Wedden op Darts – Regels en Tips

Darts is een erg populaire sport in Nederland, vooral dankzij topdarter Michael van Gerwen. Rond 15 december keek iedereen weer naar het WK darts, dat tot 3 januari duurde. Het kijken naar darten wordt alleen maar spannender als je gaat wedden op darts én Michael van Gerwen. Je kunt online wedden op darts bij legale Nederlandse bookmakers, die we hieronder voor je hebben opgesomd.

Waar te Wedden op Darten in Nederland?

Als je je afvraagt waar je het beste kunt wedden op darts, helpen we je graag verder. We vergeleken het aanbod bij alle legale bookmakers in Nederland en selecteerden enkele van de beste met het voordeligste aanbod voor het wedden op darten. In de lijst hieronder vind je de bookmakers die de meeste weddenschappen op darts hebben, waar je de beste quoteringen krijgt, welke de beste bonussen aanbieden én natuurlijk die legaal zijn in Nederland.

De beste bookmakers voor darten weddenschappen

Bet365 4.70/5 Bet365 Bonus Code
Bonus tot
€50
 • voordelen Tot wel 21 weddenschappen per wedstrijden.
 • voordelen Odds Boosts voor darts.
 • voordelen Marge van 4,44% & goede quoteringen voor de underdog.
24+.Gokken kan verslavend zijn, speel verantwoord.
Unibet 4.52/5 Unibet Bonus Code
Bonus tot
€50 aan Free Bets
 • voordelen Tot wel 20 weddenschappen per wedstrijd.
 • voordelen Marge van 5,25% & goede quoteringen voor favorieten.
24+.Gokken kan verslavend zijn, speel verantwoord.
Circus 4.17/5 Circus Promotiecode
Bonus tot
€250 aan Free Bets
 • voordelen Tot 8 weddenschappen per wedstrijd.
 • voordelen Marge van 6,09% (redelijke quoteringen voor favorieten).
24+.Gokken kan verslavend zijn, speel verantwoord.

We willen onder meer Bet365 onder de aandacht brengen. Zij bieden de meeste soorten weddenschappen aan, hebben een mobiele applicatie en bieden soms zelfs Odds Boosts aan voor pre-match weddenschappen. Daarnaast kun je bij hen natuurlijk ook live wedden op darten met uitstekende quoteringen!

inhoud

Darten weddenschappen bij online bookmakers

Door de groeiende populariteit van het kijken naar dart wedstrijden in Nederland, zien we dat bookmakers ook steeds meer weddenschappen aanbieden. Hieronder hebben we de verschillende type weddenschappen op een rij gezet die je bij Bet365 kunt gebruiken om geld te winnen.

Wedden op Darts: Moneyline weddenschap

Wedden op darten: Moneyline en 1X2 weddenschappen

Een weddenschap dat ook bij andere sporten wordt aangeboden, namelijk het inzetten op de winnaar. Doordat een dartwedstrijden maar door één persoon gewonnen kan worden, wordt dit een Moneyline weddenschap genoemd in plaats van een 1X2 weddenschap.

Je kunt naast het inzetten op de winnaar van de wedstrijd, ook inzetten op afzonderlijke legs. Hier zien we een aantal verschilende mogelijkheden:

Wedden op darts: moneyline
 • Finish van de eerste leg;
 • Kleur van de winnende dubbel in de eerste leg;
 • Aan de leiding na een X aantal legs;
 • Kleur van de winnende dubbel in de laatste leg;
 • Score na X legs.

Ondanks dat het een Moneyline weddenschap heet, wil dit echter niet zeggen dat wedstrijden bij darten niet in een gelijkspel kunnen eindigen. Zo zien we bijvoorbeeld ook wedstrijden met ‘Best of 14’ format. Bij dit format worden er 14 legs gespeeld, waardoor de wedstrijd dus ook in een 7-7 gelijkspel kan eindigen In dat geval wordt het wel een 1X2 weddenschap genoemd. Dit is echter bij niet veel wedstrijden het geval, dus let hier goed op.

Voorspellen toernooiwinnaar

Elk jaar weer worden er verschillende grote darts toernooien gespeeld, bijvoorbeeld bij de PDC en BDO. Zo is bijvoorbeeld de Premier League Darts onderdeel van de PDC, dat tevens ook het WK darts organiseert. Voorafgaand én tijdens het toernooi kun je inzetten op de uiteindelijke winnaar van het toernooi. Heeft een toernooi, zoals bijvoorbeeld de Modus Super Series, een groepsfase, dan kun je ook groepswedden.

Toch zien we dat de sportweddenschappen op darts en op de winnaar van het toernooi het meest populair zijn. Bij het afgelopen WK darts bleek het wedden op Michael van Gerwen als winnaar van het toernooi bijvoorbeeld erg populair. Helaas wist hij deze keer niet te winnen.

Wedden op darten: Handicap

Wedden op Darts Handicap

Evenals bij andere sporten begint één van beide darters in dit geval met een virtuele voorsprong. Door met een handicap in te zetten kun je een hogere odd krijgen, terwijl je toch gokt dat bijvoorbeeld speler A gaat winnen. Dit kunnen we het beste illustreren met een voorbeeld.

Voorbeeld: Stel je zet in dat speler A wint, maar waarbij hij begint met een virtuele achterstand van -1.5. Met andere woorden wil dat zeggen dat speler A de wedstrijd moet winnen met minimaal 2 sets verschil. Wint speler A met 7-6, dan verlies je de weddenschap. Wint speler A met 7-5, dan win je de weddenschap. Verliest speler A, dan verlies je natuurlijk óók de weddenschap.

Dit kun je echter ook omdraaien. In dat geval zet je bijvoorbeeld in dat speler B gaat winnen, maar dat het verschil beperkt blijft. Laten we zeggen dat je inzet op speler B met een handicap van +2.5. Verliest speler B de wedstrijd met twee of minder legs verschil, dan heb je de weddenschap juist voorspelt. Verliest speler B dus met 7-5, dan heb je de weddenschap gewonnen. Verliest speler B met 7-4, dan heb je helaas verloren. Wint speler B met 5-7, ook dan heb je de weddenschap gewonnen.

Wedden op aantal keer 180

180 is de maximale score die behaalt kan worden bij een dartwedstrijd. In dat geval worden drie pijlen in de ‘triple 20’ geworpen. Hieronder vind je meer uitleg over het bord en wat dit precies inhoudt. Het is mogelijk om bij een dartwedstrijd in te zetten op het aantal keer dat er 180 wordt geworpen.

Dit wordt vaak gedaan in de vorm van een ‘over-under’ weddenschap. Daarbij wordt er bijvoorbeeld 7.5 genoemd. Zet je in op ‘over 7.5’, dan wil dat dus zeggen dat jij gokt dat er 8 keer of meer 180 wordt gegooid. Zet je in op ‘under 7.5’, dan zet je erop in dat er 7 keer of minder 180 wordt gegooid.

Belangrijk hierbij is te letten op de duur van de wedstrijd. Gaat het om een ‘best of 7 sets’, dan worden er dus al minimaal 21 legs gegooid. Beide spelers hebben dan meer kansen om 180 te gooien. Ook moet je erop letten dat je dit zowel per speler als over de hele wedstrijd in kunt zetten. Zet je in dat alleen speler A meer dan 8 keer 180 gooit, dan krijg je natuurlijk een hogere odd dan wanneer je inzet dat beide spelers gezamenlijk meer dan 8 keer 180 gooien. Je kunt daarbij ook inzetten op ‘Most 180’, waarbij je inzet dat één speler vaker 180 gooit dan de ander.

Darts: Gokken op de Checkout

Wedden op darten: over/under

Ook is het nog mogelijk om in te zetten op de checkout. Daarbij heb je twee verschillende varianten. Allereerst kun je inzetten op de speler die de hoogste checkout gooit. Gooit speler A 132 uit, maar speler B 170, dan win je alleen als je in hebt gezet dat speler B de hoogste checkout zou gooien.

Daarnaast heb je ook bij deze variant een ‘over-under’ mogelijkheid. In dat geval is er sprake van een score die gegeven wordt, bijvoorbeeld 130.5. Jij kunt er als gokker dan op inzetten dat één van beide spelers een checkout gooit met een waarde die 131 of hoger bedraagt. Lukt dit, dan win je de weddenschap. Lukt dit niet, dan verlies je de weddenschap.

Voordat je dit type weddenschap afsluit is het dus belangrijk om te kijken naar hoe spelers het doen op hoge checkouts. Hebben beide spelers moeite met het gooien van hoge checkouts, dan is dit wellicht geen goede optie. Gooien ze juist gemakkelijk hoge checkout, dan kan dit type weddenschap het overwegen waard zijn.

Live Gokken op darten

Tot slot kun je ook gokken op darts in de vorm van livewedstrijden. Een bookmaker die we op dat gebied zouden aanraden is Bet365. Hier kun je namelijk een mooie Odds Boost krijgen, zowel voor het pre-match als het darts wedden tijdens de wedstrijd. Vul onze Bet365 bonuscode in om deze welkomstbonus te kunnen claimen.

Wil je op live darten wedden, dan adviseren we wel om de wedstrijd te volgen, zodat je precies kunt zien wat er in de wedstrijd gebeurt en wie de overhand heeft. Daarbij is het mogelijk om op verschillende manieren in te zetten:

 • Checkout is rood, waarbij de laatste pijl in een rode dubbel dient te belanden.
 • Checkout ‘over-under’ weddenschap, die hierboven al kort benoemd is.
 • 180 in deze leg in de vorm van een Ja/Nee weddenschap.
 • 9 darter in deze leg.

Grote darts toernooien 2023 – programma

Natuurlijk zijn er ook in 2023 genoeg darttoernooien beschikbaar waarop je kunt inzetten. Hier komen de grootste toernooien met daarbij de speeldata!

 • Darts Masters (Milton Keynes, Engeland): Het eerste grote televisietoernooi van de PDC van 2023 van 27 tot en met 29 januari 2023. 
 • Premier League: Dit grote toernooi loopt van 2 februari 2023 tot en met 25 mei 2023 en speelt zich af door heel Europa. Ook Rotterdam staat op de kalender dit jaar.
 • World Series of Darts Finale: Van 15 tot 17 september is de World Series of Darts in Amsterdam.
 • Grand Slam of Darts: Dit evenement wordt gehouden van 11 tot en met 19 november 2023 in Wolverhampton. Vorig jaar wist Michael Smith in de finale Nathan Aspinall te verslaan. Wedden op Grand Slam of Darts wordt vooral door fanatieke volgers enorm veel gedaan.
 • WK Darts: Traditioneel staat het WK darts rondom de kerstdagen en Oud en Nieuw gepland. Ook dit jaar is dat weer het geval. Het begint op 15 december 2023 en de finale wordt gespeeld op 3 januari 2024. Ook hier is Michael Smith de titelverdediger.

Voor meer informatie betreffende komende darttoernooien, kun je het beste kijken op de website en dartkalender van de PDC. Dit is de grootste aanbieder van darttoernooien.

Tips omtrent darts & wedden op darts

Door de groeiende populariteit zien we steeds meer sportweddenschappen op darts. Om ervoor te zorgen dat ook jij het beste voorbereidt bent op deze weddenschappen, hebben we hier een aantal darts wedden tips opgesteld.

#1: Gokken bij een legale online bookmakers

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is om te wedden bij een legaal online bookmaker in Nederland. Kies je hier namelijk voor, dan hoef je geen Kansspelbelasting te betalen. Dit doet de online bookmaker namelijk voor je, waardoor je zelf niet meer de moeite hoeft te doen om dit bij de Belastingdienst aan te geven.

Het grote voordeel is dat je hier als online gokker ook niets van merkt. Je hoeft bij het uitbetalen van je winsten namelijk geen belasting af te dragen en de winsten die je behaald hebt zijn ook echt jouw winsten. Het online casino is namelijk verplicht om belasting te betalen over de verliezen van alle spelers minus de winsten van spelers. Over het bedrag dat overblijft betaald bijvoorbeeld Bet365 vanaf 1 januari 2023 29,5%.

#2: Wedden op degene die begint met de set

Vaak gaat het er in een set om dat degene die als eerste 3 legs wint, de set ook wint. Degene die aan een set begint, heeft dus altijd een grotere kans om de set uiteindelijk te winnen. Dit is gebaseerd op pure logica. Mag darter A namelijk aan de set beginnen, dan begint hij minimaal de 1e en 3e leg. Mocht het na de derde leg 2-1 staan (aangezien beide darters de leg winnen) én gaan we er vanuit dat de tegenstander (darter B) de 4e leg wint, dan mag darter A beginnen met de 5e leg. Hierdoor heeft hij een voorsprong ten opzichte van zijn tegenstander. Zijn de tegenstanders gelijk aan elkaar, dan kun je dit in je voordeel gebruiken.

#3: Kijk naar de man (of vrouw) in vorm

Dit kan ook veel invloed hebben op jouw winkansen. Wed je namelijk op een darter die al een aantal wedstrijden achter elkaar gewonnen heeft, dan is de kans groter dat deze wint. Bij darten is namelijk het zelfvertrouwen van de darter erg belangrijk. Heeft een darter al een aantal wedstrijden gewonnen, dan is zijn vertrouwen groot. Dit kan dan ook jouw winkansen beïnvloeden.

Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat zelfvertrouwen van grote invloed kan zijn op sportprestaties. In deze onderzoeken werd het vertrouwen van sporters zowel positief als negatief beïnvloedt. Wanneer sporter negatief werden beïnvloedt, had dat ook een negatief resultaat bij de sport die zij beoefende. Een positieve stimulans zorgde echter voor verbeterde sportresultaten.

#4: Vergeet de leeftijd van de darters

De leeftijd van sporters lijkt in veel gevallen een doorslaggevende rol te geven met betrekking tot prestaties. In de jongere jaren van een sporter zijn de prestaties wat grilliger en worden hoge pieken afgewisseld met diepe dalen. Naarmate darters ouder worden, denkt men dat er sprake is van meer consistentie in de prestatie.

Bij darters zien we echter dat de leeftijd geen correlatie vertoond met de prestaties van de darters. Dit is gebaseerd op het gemiddelde dat wordt gegooid met drie pijlen. Zoals te zien is in de grafiek hieronder, geeft de rode lijn de zogenaamde regressie aan. Deze lijn is vrijwel gelijk, wat erop duidt dat er geen enkel verband bestaat tussen de leeftijd van de darters én het gemiddelde dat zij gooien.

Dit gezegd hebbende is het dus belangrijk om de leeftijd van darters níet mee te nemen wanneer je overweegt om op een darter in te zetten. Het gemiddelde met drie pijlen kan voor beide darters namelijk even hoog zijn, ongeacht de ervaring die de darter heeft opgedaan!

Wedden op darts: leeftijd van spelers

#5: Kies een bookmaker met de laagste marges

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de bookmaker die je de beste odds geeft. Hoe hoger de odds van de bookmaker, hoe lager de marge die zij pakken op een weddenschap. Hoewel dat voor een bookmaker wellicht nadelig is, kun jij er als gokker je voordeel mee doen. Voor een volledige uitleg over de marges bij een bookmaker, verwijzen we je graag door naar onze gids met uitgebreide uitleg.

Dit is dan ook de reden dat wordt geadviseerd om bij meerdere bookmakers een account aan te maken. Op die manier kun je namelijk de odds bij de verschillende bookmakers met elkaar vergelijken en een weddenschap opstellen waarmee jij het meeste uit jouw inzet haalt. Om dus de hoogste winst te pakken, dien je te spelen bij de beste legale bookmakers!

In het overzicht dat we hierboven hebben geplaatst, zie je al dat sommige bookmakers betere quoteringen geven voor de favoriet of voor de underdog. Dit bevestigt nog maar eens dat het aanmaken van meerdere accounts voordelig is. Kies je voor de underdog, dan is de kans groot dat Bet365 je betere quoteringen geeft, terwijl Unibet juist voordeliger is als je wilt wedden op de favoriet.

#6: Denk aan de kansspelbelasting

Wil je winst maken op jouw weddenschappen, dan is het belangrijk om ook de kansspelbelasting hierin mee te nemen. Hier moet je vooral op letten wanneer je weddenschappen plaatst op dartwedstrijden met lage odds. Door de kansspelbelasting is het mogelijk dat je jouw weddenschap wint, maar dat je alsnog verlies draait door de belasting die je moet betalen.

De kansspelbelasting dien je te betalen wanneer je €449 of meer wint bij een weddenschap op sportwedstrijden. Het tarief dat je hiervoor betaald is 30.1%. Let erop dat dit niet gaat over de winst die je maakt, maar over het bedrag dat je door de weddenschap wint. Dit illustreren we hieronder met een voorbeeld.

Voorbeeld: Stel dat je inzet op een dartwedstrijd waarbij Michael van Gerwen wint van Raymond van Barneveld. De odd die je bij Michael van Gerwen krijgt is 1.20. Aangezien je wel veel geld wilt winnen, zet je €500 in op de winst voor Michael van Gerwen. Uiteindelijk wint Michael van Gerwen de wedstrijd, waardoor je €500 x 1.20 = €600 uitbetaald krijgt.

Doordat je hierover nog belasting moet betalen van 30.1%, blijft er minder over. €600 x 30% = €180. Hierdoor moet je dus €180 betalen aan de belastingdienst, waardoor je uiteindelijk op €420 uitkomt. Met een inzet van €500 verlies je dus uiteindelijk €80, ook al win je de weddenschap.

#7: Kies voor Live Wedden op darts

Ben je toch al een fan van darten en kijk je veel toernooien en wedstrijden, dan zouden we aanraden om live te wedden op darten. Hier zit namelijk het grote voordeel aan dat je de wedstrijd helemaal kunt volgen, waardoor je het al vrij snel in de gaten hebt als een darter niet in vorm is óf juist boven verwachting goed presteert.

Bij Live wedden op darts zijn er wel een tweetal punten waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je hiervoor natuurlijk wel de tijd hebben. Zeker als je meerdere wedstrijden achter elkaar wilt kijken, kan dit best wel wat tijd in beslag nemen. Afhankelijk van de ontwikkelingen in een wedstrijd kan de quotering ook wat lager komen te liggen.

#8: Het toernooi of wedstrijd format

De laatste tip die we je geven is om te kijken naar het toernooi format. Dit kan namelijk een belangrijke indicatie zijn over hoe een darter gaat presteren. Soms zijn er namelijk formats waarbij er maar 7 legs gespeeld worden, wat over het algemeen snel afgelopen is. Spelers die eerst in een ritme moeten komen, zoals Michael van Gerwen, kunnen hier in de problemen komen.

Er zijn echter ook toernooien die zelfs gaan tot 11 sets, waarbij het meer een toernooi voor de lange adem is. Een speler die hierbij de tijd heeft om op stoom te komen, heeft hierdoor direct meer kans om met een overwinning aan de haal te gaan. Michael van Gerwen staat er bijvoorbeeld om bekend dat hij in de eerste paar legs moet wennen aan het spel. Is hij eenmaal op stoom en heeft hij zijn ritme te pakken, dan schiet hij als een stoomtrein naar de overwinning. Dit is daarom een belangrijk punt dat je mee dient te nemen in je overweging.

Een speciale variant van darten vinden we terug op de World Grand Prix of Darts. Waar een darter bij reguliere toernooien altijd op 501 of 301 begint, is er bij de start van elke leg een belangrijke regel waaraan een darter moet voldoen. Iedere leg moet namelijk geopend worden met een dubbel.

Je moet een leg dus beginnen en eindigen met een dubbel. Daarbij kun je ook bulls-eye gooien, wat bij een eerste wordt telt als dubbel 25. Hierdoor kan de ene darter zelfs al gaan uitgooien, terwijl de andere darter nog niet eens aan de leg begonnen is.

Alles over Dartregels

Het Dartbord – Uitgelegd

Dartbord - dart regels

Als we kijken naar de dartregels, beginnen we natuurlijk met het dartbord zelf. Op het dartbord lijkt het alsof de nummers in willekeurige volgorde over het dartbord zijn verspreid. Dit is echter niet het geval. Naast elk hoog getal zie je namelijk twee lage getallen. Dit is gedaan om de factor geluk zo min mogelijk te laten meespelen.

Het dartbord is daarnaast onderverdeeld in verschillende ringen en sectoren. We gaan het dartbord van binnen naar buiten behandelen.

 • In het midden van het dartbord vindt je de Bull’s eye (de rode punt). Deze is 50 punten waard.
 • Daarbuiten vindt je de single bull (de groene ring). Deze is 25 punten waard.
 • De brede ring daaromheen is het aantal punten waard dat op de rand van het bord staat.
 • De smalle ring daaromheen is de treble. Deze is driemaal het aantal punten waard dat op de buitenkant van de ring staat.
 • De brede ring daaromheen is wederom het aantal punten waard dat op de rand van het bord staat.
 • De smalle ring daaromheen is de double. Deze is tweemaal het aantal punten waar dat op de buitenrand van het bord staat. Bij de meest bekende vorm van darten is een pijl in deze ring nodig om een zogenaamde leg af te sluiten.

Benodigdheden en Regels van het Darten

De baan moet aan een aantal vereisten voldoen. Zo moet het bord 1,73 meter boven de grond hangen. De afstand van de werplijn tot het bord moet 2,37 meter bedragen. De werplijn moet minimaal 3,8 centimeter en maximaal 6 centimeter hoog zijn. De werplijn moet tevens 61 centimeter breed zijn. Tot slot moet er voldoende verlichting aanwezig zijn, zodat er geen hinderlijke schaduwen op het bord verschijnen.

Wedden op darts toernooien – darts instellingen

De Regels

Er zijn verschillende regels omtrent darten, maar de meest gebruikte zijn de volgende:

 • Elke speler begint met 501 punten die moeten worden weggespeeld door om de beurt drie pijlen te gooien.
 • De speler moet precies op 0 uitkomen, waarbij de laatste pijl in de buitenste ring (de double) gegooid moet worden.
 • Komt een speler onder de 0, dan is die beurt niet geldig en begint de speler bij het puntenaantal dat er stond bij aanvang van die beurt.
 • Heeft de speler nog maar 8 punten nodig, dan is er dus een dubbel 4 nodig.
 • Gooit de speler in de 13, dan vervalt de beurt en moet de speler in zijn volgende beurt weer bij 8 beginnen.

De speler die als eerste bij 0 uitkomt, wint de game of leg. Degene met drie legs, wint vaak de set. De uiteindelijke winnaar is afhankelijk van het aantal sets dat er gespeeld gaat worden. Dit kan per ronde in een toernooit verschillen, evenals per toernooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.