Wedden op Darts – Regels en Tips

Je hoeft helemaal geen professioneel gokker te zijn om een extra zakcentje bij te verdienen met het wedden op sportwedstrijden. Maar liefst 88% van de mensen in Nederland hebben in hun leven al een keer gegokt. Toch gokt meer dan 95% van de gokkers alleen op voetbal, tennis, paardenrennen of wielrennen. In deze gids leggen we je uit waarom het gokken op dartwedstrijden juist wél interessant en winstgevend kan zijn! 

Darten is in Nederland een immens populaire sport geworden. Door Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen is de sport de laatste jaren enorm gegroeid. Dit is ook een van de belangrijke redenen dat steeds meer mensen weddenschappen willen afsluiten op deze sport. Doordat er wereldwijd veel verschillende toernooien zijn zoals de Play-offs Premier League, de Grand Slam of Darts en de Dutch Open, kun je vaak en veel weddenschappen afsluiten.

Tips omtrent darts & wedden op darts

Wedden op darts kan erg lucratief zijn, maar het is daarbij wel slim om te kijken naar de hoogste winkans. Daarom hebben we een aantal dart wedden tips voor je samengesteld.

Wedden op degene die begint met de set

Vaak gaat het er in een set om dat degene die als eerste 3 legs wint, de set ook wint. Degene die aan een set begint, heeft dus altijd een grotere kans om de set uiteindelijk te winnen. Dit is gebaseerd op pure logica. Mag darter A namelijk aan de set beginnen, dan begint hij minimaal de 1e en 3e leg. Mocht het na de derde leg 2-1 staan (aangezien beide darters de leg winnen) én gaan we er vanuit dat de tegenstander (darter B) de 4e leg wint, dan mag darter A beginnen met de 5e leg. Hierdoor heeft hij een voorsprong ten opzichte van zijn tegenstander. Zijn de tegenstanders gelijk aan elkaar, dan kun je dit in je voordeel gebruiken.

Kijk naar de man (of vrouw) in vorm

Dit kan ook veel invloed hebben op jouw winkansen. Wed je namelijk op een darter die al een aantal wedstrijden achter elkaar gewonnen heeft, dan is de kans groter dat deze wint. Bij darten is namelijk het zelfvertrouwen van de darter erg belangrijk. Heeft een darter al een aantal wedstrijden gewonnen, dan is zijn vertrouwen groot. Dit kan dan ook jouw winkansen beïnvloeden.

Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat zelfvertrouwen van grote invloed kan zijn op sportprestaties. In deze onderzoeken werd het vertrouwen van sporters zowel positief als negatief beïnvloedt. Wanneer sporter negatief werden beïnvloedt, had dat ook een negatief resultaat bij de sport die zij beoefende. Een positieve stimulans zorgde echter voor verbeterde sportresultaten.

Vergeet de leeftijd van de darters

De leeftijd van sporters lijkt in veel gevallen een doorslaggevende rol te geven met betrekking tot prestaties. In de jongere jaren van een sporter zijn de prestaties wat grilliger en worden hoge pieken afgewisseld met diepe dalen. Naarmate darters ouder worden, denkt men dat er sprake is van meer consistentie in de prestatie.

Bij darters zien we echter dat de leeftijd geen correlatie vertoond met de prestaties van de darters. Dit is gebaseerd op het gemiddelde dat wordt gegooid met drie pijlen. Zoals te zien is in de grafiek hieronder, geeft de rode lijn de zogenaamde regressie aan. Deze lijn is vrijwel gelijk, wat erop duidt dat er geen enkel verband bestaat tussen de leeftijd van de darters én het gemiddelde dat zij gooien.

Dit gezegd hebbende is het dus belangrijk om de leeftijd van darters níet mee te nemen wanneer je overweegt om op een darter in te zetten. Het gemiddelde met drie pijlen kan voor beide darters namelijk even hoog zijn, ongeacht de ervaring die de darter heeft opgedaan!

Kies een bookmaker met de laagste marges

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de bookmaker die je de beste odds geeft. Hoe hoger de odds van de bookmaker, hoe lager de marge die zij pakken op een weddenschap. Hoewel dat voor een bookmaker wellicht nadelig is, kun jij er als gokker je voordeel mee doen. Voor een volledige uitleg over de marges bij een bookmaker, verwijzen we je graag door naar onze gids met uitgebreide uitleg.

Dit is dan ook de reden dat wordt geadviseerd om bij meerdere bookmakers een account aan te maken. Op die manier kun je namelijk de odds bij de verschillende bookmakers met elkaar vergelijken en een weddenschap opstellen waarmee jij het meeste uit jouw inzet haalt. Om dus de hoogste winst te pakken, dien je te spelen bij de beste legale bookmakers!

Een aspect dat hierbij wel in ogenschouw genomen dient te worden, is de legaliteit van de bookmaker. Sommige bookmakers die illegaal opereren geven erg hoge odds, waardoor het als gokker interessant lijkt om hier een weddenschap te plaatsen. Heb je uiteindelijk je weddenschap gewonnen, dan kan het weleens een heel lastig verhaal worden om je winsten uitbetaald te krijgen. Kijk daarom altijd naar de licenties die een bookmaker heeft, evenals de beschikbaarheid van betrouwbare betaalmethoden en een snel reagerende klantenservice.

Denk aan de kansspelbelasting

Wil je winst maken op jouw weddenschappen, dan is het belangrijk om ook de kansspelbelasting hierin mee te nemen. Hier moet je vooral op letten wanneer je weddenschappen plaatst op dartwedstrijden met lage odds. Door de kansspelbelasting is het mogelijk dat je jouw weddenschap wint, maar dat je alsnog verlies draait door de belasting die je moet betalen.

De kansspelbelasting dien je te betalen wanneer je €449 of meer wint bij een weddenschap op sportwedstrijden. Het tarief dat je hiervoor betaald is 30.1%. Let erop dat dit niet gaat over de winst die je maakt, maar over het bedrag dat je door de weddenschap wint. Dit illustreren we hieronder met een voorbeeld.

Voorbeeld: Stel dat je inzet op een dartwedstrijd waarbij Michael van Gerwen wint van Raymond van Barneveld. De odd die je bij Michael van Gerwen krijgt is 1.20. Aangezien je wel veel geld wilt winnen, zet je €500 in op de winst voor Michael van Gerwen. Uiteindelijk wint Michael van Gerwen de wedstrijd, waardoor je €500 x 1.20 = €600 uitbetaald krijgt.

Doordat je hierover nog belasting moet betalen van 30.1%, blijft er minder over. €600 x 30% = €180. Hierdoor moet je dus €180 betalen aan de belastingdienst, waardoor je uiteindelijk op €420 uitkomt. Met een inzet van €500 verlies je dus uiteindelijk €80, ook al win je de weddenschap.

Het toernooi format

De laatste tip die we je geven is om te kijken naar het toernooi format. Dit kan namelijk een belangrijke indicatie zijn over hoe een darter gaat presteren. Soms zijn er namelijk formats waarbij er maar 7 legs gespeeld worden, wat over het algemeen snel afgelopen is. Spelers die eerst in een ritme moeten komen, zoals Michael van Gerwen, kunnen hier in de problemen komen.

Er zijn echter ook toernooien die zelfs gaan tot 11 sets, waarbij het meer een toernooi voor de lange adem is. Een speler die hierbij de tijd heeft om op stoom te komen, heeft hierdoor direct meer kans om met een overwinning aan de haal te gaan. Michael van Gerwen staat er bijvoorbeeld om bekend dat hij in de eerste paar legs moet wennen aan het spel. Is hij eenmaal op stoom en heeft hij zijn ritme te pakken, dan schiet hij als een stoomtrein naar de overwinning. Dit is daarom een belangrijk punt dat je mee dient te nemen in je overweging.

Type weddenschappen bij darten

Ook bij darten kunnen er verschillende typen weddenschappen onderscheiden worden. We beginnen daarom met de makkelijkste variant.

1×2 Weddenschap

Dit is een type weddenschap dat we natuurlijk kennen van andere sporten. Hierbij voorspel je wie de wedstrijd gaat winnen. Kijk daarbij wel naar welk type dartwedstrijd er gespeeld wordt. Wordt er namelijk in competitievorm gespeeld, dan is het mogelijk dat er gelijk gespeeld wordt.

Is er sprake van een toernooivorm, dan gaat het er vaak om wie het eerste een aantal sets of legs heeft behaald. Hier is het niet mogelijk dat er een gelijkspel als eindresultaat wordt behaald. Tijdens het inzetten op de dartwedstrijden is dit belangrijk om in het achterhoofd te houden.

Handicap bij darten

Evenals bij andere sporten begint één van beide darters in dit geval met een virtuele voorsprong. Door met een handicap in te zetten kun je een hogere odd krijgen, terwijl je toch gokt dat bijvoorbeeld speler A gaat winnen. Dit kunnen we het beste illustreren met een voorbeeld.

Voorbeeld: Stel je zet in dat speler A wint, maar waarbij hij begint met een virtuele achterstand van -1.5. Met andere woorden wil dat zeggen dat speler A de wedstrijd moet winnen met minimaal 2 sets verschil. Wint speler A met 7-6, dan verlies je de weddenschap. Wint speler A met 7-5, dan win je de weddenschap. Verliest speler A, dan verlies je natuurlijk óók de weddenschap.

Dit kun je echter ook omdraaien. In dat geval zet je bijvoorbeeld in dat speler B gaat winnen, maar dat het verschil beperkt blijft. Laten we zeggen dat je inzet op speler B met een handicap van +2.5. Verliest speler B de wedstrijd met twee of minder legs verschil, dan heb je de weddenschap juist voorspelt. Verliest speler B dus met 7-5, dan heb je de weddenschap gewonnen. Verliest speler B met 7-4, dan heb je helaas verloren. Wint speler B met 5-7, ook dan heb je de weddenschap gewonnen.

Wedden op aantal keer 180

180 is de maximale score die behaalt kan worden bij een dartwedstrijd. In dat geval worden drie pijlen in de ‘triple 20’ geworpen. Hieronder vind je meer uitleg over het bord en wat dit precies inhoudt. Het is mogelijk om bij een dartwedstrijd in te zetten op het aantal keer dat er 180 wordt geworpen.

Dit wordt vaak gedaan in de vorm van een ‘over-under’ weddenschap. Daarbij wordt er bijvoorbeeld 7.5 genoemd. Zet je in op ‘over 7.5’, dan wil dat dus zeggen dat jij gokt dat er 8 keer of meer 180 wordt gegooid. Zet je in op ‘under 7.5’, dan zet je erop in dat er 7 keer of minder 180 wordt gegooid.

Belangrijk hierbij is te letten op de duur van de wedstrijd. Gaat het om een ‘best of 7 sets’, dan worden er dus al minimaal 21 legs gegooid. Beide spelers hebben dan meer kansen om 180 te gooien. Ook moet je erop letten dat je dit zowel per speler als over de hele wedstrijd in kunt zetten. Zet je in dat alleen speler A meer dan 8 keer 180 gooit, dan krijg je natuurlijk een hogere odd dan wanneer je inzet dat beide spelers gezamenlijk meer dan 8 keer 180 gooien. Je kunt daarbij ook inzetten op ‘Most 180’, waarbij je inzet dat één speler vaker 180 gooit dan de ander.

Gokken op de checkout

Ook is het nog mogelijk om in te zetten op de checkout. Daarbij heb je twee verschillende varianten. Allereerst kun je inzetten op de speler die de hoogste checkout gooit. Gooit speler A 132 uit, maar speler B 170, dan win je alleen als je in hebt gezet dat speler B de hoogste checkout zou gooien.

Daarnaast heb je ook bij deze variant een ‘over-under’ mogelijkheid. In dat geval is er sprake van een score die gegeven wordt, bijvoorbeeld 130.5. Jij kunt er als gokker dan op inzetten dat één van beide spelers een checkout gooit met een waarde die 131 of hoger bedraagt. Lukt dit, dan win je de weddenschap. Lukt dit niet, dan verlies je de weddenschap.

Voordat je dit type weddenschap afsluit is het dus belangrijk om te kijken naar hoe spelers het doen op hoge checkouts. Hebben beide spelers moeite met het gooien van hoge checkouts, dan is dit wellicht geen goede optie. Gooien ze juist gemakkelijk hoge checkout, dan kan dit type weddenschap het overwegen waard zijn.

Live Gokken

Tot slot kun je ook gokken op darts in de vorm van livewedstrijden. In dit soort gevallen moet je de wedstrijd wel volgen, zodat je precies kunt zien wat er in de wedstrijd gebeurd en wie de overhand heeft. Daarbij is het mogelijk om op verschillende manieren in te zetten:

 • Checkout is rood, waarbij de laatste pijl in een rode dubbel dient te belanden.
 • Checkout ‘over-under’ weddenschap, die hierboven al kort benoemd is.
 • 180 in deze leg in de vorm van een Ja/Nee weddenschap.
 • 9 darter in deze leg.

Dartkalender

Natuurlijk zijn er ook in 2021 genoeg darttoernooien beschikbaar waarop je kunt inzetten. Hier komen de grootste toernooien met daarbij de speeldata!

 • Premier League: Dit grote toernooi loopt van 24-2-2021 tot 27-5-2021 en speelt zich af door heel Europa. Ook Rotterdam staat op de kalender dit jaar.
 • PDC World Championship: Wordt gehouden van 15-12-2021 tot en met 3-01-2022. Afgelopen jaar werd dit toernooi gewonnen door Gerwyn Price.
 • Grand Slam of Darts: Dit evenement wordt gehouden van 13 tot en met 21 november 2021 in Wolverhampton. Vorig jaar wist Jose de Sousa in de finale James Wade te verslaan. Wedden op Grand Slam of Darts wordt vooral door fanatieke volgers enorm veel gedaan.

Voor meer informatie betreffende komende darttoernooien, kun je het beste kijken op de website en dartkalender van de PDC. Dit is de grootste aanbieder van darttoernooien.

Waar wedden Nederlanders het meest op?

Onder Nederlanders is vooral de PDC World Championship enorm in trek als het aankomt op wedden. Dit komt vooral omdat Michael van Gerwen hier natuurlijk aan meedoet, maar ook vanwege een aantal andere factoren. Zo is het een toernooi waar alleen de top van het internationale darten aan meedoet, waardoor het darten van een enorm hoog niveau is. Dit maakt het erg aantrekkelijk om naar te kijken.

Daarnaast is het een evenement dat tijdens de kerst- en feestdagen plaatsvindt. Tijdens deze periode zijn veel mensen vrij of hebben ze een vakantie gepland, waardoor het veel beter uitkomt om naar deze sportwedstrijden te kijken. Tijdens het volgen van het toernooi is het dan ook veel aantrekkelijker om geld in te zetten op dit toernooi.

Tot slot vindt het toernooi ook nog eens in Engeland plaats, waardoor er geen problemen zijn qua tijdzones. Andere toernooien, zoals de World Series, worden wereldwijd gespeeld. Hierdoor kan het zijn dat er veel van de wedstrijden gemist worden omdat ze ‘s nachts of juist overdag plaatsvinden. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om hierop in te zetten, aangezien je de prestaties van de spelers veel moeilijker kunt volgen.

Darts weddenschappen: De beste spelers

Om je een overzicht te geven van de meest aantrekkelijke spelers waar je momenteel op kunt wedden, hebben we hieronder een lijst met de beste spelers samengesteld. De lijst is daarbij opgedeeld in Nederlandse spelers en de beste spelers wereldwijd. Dit is gebaseerd op de huidige ranking en bekendheid.

#NaamWaardeLand
1.Gerwyn Price£1,256,750Wales
2.Peter Wright£1,191,500Schotland
3.Michael van Gerwen£831,750Nederland
4.James Wade£489,750Engeland
5.Dimitri Van den Bergh£443,750Belgie
6.Gary Anderson£422,500Schotland
7.Jose de Sousa£412,250Spanje
8.Jonny Clayton£405,250Wales
9.Michael Smith£355,750Engeland
10.Nathan Aspinall£350,000Engeland
PDC Order of Merit – Januari 2022

De beste Nederlandse spelers

Michael van Gerwen

Op nummer één in Nederland staat natuurlijk met afstand Michael van Gerwen. Onder de bijnaam Mighty Mike doet hij al sinds 2011 mee in het internationale dartcircuit. Vooral de afgelopen jaren is hij echter immens populair, waarin hij in 2019 zelfs vrijwel alles won waar hij aan meedeed. Zo won hij de Champions League of Darts, de World Series, de Premier League en de World Grand Prix in dat jaar.

Van Gerwen staat vooral bekend om zijn snelle spel, waarmee hij tegenstanders wil overbluffen. De favoriete dubbel van Michael is de dubbel 16, die hij in maar liefst 86% van de gevallen ook daadwerkelijk gooit.

Een opvallende statistiek van Michael van Gerwen is dat hij erg goed is in de dubbels. Di kun je zien aan de volgende grafiek, die is opgesteld door de PDC. Hierin staan namelijk de percentages die aangeven hoe vaak een speler een bepaalde finish uitgooit wanneer hij daarvoor de kans krijgt. Van de 15 meest favoriete finishes, staat Michael van Gerwen in 9 gevallen bovenaan. Komt hij op een dergelijke finish, dan is de kans bij hem erg groot dat hij deze ook daadwerkelijk afmaakt. Wedden op Michael van Gerwen is dus zeer aantrekkelijk.

Darts: Van de 15 meest favoriete finishes tafel

Jeffrey de Zwaan

Jeffrey de Zwaan is onder de Nederlanders minder bekend, maar timmert de afgelopen jaren wel flink aan de weg. Momenteel staat de Nederlander op een 21e plaats op de PDC ranglijst, maar hij is de afgelopen jaren flink aan het stijgen. De Zwaan is pas 24 jaar en heeft nog genoeg jaren voor zich om zich verder te ontwikkelen.

Tot op heden zijn de grootste prestaties een kwartfinale tijdens het Europees kampioenschap en een halve finale tijdens de World Matchplay. In 2018 én 2019 wist hij daarnaast de laatste 16 van de World Grand Prix te bereiken.

Dirk van Duijvenbode

Van Duijvenbode is vooral de afgelopen periode enorm veel in het nieuws geweest. Dit komt vooral door zijn unieke bijnaam, die ‘The Aubergenius’ luidt. Dit komt doordat van Duijvenbode in het dagelijks leven in een plantage voor aubergines werkt. De Nederlander is pas sinds een aantal jaren bezig met professioneel darten en beschikt ook pas 2 jaar over een Tour Card.

Momenteel heeft van Duijvenbode nog geen unieke prestaties laten zien, maar zoals gezegd timmert hij hard aan de weg om de opvolger van Michael van Gerwen te worden. Tot op heden is het gelukt om zo’n 130.000 pond bij elkaar te darten. Toch een mooi bedrag voor wat voorheen maar een hobby was.

De beste spelers wereldwijd

Peter Wright

Peter Wright is de oude man onder de darters in dit lijstje. Met zijn 50 jaar draait hij al geruime tijd mee in het internationale circuit. Dit wil niet zeggen dat de man het darten aan het verleren is. In de afgelopen jaren wist hij namelijk een groot aantal toernooien op zijn naam te zetten, waaronder The Masters, het PDC World Championship en de PDC Summer Series.

Peter Wright staat vooral bekend vanwege de extravagante outfits die hij draagt én de daarbij behorende kapsels. Hij komt namelijk altijd met een nieuw concept aan, waaronder roze, groene of andere felle kleuren. Toch mag de man nimmer onderschat worden. Tijdens zijn carrière wist hij namelijk al bijna 3.5 miljoen pond bij elkaar te darten!

Gerwyn Price

Gerwyn Price, ofwel The Iceman, is sinds een aantal jaren in opkomst. Waar de man voor 2018 eigenlijk weinig prijzen pakte, is hij in dat jaar begonnen met het winnen van toernooien. De afgelopen jaren is hij dan ook sterk gestegen op de wereldranglijst, waar hij in 2020 een 3e plaats inpikte.

De afgelopen jaren heeft hij zich onderscheiden door het winnen van de Grand Slam of Darts en finaleplaatsen bij het Europees Kampioenschap en de PDC World Cup of Darts. Ondanks dat Price nog niet lang meedraait in de top van het darten, wist hij in zijn nog prille carrière toch al bijna 1.5 miljoen pond bij elkaar te darten.

Price is dan ook vooral een man waar we in de toekomst nog veel van gaan horen. Zoals je in de statistieken ziet heeft hij nog moeite met het uitgooien van de dubbels. Weet Price dit aspect van zijn spel te verbeteren, dan komen er mooie jaren aan voor de man uit Wales.

James Wade

James Wade staat in Engeland ook wel bekend als ‘The Machine’. Dit komt vaak door zijn emotieloze voorkomen tijdens de wedstrijd. De man schudt moeiteloos 180’ers uit zijn mouw en wint daarmee veel wedstrijden. De man draait al een groot aantal jaren mee, aangezien hij ook in 2010 al in de finale stond van de Grand Slam of Darts.

Op de dubbel 18 gooit James Wade zelfs het hoogste percentage van zijn concurrenten, namelijk 85%. Ook als het gaat om het uitgooien van 80 staat hij erg hoog met 53%. Zijn favoriete dubbel is de dubbel 20, waarbij hij ook een slagingspercentage heeft van 77%. Ook hij wist in zijn carrière al bijna 3.5 miljoen pond bij elkaar te verzamelen. Momenteel staat Wade 11e op de wereldranglijst.

Alles over Dartregels

Het Dartbord – Uitgelegd

Dartbord

Als we kijken naar de dartregels, beginnen we natuurlijk met het dartbord zelf. Op het dartbord lijkt het alsof de nummers in willekeurige volgorde over het dartbord zijn verspreid. Dit is echter niet het geval. Naast elk hoog getal zie je namelijk twee lage getallen. Dit is gedaan om de factor geluk zo min mogelijk te laten meespelen.

Het dartbord is daarnaast onderverdeeld in verschillende ringen en sectoren. We gaan het dartbord van binnen naar buiten behandelen.

 • In het midden van het dartbord vindt je de Bull’s eye (de rode punt). Deze is 50 punten waard.
 • Daarbuiten vindt je de single bull (de groene ring). Deze is 25 punten waard.
 • De brede ring daaromheen is het aantal punten waard dat op de rand van het bord staat.
 • De smalle ring daaromheen is de treble. Deze is driemaal het aantal punten waard dat op de buitenkant van de ring staat.
 • De brede ring daaromheen is wederom het aantal punten waard dat op de rand van het bord staat.
 • De smalle ring daaromheen is de double. Deze is tweemaal het aantal punten waar dat op de buitenrand van het bord staat. Bij de meest bekende vorm van darten is een pijl in deze ring nodig om een zogenaamde leg af te sluiten.

Benodigdheden en Regels van het Darten

De baan moet aan een aantal vereisten voldoen. Zo moet het bord 1,73 meter boven de grond hangen. De afstand van de werplijn tot het bord moet 2,37 meter bedragen. De werplijn moet minimaal 3,8 centimeter en maximaal 6 centimeter hoog zijn. De werplijn moet tevens 61 centimeter breed zijn. Tot slot moet er voldoende verlichting aanwezig zijn, zodat er geen hinderlijke schaduwen op het bord verschijnen.

darts instellingen

De Regels

Er zijn verschillende regels omtrent darten, maar de meest gebruikte zijn de volgende:

 • Elke speler begint met 501 punten die moeten worden weggespeeld door om de beurt drie pijlen te gooien.
 • De speler moet precies op 0 uitkomen, waarbij de laatste pijl in de buitenste ring (de double) gegooid moet worden.
 • Komt een speler onder de 0, dan is die beurt niet geldig en begint de speler bij het puntenaantal dat er stond bij aanvang van die beurt.
 • Heeft de speler nog maar 8 punten nodig, dan is er dus een dubbel 4 nodig.
 • Gooit de speler in de 13, dan vervalt de beurt en moet de speler in zijn volgende beurt weer bij 8 beginnen.

De speler die als eerste bij 0 uitkomt, wint de game of leg. Degene met drie legs, wint vaak de set. De uiteindelijke winnaar is afhankelijk van het aantal sets dat er gespeeld gaat worden. Dit kan per ronde in een toernooit verschillen, evenals per toernooi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.