van de renner. Het wattage op zich zegt namelijk niet voldoende. Daarbij zijn er verschillende soorten wattages die je in de gaten moet houden:

 • Gemiddelde vermogen: Dit is het vermogen dat een renner over een langere periode kan leveren, wat bijvoorbeeld erg belangrijk is tijdens een lange bergrit of een tijdrit. Hieruit kun je afleiden of een renner de inhoud heeft om lange stukken een hoog vermogen te trappen.
 • Piekvermogen: Een enorm belangrijke factor bij sprinters. Dit is namelijk het maximale vermogen dat een renner gedurende een korte periode kan trappen, bijvoorbeeld 5 tot 15 seconden. Bij sprinters is dit hét aspect waaruit je kunt afleiden of de renner in vorm is of niet.
 • Relatieve vermogen: Een belangrijke factor bij klimmers. Dit is namelijk de relatie tussen het wattage dat een renner trapt en zijn lichaamsgewicht. Hoe hoger dit ligt, hoe beter de renner presteert. Een renner van 80 kilogram die een wattage van 350 watt trapt, heeft een relatief vermogen van 4,375 watt/kg.

Tip 4: Lees de voorspellingen van gerenommeerde websites

Naarmate de Tour de France en het EK dichterbij komen, komen er ook steeds meer analisten en websites in de lucht met nieuws over deze koersen. Dit geldt natuurlijk ook voor de eendagskoersen. Om het meeste uit je weddenschappen te kunnen halen, adviseren we om de informatie van de juiste analisten te gebruiken. Het kan namelijk zijn dat zij over informatie beschikken die je als buitenstaander niet snel te weten komt.

Ook in Nederland zijn er een aantal analisten en websites die erom bekend staan veel en goede informatie over eendagskoersen en grote rondes te verschaffen. Dit zijn:

 • Maarten Ducrot
 • Stef Clement: De voormalig profwielrenner heeft nog veel ingangen bij verschillende teams en oud-ploeggenoten. Hierdoor beschikt hij vaak over veel informatie. Daarnaast wordt hij vaak ingezet door onder meer de NOS om verslag te doen van grote zorgen.
 • Theo Bos: Een oud-baanwielrenner die enorm waardevol is geweest voor het analyseren van sprints tijdens de grote rondes.
 • Michael Boogerd: Wederom een oud-wielrenner die veel informatie heeft over de wielerwereld. Doordat hij al wat langer van het toneel verdwenen is, zien we wel dat hij minder kennis heeft van de huidige renners. 
 • Thijs Zonneveld: Heeft een enorm aantal volgers op Twitter, waardoor hij een groot publiek bereikt. Hoewel hij nergens de vaste analist is, Twittert hij regelmatig gedurende de grote rondes. Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren met het Algemeen Dagblad de Tour de France van dichtbij gevolgd.

Tip 5: Kijk naar statistieken van (dag)koersen

En tot slot raden we nog aan om naar de statistieken van de afgelopen jaren te kijken, dit geldt voor de grote rondes en de eendagskoersen. Hieruit kun je veel afleiden, bijvoorbeeld trends als het gaat om de winnaars. Een aantal trends die mij de afgelopen jaren zijn opgevallen, zijn:

 • In de Tour de France zien we dat de etappes het vaakst worden gewonnen door renners tussen de 23 en 27 jaar. Vooral voor het 23e levensjaar zijn er maar weinig renners die een etappe weten te pakken. Renners ouder dan 32 maken ook weinig kans op een etappezege. Opvallend is dat dit ook bij de Giro d’Italia het geval is.
 • De toppers van het voorgaande jaar presteren vaak hoge goed in het volgende seizoen. Zo zien we dat Tadej Pogacar al verschillende jaren goed presteert, terwijl ook Jonas Vingegaard dit doet.
 • De renners die in de Giro d’Italia goed presteren, maken vaak weinig kans om er ook tijdens de Tour de France met de winst vandoor te gaan. De laatste renner die wel beide rondes wist te winnen, was Chris Froome. Hij ging er in 2017 met zowel de gele als met de rode trui vandoor.
Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.