Wedden op Basketbal – Hoe Werkt?

Wedden op Basketbal / NBA

Basketbal is een van de meest bekende sporten ter wereld. De sport staat in de top 10 van meest populaire en snelst groeiende sporten. Steeds meer jongeren kiezen voor een carrière als basketballer. Ook de nieuwste documentaire of Michael Jordan speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast zijn ook de supportersaantallen zienderogen aan het groeien. Zo hadden de Los Angeles Lakers in januari 2019 nog 7.6 miljoen volgers op Instagram. Vandaag de dag zijn dit er al bijna 14 miljoen! Dit tekent de groei die basketbal de laatste jaren doormaakt.

Deze twee aspecten hebben ook gevolgen voor het wedden op basketbal. Steeds meer mensen willen wedden op de NBA, de grootste en meest bekende basketbalcompetitie. Heel weinig mensen weten echter hoe het wedden op basketbal precies werkt en ook waar je overal op kunt inzetten. Daarom beantwoorden we in dit artikel de volgende vraag: Hoe werkt wedden op Basketbal?

NBA / Basketbal Wed Tips

Hoe Wedden op de NBA: Een 10-stappenplan

NBA basketbal weddenschappen
 1. Kies voor het sterkste team. Door het hoge aantal punten is de kans groter dat het sterkste team ook het winnende team is.
 2. Kijk naar de blessures van beide teams. Blessures kunnen grote gevolgen hebben voor het aantal gescoorde punten in een wedstrijd.
 3. Neem de back-to-back wedstrijden mee in je overweging. Back-to-back wedstrijden kunnen fysiek grote gevolgen hebben voor een team.
 4. Kijk naar de statistieken van de afgelopen wedstrijden. De vorm van de ploeg of een spelers is belangrijk voor de uiteindelijke uitslag. Ook specifieke statistieken zijn belangrijk. Een speler maakt gemiddeld ongeveer 35% van zijn driepunters. Voor Stephen Curry staat dit op bijna 50%. Dit is dus een mooie statistiek waar je als gokker je voordeel mee kunt doen.
 5. Het voorspellen van de winnaar van de NBA levert hele mooie odds op. Dit is dus zeker het overwegen waard.
 6. Ook het inzetten met een handicap is interessant. Hoe hoger de handicap, hoe hoger de odds.
 7. Aantal gescoorde punten in een wedstrijd. Dit gaat op basis van een hoger/lager weddenschap. Er worden bijvoorbeeld 198 punten voorgesteld, waarbij jij als gokker moet voorspellen of het aantal punten hoger of lager ligt.
 8. Gebruik een accumulator om de totale odds op je weddenschappen te verhogen.
 9. Wed op wedstrijden in zowel de Eastern als Western Conference. Zo heb je nóg meer mogelijkheden om weddenschappen te winnen.
 10. Ook het wedden op de play-offs is erg interessant. Let er wel op dat dit wedstrijden zijn die op zich staan. Door de spanning van het kampioenschap en de opzet van de play-offs kunnen dit soort wedstrijden alle kanten op.

De Voorbereidingen Voor Basketbalweddenschappen

Voordat je gaat wedden op basketbal, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Daarom kijken we nu naar bepaalde feiten die je móet weten voor je gaat wedden, hoe je wedstrijden kunt analyseren, welke weddenschappen je kunt afsluiten en welke weddenschappen het meest winstgevend zijn.

Dit Moet Je Weten!

Basketbal werkt op bepaalde vlakken wat anders dan andere sporten. Dit zijn daarom dingen die je moet weten voordat je een weddenschap afsluit:

 • Het betere team wint vaak door het hoge aantal scoringskansen in een wedstrijd.
 • Bij basketbal is het niet mogelijk om gelijk te spelen. Indien het na vier quarters gelijk staat, wordt er overtime (OT) gespeeld. Deze OT zit standaard inbegrepen bij weddenschappen op basketbal.
 • Basketbal heeft een 24-secondenklok. Dit is de maximale tijd dat een aanval mag lopen. Raakt de bal de ring van de basket aan, word er een overtreding gemaakt of is er wisseling van balbezit, dan begint de klok opnieuw te lopen.
 • Wordt een bal richting de basket gespeeld en is deze in neerwaartse beweging, dan mag een verdediger de bal niet meer aanraken.
 • Scoren kan door middel van een vrije worp (1 punt), een normale worp (2 punten) of een worp achter de driepuntslijn (3 punten).
basketbalveld

Analyse

Voordat je gaat wedden op basketbal, is het belangrijk om te begrijpen dat er verschillende factoren zijn die een wedstrijd sterk kunnen beïnvloeden. Het is daarom van belang om de wedstrijd te analyseren voordat je een weddenschap plaats. Aspecten waar je op moet letten zijn bijvoorbeeld geblesseerde spelers, de vorm van het team of ‘back to back’ wedstrijden.

Aangezien er maar 5 spelers van een team op het veld staan, kan de blessure van een sterspelers erg belangrijk zijn. Het is daarom belangrijk om beide teams vooraf goed te analyseren en te kijken welke spelers er om de een of andere reden afwezig zijn. Dit kan de uitslag van een wedstrijd sterk beïnvloeden.

Ook de vorm van een team is van groot belang. Een team dat in grootse vorm verkeerd, heeft een goede kans om deze vorm ook de komende wedstrijden vast te houden.

Tot slot hebben we ook nog de ‘back to back’ wedstrijden. Dit is het geval wanneer een team binnen twee dagen ook twee wedstrijden speelt. Dit kan op fysiek vlak veel impact hebben op de spelers van het team. Moeten de spelers voor de wedstrijden ook nog een flinke afstand afleggen (per vliegtuig of bus), dan kan het de prestaties negatief beïnvloeden. Ook het thuisvoordeel van het thuisspelende team kan hier nog een extra schepje bovenop doen.

Belangrijke Statistieken

weddenschappen op NBA basketbal spelers

Belangrijke statistieken binnen basketbal zijn:

 • Steal
 • Driepunters, tweepunters en vrije worpen
 • Block

Een steal vindt plaats wanneer de bal veroverd wordt door het ene team wanneer het andere team in de aanval is. Dit is het geval indien een pass onderschept wordt of er een verdedigende actie plaatsvindt waarmee de bal veroverd wordt. De bal wordt als het ware ‘gestolen’, vandaar ook de benaming ‘steal’.

Het aantal driepunters, tweepunters en vrije worpen zijn ook belangrijke statistieken. Deze statistieken maken uiteindelijk uit wie de wedstrijd wint. Over het algemeen zien we de meeste tweepunters gemaakt worden in een wedstrijd. In een wedstrijd ligt het aantal driepunters dat wordt gescoord ongeveer op 35%. Het aantal tweepunters ligt ongeveer op 65%.

Ook een block is van belang. Dit is wat anders dan de hierboven genoemde ‘steal’. Een block vindt plaats wanneer een schot geblokt wordt. Dit kan alleen indien een de verdediger op de bal slaat waarbij de armen van de aanvaller niet geraakt worden. Ook tijdens een lay-up kan de bal worden tegengehouden. Dit kan echter alleen als de verdediger stilstaat. In dat geval is het aan aanvallende fout.

Verschillende Type Weddenschappen

Uitslagen

Er zijn natuurlijk verschillende typen weddenschappen mogelijk als we kijken naar wedden op de uitslagen bij basketbal. Allereerst kun je inzetten op de winnaar van de wedstrijd. Hierbij heb je twee verschillende types. Je kunt namelijk inzetten op de winnaar inclusief en exclusief extra tijd. In het tweede geval kun je dus ook inzetten op een gelijkspel.

Ook kun je bijvoorbeeld inzetten op een kwart of op de ruststand. Hierdoor krijg je vaak wel een hogere quotering, aangezien de uitslag in een kwart wat minder voorspelbaar is. Het inzetten op het eerste 10 of 20 punten. Dit type weddenschap is erg populair bij een snellere gokker, omdat je hier natuurlijk niet de hele wedstrijd voor hoeft te kijken.

Aantal punten

basketbal scorebord

Het inzetten op het aantal punten is daarnaast nog mogelijk. Je kunt daarbij kiezen voor het totaalaantal punten dat in de wedstrijd gescoord wordt. Daarbij kun je kiezen voor inzetten op beide teams of op één enkel team.

Ook bij spelers kun je inzetten op het aantal punten dat er gemaakt wordt. Denk daarbij aan de driepunters die mogelijk zijn. Zo schiet bijvoorbeeld Steph Curry bijna 50% van zijn pogingen vanachter de driepuntslijn raak. Dit is een ongekend hoge statistiek, die ook jou als gokker geld op kan leveren.

Live-weddenschappen

Natuurlijk zijn ook live-weddenschappen mogelijk. Voor dit type weddenschappen moet je wel erg snel zijn. Dit komt omdat een basketbalwedstrijd in een erg hoog tempo wordt afgewerkt. Dit komt mede door de schotklok die bij het basketbal wordt gebruikt. Toch kunnen ook deze live-weddenschappen mooie odds opleveren!

Meest Winstgevende Weddenschappen op Basketbal

De meest winstgevende weddenschappen zijn in veel gevallen de ‘zekere’ weddenschappen. Aangezien bij basketbal de wedstrijden voorspelbaarder zijn door het hoge aantal punten dat gescoord wordt, is het betere team ook vaak het team dat gaat winnen. Dit maakt wedden op het winnende team dan ook erg aantrekkelijk.

Daarnaast kun je aan het begin van het seizoen ook al inzetten op de kampioen. Het inzetten op de kampioen levert geweldige odds op. Dit komt doordat je over een hele lange periode al een winnaar gaat voorspellen, zonder dat je hierover meer informatie hebt. Je kunt er dan ook voor kiezen om dit voor een aantal teams te doen. Daardoor spreidt je je kansen wat meer en is de kans op winst ook wat hoger.

Tot slot is het aantal punten per speler een mooi weddenschap. Je kunt daarbij kiezen om in te zetten op het aantal punten dat een speler gaat maken. Daarbij kun je de statistieken van de afgelopen periode in de gaten houden. Hierdoor kun je vrij goed inschatten of het aantal punten gehaald gaat worden.

Wedden op Aantal Gescoorde Punten

Wedden op het aantal gescoorde punten is een belangrijke statistiek waar over het algemeen veel geld mee te verdienen valt. De laatste jaren worden er per wedstrijd gemiddeld meer dan 100 punten per team gemaakt. Per wedstrijd kan het dus zijn dat er meer dan 200 punten gemaakt worden. Dit is een ongekend hoog aantal, maar biedt mooie mogelijkheden als het gaat om het inzetten op deze statistiek.

De Meest Populaire Teams

Golden State Warriors Basketbal Team

Golden State Warriors

We beginnen met de Golden State Warriors. Op dit moment is het team erg populair, wat ook te zien is aan het aantal finaleplaatsen. In de laatste 5 jaar wisten de Golden State Warriors namelijk de finale te halen. Daarvan werden er 3 finales gewonnen. Op dit moment zijn de absolute sterspelers van dit team Stephen Curry en Kevin Durant.

Ook op Instagram zien we dat de Golden State Warriors er goed op staan. Zij hadden op 1 januari 2019 meer dan 13 miljoen volgers. Hierbij spelen ook sterspelers Curry en Durant een grote rol.

Boston Celtics

Ook de Boston Celtics zijn enorm populair. Dit komt echter vooral door de rijke historie van de club. De Boston Celtics hebben namelijk het meeste aantal titels in de NBA behaald: 17 stuks. De laatste titel stamt helaas uit 2008, waardoor het team al jarenlang probeert de vergane glorie te herstellen.

Los Angeles Lakers

De LA Lakers hebben het meeste aantal finaleplaatsen in de geschiedenis van de NBA. Zij hebben namelijk al 33 keer in de finale gestaan. Daarvan wonnen zij er maar liefst 16. Vooral de rijke geschiedenis van de club spreekt tot de verbeelding. Zo speelde sterspelers Magic Johnson, Shaquille O’Neal, Kobe Bryant en LeBron James er.

Ook op Instagram zijn de LA Lakers erg populair met ongeveer 13,9 miljoen volgers. Daarbij is LeBron James een belangrijke aanjager. De sterspelers van de LA Lakers maakt veel gebruik van het platform. Hier plukt de club ook de vruchten van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Ik wil bonussen, aanbiedingen, en gokcontent weergeven
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.