Giro d’italia 2021 Favorieten

Dit jaar vindt de 104 editie van de Giro d’Italia plaats. Deze begint op zaterdag 8 mei 2021 in Turijn, terwijl de laatste etappe wordt gereden op zondag 30 mei in Milaan. Zowel in de eerste als laatste etappe wordt er een tijdrit gereden. Het grote voordeel van de eerste tijdrit is dat deze vrijwel volledig vlak is. Dit geeft de renners een uitstekende kans om de ronde goed de starten.

Tussendoor staan er verschillende heuvelachtige etappes op het programma. Ook de echte bergetappes mogen natuurlijk niet ontbreken. Dit zijn dan ook vaak de etappes waren de topfavorieten elkaar pijn willen doen en écht het verschil kunnen gaan maken.

Giro d’Italia Favorieten

Natuurlijk zijn er al verschillende favorieten voor de eindzege bekend. Hier zien we natuurlijk de huidige toprenners uit het wielrennen terug. In onderstaande tabel vind je dan ook de favorieten, waarvan tevens al bekend is dat zij mee gaan doen aan de Giro d’Italia. Daarbij moet wel vermeld worden dat blessures nog altijd roet in het eten kunnen gooien.

FavorietOdds
🇨🇴 Egan Bernal3.10
🇧🇪 Remco Evenepoel4.30
🇬🇧 Simon Yates4.40
🇩🇪 Emanual Buchmann10.75
🇷🇺 Aleksandr Vlasov12.50
🇪🇸 Mikel Landa Meana14.50
🇬🇧 Hugh John Carthy17.50
🇮🇹 Pavel Sivakov17.75
🇫🇷 Thibaut Pinot23.50
🇵🇹 Joao Almeide25.00
🇳🇱 Bauke Mollema60.00

Zoals je ziet, zit er een groot verschil tussen de top-3 en alles wat daarna komt. De kansen voor Bauke Mollema worden als beste Nederlander niet bijster hoog ingeschat. Zet je namelijk in op eindoverwinning voor hem, dan krijg je maar liefst 60 keer je inzet terug.

De favorieten

Als we gaan kijken naar de favorieten, dan zijn er verschillende dingen die opvallen. Hoewel ze natuurlijk allemaal kans maken op de eindoverwinning, gaan we hieronder kijken waarom de top-3 juist tot de favorieten behoort. Ook kijken we naar de kansen van Bauke Mollema als beste Nederlander.

🇨🇴 Egan Bernal

Egan Bernal heeft jarenlang in de schaduw van Chris Froome gereden. De afgelopen jaren is hij langzamerhand uit de schaduw gekomen en nu lijkt de jonge Colombiaan dan ook klaar voor een eerste eindzege. De pas 24-jarige klimmer heeft de laatste jaren bij Team Ineos veel ervaring op kunnen doen en wist in 2019 echt naam te maken door Parijs-Nice te winnen. Ook de winst van de Tour de France in 2019 sprak tot de verbeelding. Dit jaar wil de Colombiaan dan ook een gooi doen naar de eindoverwinning in deze Italiaanse ronde.

🇧🇪 Remco Evenepoel

Evenepoel is de jongste renner van het stel. De pas 21-jarige Belg rijdt voor Decueninck-Quick Step en wil dit jaar voor de overwinning gaan. Hoewel de renner tot zijn 15e zelfs in het betaalde voetbal heeft gespeeld, stort hij zich sinds 2017 volledig op het wielrennen. Hij wist de Clásica San Sebastián al op zijn naam te schrijven en werd zelfs al Europees kampioen tijdrijden. Hij lijkt dan ook hoge ogen te kunnen gooien in de eerste en laatste etappe van de Giro.

🇬🇧 Simon Yates

Simon Yates is aanbelandt in de bloei van zijn carrière. Op 28-jarige leeftijd geldt hij dan ook als een van de topfavorieten voor de eindzege in de Ronde van Italië 2021. De afgelopen jaren heeft de renner een aantal mooie overwinningen behaald, waaronder ritzeges in Parijs-Nice en de Vuelta. Dit jaar gaat de klimmer dan ook een gooi doen naar de eindwinst in de Giro d’Italia.

🇳🇱 Bauke Mollema

Bauke Mollema is een echte laatbloeier. Hij stapte namelijk pas op latere leeftijd op zijn fiets en reed zijn eerste wedstrijd pas op 18-jarige leeftijd. Ondertussen is hij al een flink aantal jaren actief in het profwielrennen. Hoewel de renner de afgelopen jaren zich vooral focuste op de Ronde van Frankrijk, gaat hij een poging wagen om in de Ronde van Italië hoge ogen te gooien. Mollema staat bekend als echte klimmer en klassementsrenner.

Favorieten per etappe

Hoewel de eindzege natuurlijk enorm belangrijk is én je hiervoor al in kunt zetten, kan het ook zeker handig zijn om per etappe een favoriet aan te wijzen en hierop in te zetten. Gelukkig hebben we hier een overzicht voor je gemaakt van de favorieten per etappe. Dit is ook afhankelijk van het type etappe. Ook dat hebben we daarom voor je vermeld.

EtappeType EtappeFavorieten
1.TijdritFilippo Ganna / Remco Evenepoel / Brandon McNulty
2.Vlak / SprintCaleb Ewan / Tim Merlier
3.HeuvelsCaleb Ewan / Peter Sagan
4.HeuvelsSimon Yates / Remco Evenepoel / Koen Bouwman
5.Vlak / SprintCaleb Ewan / Tim Merlier
6.BergenValerio Conti / Simon Yates / Egan Bernal
7.Vlak / SprintCaleb Ewan / João Almeida / Peter Sagan
8.HeuvelsKoen Bouwman / Filippo Ganna / Thomas de Gendt
9.BergenKoen Bouwman / Alberto Bettiol / Davide Formolo
10.Vlak / SprintCaleb Ewan / Tim Merlier / Elia Viviani
11.HeuvelsPeter Sagan / Davide Formolo / Alberto Bettiol
12.HeuvelsEsteban Chaves / Filippo Ganna / Matej Mohoric
13.Vlak / SprintCaleb Ewan / Tim Merlier / Peter Sagan
14.BergenSimon Yates / Egan Bernal / Remco Evenepoel
15.HeuvelsMatej Mohoric / Bauke Mollema / Koen Bouwman
16.BergenEgan Bernal / Simon Yates / Aleksandr Vlasov
17.BergenSimon Yates / Egan Bernal / Emanuel Buchmann
18.Vlak / SprintFilippo Ganna / Matej Mohoric / Victor Campenaerts
19.BergenSimon Yates / Egan Bernal / Mikel Landa
20.BergenSimon Yates / Egan Bernal / Remco Evenepoel
21.TijdritFilippo Ganna / Remco Evenepoel / Brandon McNulty

Zoals je ziet is het opvallend te noemen dat de favorieten voor het eindklassement in de laatste etappen pas naar boven komen. Dit is dan ook de week waarin de punten echt verdeeld worden. In de bergen is de verwachting dat de topfavorieten elkaar pijn gaan doen én gaan beslissen wie er uiteindelijk met de overwinning aan de haal gaat.

Giro d’Italia 2021

In totaal moeten de renners zo’n 3450,4 kilometer afleggen. Ook dienen er 46.900 hoogtemeters overwonnen te worden. Dit is ongeveer 5(!) keer de Mount Everest! Daarbij zitten er maar liefst 9 etappes bij waarbij er meer dan 3000 hoogtemeters geklommen moeten worden. Hoewel dit voor klimmers ideaal is, zijn er ook genoeg etappes die erop gericht zijn om de sprinters aan bod te laten komen.

Tijdens de ronde wordt er gebruik gemaakt van twee rustdagen, die vallen op 18 mei en 25 mei. Op deze dagen hebben de renners tijd om bij te komen van de eerste 10 dagen en de daaropvolgende 6 dagen. Vooral de tweede rustdag zal zeer welkom zijn, aangezien er op de dag voor de rustdag maar liefst 5700 hoogtemeters gemaakt worden.

Het rittenschema

Het rittenschema van de Giro d’Italia 2021 ziet er als volgt uit, waarbij er gestart wordt in Turijn en de finish in Milaan ligt. Tussendoor worden er nog uitstapjes gemaakt naar onder andere Slovenië en Zwitserland. De etappes beginnen en eindigen echter in Italië.

Giro d'italia 2021 kaart

Gedurende de ronde wordt er gebruik gemaakt van verschillende type etappes. De etappes zijn onderverdeeld in 2 tijdritten, 6 vlakke etappes, 6 heuvelachtige etappes en uiteindelijk 7 bergetappes. Hieronder vind je dan ook een overzicht met de verschillende type etappes:

  • Groen: Tijdrit
  • Blauw: Vlakke etappe
  • Geel: Heuvelachtige etappe
  • Rood: Bergetappe
DagEtappeStartFinishKilometersHoogtemeters
08 mei1.TurijnTurijn9.0
09 mei2.StupinigiNovara173600
10 mei3.BiellaCanale1872100
11 mei4.PiacenzaSestola1861800
12 mei5.ModenaCattolica171300
13 mei6.Grotte di FrassasiAscoli Piceno1503400
14 mei7.NotarescoTermoli1781500
15 mei8.FoggiaGuardia Sanframondi1733400
16 mei9.Castel di SangroCampo Felice1603400
17 mei10.L’AquilaFoligno1401300
18 meiRUSTDAG
19 mei11.PerugiaMontalcino1632200
20 mei12.SienaBagno di Romagna2093700
21 mei13.RavennaVerona197200
22 mei14.CittadellaMonte Zoncolan2053700
23 mei15.GradoGorizia1451800
24 mei16.SacileCortina d’Ampezzo2125700
25 meiRUSTDAG
26 mei17.CanazeiSega di Ala1933400
27 mei18.RoveretoStradella228600
28 mei19.AbbiategrassoAlpe di Mera/Valsesia1783400
29 mei20.VerbaniaValle Spluga / Alpe Motta1644200
30 mei21.SenagoMilaan29,4

Gedurende de Giro d’Italia wordt er vooral in het noorden van Italië gereden. Zoals op onderstaande afbeelding te zien is, wordt er gebruik gemaakt van een gevarieerd parcours. Vooral in de laatste week worden er nog veel hoogtemeters gemaakt. Klassementsrenners hebben hier dan ook vooral de mogelijkheden om het verschil te gaan maken.

Giro d'italia 2021 etappe

Hoe wedden op de Giro d’Italia

De Giro d’Italia is natuurlijk een zeer bekende ronde, waardoor veel online bookmakers ervoor kiezen om deze aan te bieden. Toch is de onvoorspelbaarheid van wielrennen een belangrijke factor die doorslaggevend kan zijn. Hieronder hebben we dan ook een aantal belangrijke tips en suggesties voor je op een rijtje gezet die specifiek van toepassing zijn op de Giro d’Italia 2021. Voor meer tips en gidsen over hoe je het beste kunt wedden op wielrennen, kijk dan naar onze uitgebreide gids over dit onderwerp!

Suggesties en tips

Wedden op sprinters

Wat we echt zouden aanraden, is het inzetten op sprinters. Bij elke vlakke etappe zijn het namelijk heel vaak dezelfde renners die boven komen drijven. Het is vaak een select groepje sprinters van zo’n 5 tot 10 renners die om de ritwinst strijden. Het is natuurlijk een stuk gemakkelijker om hieruit een winnaar te kiezen dan wanneer je moet kiezen uit een peloton van meer dan 150 renners. Doe hier dus je voordeel mee!

Kijk ook naar het sentiment

Ook het sentiment is natuurlijk enorm belangrijk om mee te nemen. Aangezien er veel Italianen meedoen aan de ronde, is de kans groot dat er renners zijn die in hun geboortestreek rondrijden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Davide Formolo. In verschillende etappes komt hij als een van de favorieten naar voren. In Etappe 13 wordt gefinisht in Verona. Laat dat nou net vlakbij de geboorteplek (Negrar) van Formolo zijn.

Ook van Filippo Ganna kunnen we in dit geval veel verwachten. Niet alleen is hij de grote favoriet voor de tijdrit, ook start de 20e etappe in zijn geboorteplaats. In dit soort etappes zijn dit toch altijd de jongens die net wat extra’s willen laten zien. Kijk dus goed naar de verschillende start- en finishplaatsen en vergelijk dit met de afkomst van de renner. Sluit het type etappe dan ook nog eens aan bij de specialiteiten van de renner, dan kunnen we natuurlijk vuurwerk verwachten.

Volg renners, teams en insiders

Hoewel een ploegleider of renner natuurlijk niet op zijn sociale media zet dat de vorm belabberd is of dat hij zich niet goed voelt, zijn dit wel signalen die je uit de media kunt oppikken. Ook de insiders en trouwe volgers van teams en renners kunnen je deze informatie vaak verschaffen. Houdt daarom van zowel de renners, de teams áls de insiders de sociale media goed in de gaten. Wellicht kunnen zij jou van informatie voorzien die van cruciaal belang zijn voor jou weddenschap.

Type weddenschappen

Er zijn verschillende type weddenschappen beschikbaar die je kunt gebruiken om winst te maken. Toch zouden we deze niet altijd aanraden. Hieronder hebben we een aantal type weddenschappen die we juist wél zouden aanraden!

Live weddenschappen

Allereerst natuurlijk de live weddenschappen. Naast dat het een andere dimensie geeft aan het bekijken van het wielrennen, kun je er ook mooie winsten mee behalen. Aangezien er sprake is van verschillende heuvelachtige etappes met vlakke aankomst, kan een goede sprinter toch aan het langste eind trekken. Wanneer sprinters de bergen ingaan, zien we vaak dat zij als eerste lossen. Toch zijn sprinters in goeden doen ook in staat om de bergen te overleven. Is er dan sprake van een vlakke aankomst, dan is de kans op de overwinning een stuk groter. Het groepje met sprinters is dan hoogstwaarschijnlijk flink uitgedund. Door gebruik te maken van live weddenschappen kun je hier mooi op inspelen.

Weddenschappen op renners

Wanneer je inzet op specifieke renners, kun je dit ook onder voorbehoud doen. Er zijn namelijk verschillende bookmakers waarbij je nú al weddenschappen kunt plaatsen. Dit zijn weddenschappen die het aantal ritwinsten van een renner voorspellen. Start deze renner echter niet aan de Giro d’Italia, dan krijg je als gokker gewoon je geld terug.

Toch zijn het wel mooie manieren om nu alvast wat weddenschappen te plaatsen. Kijk daarbij natuurlijk ook naar renners én ploegen in vorm. Veel renners gebruiken de wedstrijden kort voor de Giro om juist in vorm te komen. Anderen zijn nu juist in erg goede doen, waardoor de verwachting is dat zij juist in de eerste week hoge ogen gooien.

Giro d’Italia 2020

Vorig jaar wist Tao Geoghegan Hart de Giro d’Italia nog te winnen. Deze renners is er dit jaar helaas niet bij. Opvallend tijdens de vorige Ronde van Italië is dat Geoghegan Hart geen enkele dag in het roze reed. In de dagen daarvoor stond de renner telkens vlakbij de bovenste plekken, maar heeft hij geen enkele dag in het roze rondgereden.

Tevens wist de renner het jongerenklassement te winnen. In de laatste tijdrit reed de renner in de witte trui van het jongerenklassement. Toch won hij uiteindelijk de Ronde van Italië, doordat hij de tijdrit beter wist te rijden dan Jai Hindley. Zij stonden voorafgaand aan de tijdrit namelijk met dezelfde tijd geklasseerd.

Ook de Nederlander Wilco Kelderman heeft in die ronde nog twee dagen in de roze trui rondgereden. Doordat hij echter in de 20e etappe op meer dan 1.5 minuut binnenkwam, zakte hij verder weg in het klassement. Hierdoor ging uiteindelijk Tao Geoghegan Hart er met de overwinning vandoor.

De Giro d’Italia belooft ook dit jaar weer enorm veel vuurwerk te bevatten. Het zeer diverse parcours, de verschillende topfavorieten en natuurlijk het feit dat de ronde zo’n drie weken duurt maakt het een zeer interessante ronde. De toppers moeten elke dag van de drie weken in topvorm zijn. Eén enkele mindere dag kan er al voor zorgen dat de overwinning niet meer mogelijk is. Welke renner is jouw favoriet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.