Wedden op basketbal en NBA

Ondanks dat basketbal in Nederland minder populair is, is het in de Verenigde Staten een van de grootste sporten. Het is onder meer bekend van grote spelers als Michael Jordan, Kobe Bryant en Shaquille O’Neal.

NBA basketbal weddenschappen

Nederlandse gokkers kiezen er voornamelijk voor om in te zetten op de Amerikaanse NBA competitie, vooral vanwege de populariteit, maar ook vanwege de herkenbaarheid. Deze competitie wordt jaarlijks gespeeld tussen oktober en juni van het daaropvolgende jaar.

Toch zijn er ook voorafgaand én na deze datum nog allerlei belangrijke datums die het NBA seizoen mede bepalen. In deze gids neem ik je mee door de wereld van basketbal in Amerika, waarin ik met jullie kijk naar het wedden op basketbal, waar je in Nederland op de NBA wedden kunt en waar je live streams van basketbalwedstrijden kunt bekijken.

Wedden op basketbal

In Nederland zijn er inmiddels veel bookmakers beschikbaar waar je kunt wedden op basketbal. Toch zijn er een aantal die uit tests als beste naar voren komen. Hier heb ik er een aantal voor je op een rij gezet, inclusief belangrijke kenmerken die hen onderscheiden van de concurrentie. Wedden op basketbal en NBA bij:

Zet €10 in en ontvang €50 in wedkredieten

Bet365

Evenals bij andere sporten in Nederland, heeft Bet365 het meest uitgebreide aanbod aan weddenschappen voor basketbal. Niet alleen op de gehele competitie, maar ook op individuele wedstrijden kun je van de meeste weddenschappen profiteren bij Bet365. Zij bieden tevens aan Bet Builder optie. In vergelijking met andere aanbieders, hebben zij wel minder bonussen en promoties.

€60 aan free bets + 2 profit boosts

JACKS.NL

Jacks heeft op het gebied van weddenschappen een kleiner aanbod dan bijvoorbeeld Bet365. Toch heb je bij hen wel de mogelijkheid om te profiteren van gratis weddenschappen op Amerikaanse sporten, waaronder dus ook basketbal. Zo kun je gratis weddenschappen verdienen door mee te doen aan de promotie, waarbij je een weddenschap van minimaal €20 moet plaatsen op een van de sporten met een minimale quotering van 1.50.

100% tot wel €250 in free bets

Circus

Het spelaanbod bij Circus is vergelijkbaar met dat van Bet365. Wel kun je bij Circus niet veel wedstrijden in de toekomst zien. Kijk ik bijvoorbeeld naar de wedstrijden in de NBA, dan kun je maximaal twee dagen vooruitkijken. Ook zijn er veel Outright weddenschappen beschikbaar, wat Circus al met al een interessante aanbieder maakt.

€50 aan free bets

Unibet

Ook bij Unibet moet je niet zijn voor een breed aanbod aan weddenschappen. Door de eenvoud van de weddenschappen is het wel een geschikte bookmaker voor beginners. Zo zet je alleen in op de winnaar van een partij, een handicap of op het totaal aantal punten inclusief extra tijd. Daarentegen kun je bij Unibet wel meer wedstrijden in de toekomst zien, terwijl je ook een eenvoudig overzicht van statistieken en de stand krijgt.

Sportweddenschappen op basketbal

Het meest belangrijke waar ik je vandaag iets over wil vertellen, is het basketbal wedden. Zoals je wel weet, is basketbal een teamsport die vooral populair is in de VS. Het belangrijkste doel is om punten te scoren, waarbij er gemiddeld tussen de 110 en 114 punten per wedstrijd per team gescoord worden. Dat is ook de reden dat de Over/Under weddenschappen bij basketbal vaak tussen de 217 en 240 punten liggen.

Toch zijn er nog veel meer spelelementen waar je op in kunt zetten bij sportweddenschappen op basketbal. Zo is het wedden op spelers enorm populair, mede door de grote variatie aan weddenschappen. Het gaat van het wedden op het aantal gescoorde punten tot de verdedigende elementen van het spel. Laten we eens kijken welke mogelijkheden je hebt:

Wedden op de winnaar

Om te beginnen het meest populaire weddenschap, namelijk het inzetten op de winnaar van een wedstrijd. Hoewel dit in Nederland bekend staat als een 1X2 weddenschap, kennen de Amerikanen dit als een Moneyline weddenschap. Daarbij ligt de quotering voor een gelijkspel vaak het hoogst, omdat de kans zeer klein is dat dit zich voordoet.

Handicap

Daarnaast het wedden met een handicap, waarbij er door veel bookmakers een standaard handicap wordt geboden. Toch is het ook mogelijk om bij bookmakers als Bet365 zelf de handicap aan te geven, variërend van -5.5 tot +5.5, afhankelijk van de wedstrijd. Je geeft het ene team dus een virtuele voorsprong of achterstand ten opzichte van het andere team. Het is een manier om meer veiligheid in je weddenschappen in te bouwen óf om juist meer risico te nemen.

Totaal aantal punten

Dan het totaal aantal punten dat er in de wedstrijd gescoord wordt. Ook hier zijn vaak verschillende mogelijkheden, wederom afhankelijk van de wedstrijd die er gespeeld wordt. Zoals eerder al is benoemd, varieert dit vaak tussen de 210 en 240 punten. Ook hier is er de mogelijkheid om dit naar eigen inzicht aan te passen en je risico te verhogen of te beperken.

Outright

Hierboven heb ik al een groot deel van de NBA weddenschappen voor je toegelicht. Er zijn daarnaast ook nog seizoensweddenschappen, zoals het inzetten op de winnaar van de NBA of de meest waardevolle speler in het seizoen, ook wel bekend als de MVP. Dit is een award voor de best presterende speler in een seizoen. Sinds 2022/23 is dit echter de Michael Jordan Trophy geworden, aangezien hij wordt gezien als de beste speler aller tijden.

Dit is maar het topje van de ijsberg, aangezien deze zogenaamde “outrights” weddenschappen voor alle basketbalcompetities ter wereld beschikbaar zijn. Bekende outrights in de NBA zijn:

 • Uiteindelijke winnaar;
 • Winnaar van de Conference;
 • Winnaar van een divisie;
 • Behaalt play-offs
 • Statistiekenleiders in het Reguliere seizoen.

NBA – National Basketball Association

De NBA is de grootste en meest populaire basketbalcompetitie ter wereld. Niet alleen zijn de grootste sterren actief in Amerika, ook ligt de kwaliteit van de teams veruit het hoogst in vergelijking met andere landen. Het is niet voor niets dat het een van de meest bekeken sporten ter wereld is. Ik wil samen met jullie gaan kijken naar hoe het NBA-seizoen er in Amerika uit ziet.

Dit begint met de verdeling tussen de twee Conferences, elk bestaande uit 15 teams. Dit zijn de Western- en Eastern Conference. Deze twee Conferences bestaan elk weer uit drie kleinere divisies, waarbij er in elke divisie 5 teams spelen. Uiteindelijk spelen de teams uit dezelfde Conference de wedstrijden tegen elkaar.

Het NBA seizoen 2023/24

Zoals benoemd start het NBA seizoen elk jaar in oktober en loopt dit tot ongeveer juni. Dit seizoen is begonnen op 24 oktober 2023 en er zullen 82 wedstrijden per team gespeeld worden. De wedstrijden in het reguliere seizoen lopen tot 14 april 2024, waarbij de play-offs op 20 april 2024 beginnen. Vervolgens zal de finale van het seizoen gespeeld worden op 23 juni 2024.

NBA Seizoen 2023/24

NBA Play-offs

Hierboven benoemde ik de twee Conferences al even. Voor de teams is het zaak om zo hoog mogelijk in de Conference te eindigen, aangezien hiermee de play-offs afgedwongen kunnen worden.
De beste 6 teams van elke Conference doen mee aan de play-offs, waarbij er via de zogenaamde play-in ook nog twee plekken te vergeven zijn in elke Conference.

In totaal doen er dus 16 teams mee aan de play-offs. Deze wedstrijden worden beslist in zeven duels. Het gaat erom welk team als eerste vier van de zeven wedstrijden wint. Op die manier blijft er van elke Conference maar één team over. Uiteindelijk nemen de beste teams van de Western- en Eastern Conference het tegen elkaar op. Ook dit gaat over zeven duels, waarbij de winnaar zich mag kronen tot NBA kampioen.

Belangrijke NBA statistieken

Om je een overzicht te geven van de laatste twee seizoen in de NBA, heb ik hier wat statistieken voor je verzamelt.

Gem. aantal punten per wedstrijd per team113
Gem. aantal driepunters per wedstrijd12
Gem. aantal rebounds per wedstrijd52
Gem. aantal punten 1e kwart per team28.6
Gem. aantal punten 2e kwart per team28.9
Gem. aantal punten 3e kwart per team29
Gem. aantal punten 4e kwart per team28.2

Wedden op spelers bij basketbal

Evenals dat je in kunt zetten op wedstrijden, is het ook mogelijk om in te zetten op individuele weddenschappen per speler. Hieronder neem ik de belangrijkste met je door.

Aantal punten speler

Het wedden op het aantal punten van een speler brengt al wat meer risico met zich mee, maar hierdoor liggen de quoteringen wel hoger. Er worden op dit gebied verschillende mogelijkheden aangeboden. Ten eerst het scoren van meer of minder dan een gespecificeerd aantal punten. Daarnaast kun je ook inzetten op de zogenaamde mijlpalen, waarbij je inzet op een speler die minimaal 20, 25, 30, etc. punten scoort.

Aantal assists speler

Bij het wedden op het aantal assist van een speler is het alleen mogelijk om van de hierboven genoemde mijlpalen gebruik te maken. Je zet dus in op het minimale aantal assists dat een speler gaat scoren. Voor de wedstrijd UTA Jazz vs. DET Pistons ziet dit er als volgt uit:

Wedden op assistsCade CunninghamCollin Sexton
5 assists1.091.37
7 assists1.402.40
10 assists3.108.50
13 assists10.0023.00
15 assists18.0041.00
Alle quoteringen zijn kloppend op de datum dat deze pagina gepubliceerd is. Op de website van de provider (Bet365) vind je de meest recente quoteringen.

Aantal rebounds speler

Het is daarnaast ook mogelijk om in te zetten op het aantal rebounds van een speler. Een rebound is een term uit het basketbal waarbij de bal na een mislukte poging tot scoren terugkaatst van het bord. Daarbij kan er onderscheidt gemaakt worden tussen twee rebounds:

 • Offensieve rebound: De bal wordt bemachtigd door een medespeler na een mislukte scoringspoging. De speler die de bal vangt pakt een rebound. 
 • Defensieve rebound: De bal wordt bemachtigd door een tegenstander na een mislukte scoringspoging. De speler die de bal vangt pakt een rebound.

Bij het inzetten op rebounds gaat het bij basketbal weddenschappen vaak om de defensieve rebound, dus wanneer een bal gepakt wordt door de tegenstander. Hierbij is een vergelijkbare opzet gebruikt als bij het wedden op het aantal assists.

Aantal gescoorde driepunters

Het scoren van een driepunter staat gelijk aan de hoogst mogelijke score bij basketbal. Het is daarmee ook het lastigste van allemaal, aangezien het van buiten de driepuntlijn moet gebeuren. In de NBA ligt de driepuntlijn op 7,24, terwijl deze in Europa op 6,25 meter ligt. Pak ik het wedden op NBA erbij, dan zijn er een aantal spelers die veel driepunters scoren:

 • Stephen Curry – gem. 4.9 driepunters per wedstrijd dit seizoen
 • Luka Doncic – gem. 3,9 driepunters per wedstrijd dit seizoen
 • Anfernee Simons – gem. 3,7 driepunters per wedstrijd dit seizoen
 • Trae Young – gem. 3,6 driepunters per wedstrijd dit seizoen

10 Tips – Zo win je geld bij het wedden op basketbal

Bij het inzetten op basketbalwedstrijden is het belangrijk om met een aantal tips rekening te houden. Hier zet ik ze voor je op een rij:

 1. Kijk naar de historische duels tussen beide teams om je weddenschappen beter te voorspellen. 
 2. Bekijk de opstelling en wissels voordat je een weddenschap plaatst. Veel teams geven hun topspelers rust bij mindere wedstrijden, aangezien er gedurende het seizoen veel wedstrijden worden gespeeld. 
 3. Zet in op kwarten in een wedstrijd, aangezien dit het gemakkelijker maakt om te voorspellen welk team de bovenliggende partij is. 
 4. Kies voor eenvoud met een Over/Under weddenschap. Met een 50% kans is het een mooi weddenschap voor beginners.
 5. Bekijk de wedstrijden live bij bookmakers om in te spelen op de ontwikkelingen in de wedstrijd. Zo is de kans op een succesvol weddenschap groter. 
 6. Gebruik de BetBuilder van Bet365 functionaliteit bij het wedden op basketbal om meerdere weddenschappen op één wedstrijd af te sluiten. 
 7. Neem het programma van de teams mee in je voorspelling. Doordat er enorm veel wedstrijden gespeeld worden in de NBA, is de kans dat topspelers een blessure oplopen of rust krijgen een stuk groter.
 8. Bekijk de statistieken voor driepunters. Spelers als Curry schieten graag vanachter de driepuntenlijn om hun records nog verder aan te scherpen. 
 9. Neem het vorige seizoen mee in je beslissing, aangezien de minst presterende teams als eerste de keus hebben om nieuwe spelers aan te trekken. Dit wordt de NBA draft genoemd. 
 10. Wil je inzetten op spelers, analyseer dan goed de statistieken en prestaties van de laatste wedstrijden. De kans op een succesvol weddenschap wordt hiermee alleen maar groter.

Waar kan ik basketbal en NBA streams kijken?

Om het meeste uit je live weddenschappen op basketbal te halen, is het goed om de wedstrijden live te bekijken. Dit doe je onder meer bij Ziggo Sport in Nederland, waar je zowel de NBA als andere competities kunt bekijken. Toch heeft niet iedereen een betaald abonnement om deze wedstrijden ook daadwerkelijk te kunnen kijken. Daarom is er ook een alternatief.

Bij veel bookmakers kun je namelijk live basketbalwedstrijden streamen. Denk daarbij aan bookmakers als TOTO, Unibet en Bet365. Zodra je een compleet geverifieerd account hebt én geld op je rekening hebt staan, kun je al live NBA-wedstrijden kijken. Ik raad dus aan om voor deze optie te kiezen, aangezien je zelf kunt bepalen welke wedstrijden je op dat moment gaat kijken!

Hoe werkt een basketbalwedstrijd?

De wedstrijden bestaan normaal gesproken uit vier helften van elk 12 minuten, waardoor de wedstrijden meestal 2 uur of langer duren. Dit komt door de rust, blessures en time-outs, waarbij de tijd stilgelegd wordt. Hierdoor is er dus sprake van 48 minuten zuivere speeltijd. De partij wordt gespeeld met twee teams van vijf personen, terwijl er ook zeven wisselspelers zijn toegestaan.

Basketbal wedden FAQ

Voor beginners zijn Over/Under weddenschappen interessant vanwege het hoge slagingspercentage. Heb je al wat meer ervaring met het wedden op basketbal, kies dan voor weddenschappen op spelers, kwarten of teams.

Hierbij zet je in op de marge waarmee een team gaat winnen. Het is ook mogelijk om in te zetten op de marge waarmee het team maximaal mag verliezen. Het is vergelijkbaar als het inzetten met handicap bij voetbalwedstrijden.

Bij het wedden op basketbal is het belangrijk om rekening te houden met de prestaties van de teams, de spelers en natuurlijk de rustperiode die zij hebben gehad.

Kijk daarbij naar de bijdrage die zij hebben in een team. Zo zal het ontbreken van Stephen Curry direct effect hebben op het aantal driepunters. Kijk dus ook goed naar de rol van een speler in een team.

Een van de meest gemaakte fouten is het niet bekijken van de opstellingen van de teams. Doordat de teams zo’n 82 wedstrijden per seizoen spelen, krijgen zij maar weinig rust. Teams kiezen er dus vaker voor om spelers tijdens een wedstrijd rust te geven, wat direct effect op de uitslag kan hebben.

Ja, dat is over het algemeen aan te raden. De kwaliteiten van de teams liggen namelijk enorm dicht bij elkaar, terwijl spelers door het drukke schema ook vaker rust zullen krijgen. Dit maakt het wedden op de underdog interessant.

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.