PDC WK Darts 2024 Voorspelling

Het WK Darts 2024 is begonnen op 15 december 2023; de finale wordt gespeeld op 3 januari 2024. De wedstrijden worden, afhankelijk van de datum, gespeeld om 13:30 uur en 20:00 uur Nederlandse tijd. Zoals gebruikelijk wordt het toernooi georganiseerd in het Alexandra Palace in Londen. Bij Nederlanders staat de locatie ook wel bekend als Ally Pally.

Natuurlijk is een van de grootste favorieten voor het WK Darts 2024 Michael van Gerwen. Momenteel staat hij op de 2e plaats in de PDC Order of Merit ranking, net onder Michael Smith. Het volgende optreden van de landgenoot zien we al op 29 december 2023’s avonds om 21:30. Hieronder vind je het wedstrijdschema voor het WK Darts 2023/24.

PDC WK Darts 2024: Samenvatting

Luke Humphries

Het WK Darts 2024 werd deze editie gedomineerd door de Engelsen. De afgelopen jaren wisten Michael Smith, Peter Wright (2) en Gerwyn Price al te winnen, maar we moeten terug naar 2018 voor een overwinning van een Engelsman. Daar is dit jaar verandering in gekomen. 🏆 Luke Humphries wist deze editie (2024) namelijk de overwinning te pakken. In dit artikel neem ik je mee door de afgelopen editie van het WK Darts 2024, te beginnen met de Nederlanders.

De Nederlanders bij WK Darts 2024

Veel van de Nederlanders werden al in een vroegtijdig stadium uitgeschakeld in het toernooi, vooral doordat velen van hen al in de eerste ronde moesten beginnen. Slechts twee spelers wisten het tot de achtste finales of verder te schoppen, namelijk Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen.

Eerstgenoemde mocht aantreden tegen de latere finalist en 16(!) jaar oude Luke Littler. Hoewel van Barneveld aardig aan de partij begon, wist hij geen enkel moment in de buurt te komen van de jonge Engelsman. Die gooide, evenals dat hij dat het gehele toernooi al deed, uitstekend. Na afloop gaf de Nederlander ook aan dat er geen beginnen aan was én dat hij simpelweg op waarde werd geklopt.

Van Gerwen wist het op het WK 2024 nog een ronde verder te schoppen, namelijk tot de kwartfinales. Daar stuitte hij op Scott Williams, voor wie van Gerwen normaal gesproken een maatje te groot is. Toch trok de Nederlander aan het kortste eind, waar het vooral aan het missen van de dubbels lag. Van de 38 mogelijkheden wist hij maar 11 dubbels raak te gooien. Hierdoor moest hij met 3-5 zijn meerdere erkennen aan de Engelsman.

Deze verliespartij bracht meteen een einde aan het Nederlandse avontuur op het WK Darts 2024.

Engels onderonsje bij WK Darts 2024

Waar in de kwartfinale al 6 van de 8 spelers uit Engeland kwamen, werden de laatste twee spelers van buiten het Verenigd Koninkrijk in deze ronde uitgeschakeld. De vier spelers in de halve finale waren allemaal afkomstig uit Engeland, waarbij Luke Littler gerust als de grote verrassing van het toernooi mag worden bestempeld. De pas 16-jarige Engelsman deed voor het eerst mee en wist vriend en vijand te verrassen.

In de halve finale wist Littler zelfs Rob Cross uit te schakelen, die in 2018 nog de wereldtitel op zijn naam wist te schrijven door in de finale Phil Taylor te verslaan. Toch moest Cross zijn meerdere erkennen in Littler, die voor het eerst een finaleplaats wist af te dwingen. Daarmee werd de Engelsman de jongest finalist ooit in de geschiedenis van het PDC-wereldkampioenschap.

In deze finale trof hij Luke Humphries, voorafgaand aan het toernooi de torenhoge favoriet voor de wereldtitel. Die wist in de halve finale overtuigend af te rekenen met Scott Williams, die met 0-6 naar huis werd gestuurd. Waar vorig jaar al twee Michael’s in de finale stonden, stonden er dit jaar dus twee Luke’s in de finale.

PDC Darts 2024: De finale

Waar dartfans wereldwijd al op hoopte, bleek ook werkelijkheid te worden. Het werd namelijk een finale met een zeer hoog niveau, waarbij zowel Humphries als Littler ruim boven de 100 scoorde. Voor Humphries lag dit zelfs op meer dan 103 gemiddeld, inclusief de dubbels. Naast dat er hoog werd gescoord, kregen beide spelers ook veel kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Humphries pakte in eerste instantie een voorsprong met 2-1, maar Littler kwam sterk terug en wist drie sets achter elkaar te winnen. Met een voorsprong van 4-2 leek het momentum bij de jongeling te liggen, maar toch kwam Cool Hand Luke weer terug tot een 5-4 voorsprong. Uiteindelijk wist Humphries ook de laatste twee sets naar zich toe te trekken, waardoor hij zich voor het eerst wereldkampioen darts mocht noemen.

Het werd dus niet het sprookje van Littler, maar juist het sprookje van Humphries. Hij dacht er in 2018 nog aan om te stoppen met professioneel darten, vooral door mentale problematiek. Door maar liefst 20 kilo af te vallen én hulp te zoeken, koos hij er echter voor om zich weer op het darten te focussen. En met resultaat dus.

Ondanks de verloren finale is er voor Littler nog voldoende tijd om de jongste wereldkampioen darts ooit te worden. Michael van Gerwen, op dit moment de jongste wereldkampioen met 24 jaar, was maar liefst 8 jaar ouder toen hij het WK Darts van de PDC op zijn naam schreef. Luke the Nuke heeft dus nog voldoende tijd om de dartswereld te gaan veroveren.

Voorspellingen en wedtips voor WK Darts 2024

Datum Team
bet365
Bookmaker:
29.12.2023
15:00
Jonny Clayton
Krzysztof Ratajski
1
1.80
X
X
2
2.00
Wed op Jonny Clayton
29.12.2023
16:15
Jim Williams
Raymond van Barneveld
1
1.90
X
X
2
1.90
Wed op gelijkspel
29.12.2023
20:15
Boris Krcmar
Gary Anderson
1
5.00
X
X
2
1.16
Wed op Gary Anderson
29.12.2023
21:30
Michael van Gerwen
Stephen Bunting
1
1.53
X
x
2
2.50
Wed op Gerwen
29.12.2023
22:45
Michael Smith
Chris Dobey
1
2.00
X
x
2
1.80
Wed op Smith
30.12.2023
13:45
Daryl Gurney
Dave Chisnall
1
2.30
X
x
2
1.61
Wed op Chisnall
30.12.2023
13:45
Luke Humphries
Joe Cullen
1
1.36
X
x
2
3.20
Wed op Humphries

Wint Michael van Gerwen het WK Darts in 2024?

Voor Michael van Gerwen lijkt Gerwyn Price de belangrijkste angstgegner te zijn. Hij verloor namelijk zes keer van Price dit seizoen. Hij wist zelfs maar twee keer van de Welshman. Het lijkt er daarom op dat van Gerwen er niet bij gebaat is om vroeg in het toernooi de man uit Wales te treffen. De kans dat van Gerwen dan gaat winnen is op basis van het verleden niet groot.

Odds voor Michael van Gerwen

 • Uiteindelijke winnaar: 3.75
 • Wint 3e kwart: 1.66
 • Voorspel de finalisten – Michael van Gerwen & Gerwyn Price: 9.00
 • Meeste 180’s in het toernooi: 9.00
 • Bereikt de finale: 2.62

De vorm van Michael van Gerwen in de laatste wedstrijden

Ondanks dat het winstpercentage van de Nederlander dit jaar niet indrukwekkend is, begint de hij wel steeds beter in vorm te komen. In de Players Championship Finals, het toernooi dat vlak voor het WK Darts gespeeld wordt, wist de Nederlander met een gemiddelde van meer dan 118 Ross Smith te verslaan. Dit was op het toernooi het hoogste gemiddelde dat ooit is gegooid.

Daarnaast wist Van Gerwen dit jaar ook zijn zevende Premier League-titel te veroveren. Hij wist in de finale af te rekenen met Gerwyn Price, een van de weinige keren dat van Gerwen van de man uit Wales wist te winnen. Hiermee is de Nederlander ook direct recordhouder met de meeste Premier League titels.

Ook tijdens het Players Championship liet van Gerwen zien in goede vorm te verkeren. Ondanks dat de Nederlander niet wist te winnen, haalde hij wel tweemaal het hoogste gemiddelde, beide keren ruim boven de 110. Ook hiermee laat van Gerwen zien erg goed in vorm te zijn.

Michael van Gerwen richt zich uitsluitend op het WK Darts

Zelf heeft van Gerwen aangegeven dat zijn focus volledig op het WK ligt. Zo gaf van Gerwen aan dat het gemiddelde van 118 mooi meegenomen was, maar dat je er ook geen toernooien meer wint. Voor hem was het gewoon een wedstrijd, de Nederlander wil gewoon winnen. De komende wedstrijden in de Players Championship zal dan ook vooral gericht zijn op het nog meer in vorm raken voor het toernooi. Met deze uitspraak behoort van Gerwen tot een van de favorieten voor de uiteindelijke overwinning.

Hoe te wedden op WK Darts 2024?

Een van de grootste aanbieders van sportweddenschappen is natuurlijk Bet365. Zij bieden het wedden op het WK darten aan en staan er tevens om bekend allerlei verschillende weddenschappen aan te bieden. Hieronder is een schema opgesteld met de soorten weddenschappen die je kunt afsluiten én waar je dit kunt doen.

Weddenschappen op toernooi:

 • Winnaar WK darts 2024
 • Speler met hoogste finish van de dag
 • Totaal aantal 180’s op en dag
 • 9-darter op een dag
 • Hoogste finish van de dag
 • 170-punten finish op een dag

Weddenschappen op wedstrijden:

 • Wedstrijd – winnaar/dubbel/triple
 • Legs – juiste stand
 • Handicap
 • Totaal aantal legs
 • Meeste 180’s
 • Totaal 180’s
 • Totaal aantal 100+ finishes
 • 170-finish in de wedstrijd
 • 9 darter in de wedstrijd
 • Totaal aantal finishes met bullseye
Bet365 WK Darts 2024 wedden

Wedden op WK Darts 2024 met een bonus van €50 in wedkredieten bij Bet365.

Zoals je ziet zijn er bij Bet365 enorm veel weddenschappen beschikbaar. Ik heb voor het gemak de meest gebruikte en naar mijn mening de meeste interessante weddenschappen bij Nederlanders gokkers op een rij gezet.

Wedden op de winnaar WK Darts 2024

Om te beginnen is het wedden op de winnaar van het WK Darts 2024 een populair weddenschap. Je voorspelt dan al op voorhand welke speler aan het einde van het toernooi met de beker in de hand zal staan. Daarbij zijn Luke Humphries, Michael van Gerwen en Gerwyn Price op dit moment de favorieten om de titel te gaan pakken. Hier heb ik alvast wat informatie over deze darters op een rij gezet.

Volgens de bookmakers zijn er 3 favorieten die de grootste kans hebben om het WK Darts 2024 te winnen. Onder hen is onze landgenoot Michael van Gerwen.

Odds voor de winnaar van het WK Darts 2024

 • 🇳🇱 Michael van Gerwen – odds van 4.00
 • 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Luke Humphries – odds van 4.50
 • 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Gerwyn Price – odds van 6.00

Luke Humphries – WK Darts 2024 favoriet

Luke Humphries

De 28-jarige Engelsman Luke Humphries wordt door de bookmakers gezien als de favoriet om de overwinning te pakken in de WK Darts finale. Hij wist dit jaar namelijk al een tweetal grote toernooien op zijn naam te schrijven, namelijk de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts.

Dat hij zo’n goede resultaten boekte, is ook te zien aan het prijzengeld dat hij binnen harkte. In totaal wist de Engelsman al meer dan 500.000 Britse ponden te winnen. Door zijn goede prestaties van de afgelopen maanden zal Luke Humphries instromen in de tweede ronde van het toernooi. Wat mij betreft is Humphries de favoriet, vooral gezien zijn goede resultaten van de laatste maanden.

WK Darts 2024 Michael van Gerwen

Michael van Gerwen

Ook Michael van Gerwen stroomt natuurlijk pas in de tweede ronde (19.12.2023) van het toernooi in. De Nederlander kwakkelt de laatste maanden wat met zijn vorm, maar geeft zelf aan dat hij aan de betere hand is. Het is niet vreemd dat de bookmakers in hem een van de favorieten voor de eindoverwinning zien, aangezien hij in 2014, 2017 en 2019 het toernooi al eens op zijn naam wist te schrijven.

In de finale van het Players Championship Finals stond Gerwen tegenover Humphries en eindigde met een overwinning voor de Engelsman (11-9). Dit toonde de zeer goede vorm van de Nederlander, wat hoop geeft op een overwinning tijdens het wereldkampioenschap. Het is heel goed mogelijk dat beide spelers elkaar weer ontmoeten in de finale, waarbij het winnen van de een of de ander moeilijk te voorspellen zal zijn.

WK Darts 2024 Gerwyn Price

Gerwyn Price

En dan tot slot nog Gerwyn Price, de nummer drie bij de bookmakers. Price werd uitgeschakeld in de Players Championship Finals in de 1/16e finales na een 1-6 nederlaag tegen Huybrechts. Desondanks schatten bookmakers zijn kansen om het WK Darts 2024 te winnen erg hoog in. Ondanks zijn tegenslag in het laatste toernooi, staat Price nog steeds op de 5e plaats in de PDC Order of Merit ranglijst.

Twee weken voor het begin van het kampioenschap is Price een van de top 3 favorieten om dit jaar het WK Darts te winnen. Interessant is dat Michael Smith (1e plaats in de PDC-ranking) als vierde wordt beoordeeld in de rij voor de overwinning.

De Welshman bewaart wel goede herinneringen aan het toernooi, daar hij het in 2021 op zijn naam wist te schrijven. Met een vijfde plek op de wereldranglijst lijkt hij in ieder geval een gooi te kunnen doen naar de wereldtitel. Toch zal ook bij hem veel afhankelijk zijn van het speelschema bij het WK darts 2024.

Aantal legs per set of wedstrijd

Ook kun je inzetten op het totaal aantal legs die er in de wedstrijd of in een set gespeeld gaan worden.

Wat is een leg in darten? Een leg is één ronde bij het darten, vergelijkbaar met een game bij het tennis. In een set bij het darten gaat het erom wie als eerste drie legs heeft gehaald. In een set worden dux minimaal drie en maximaal vijf legs gespeeld. In een wedstrijd is het afhankelijk van het aantal sets dat er gespeeld wordt.

Hoe verder het toernooi vordert, des te meer sets er gespeeld gaan worden. Dit wil ook zeggen dat er weer meer legs gespeeld kunnen worden. Hier moet je als gokker bij je weddenschappen rekening mee houden.

In totaal werden er tijdens de afgelopen editie 1951 legs gespeeld, verdeelt over 95 partijen. Om je een beeld te geven van het totaal aantal mogelijke legs, is onderstaand schema opgesteld.

RondeAantal setsMin/Max. Aantal legs
1e en 2e ronde515-25
3e en 4e ronde721-35
Kwartfinale927-45
Halve finale1133-55
Finale1339-65

Wedden op legs bij WK Darts 2024

Bij Bet365 heb je de mogelijkheid om in te zetten op het totaal aantal legs in een set, terwijl je later in het toernooi ook in kunt zetten op het totaal aantal legs in de wedstrijd.

WK Darts wedtips: Ik zou zelf adviseren om bij kleine krachtsverschillen te gaan voor:

 • Minimaal 4 legs in een set;
 • Een totaal aantal legs van zo’n 3.5 per set;
 • In de eerste ronde veelal meer dan 3.5 sets per wedstrijd;

WK Darts wedtips: Vanaf de kwartfinale verwacht ik dat de krachtsverschillen een stuk kleiner worden, waardoor ook het aantal sets wat hoger gaat eindigen. Hierdoor zal het aantal legs ook hoger liggen. Denk daarbij aan:

 • Meer dan 7.5 sets in de kwartfinale;
 • Meer dan 9.5 sets in de halve finale;
 • Meer dan 10.5 sets in de finale.
Bet365 WK Darts 2024 wedden

Wedden op WK Darts 2024 met een bonus van €50 in wedkredieten bij Bet365.

Checkouts & Bullseye finish

Een checkout is het moment dat een speler bij het darten een finish gooit, dus wanneer het totaal aantal punten op 0 komt te staan. Vaak zijn dit weddenschappen waarbij je inzet op het aantal keer dat deze finish voorkomt, bijvoorbeeld ‘0’, ‘1 of meer’, ‘2 of meer’, enz. Op dit gebied zijn er enorm veel weddenschappen mogelijk, waaronder:

 • 170-finish in de wedstrijd
 • 9-darter in de wedstrijd
 • Totaal aantal 100+ finishes (ook mogelijk per speler)
 • Speler met de eerste 100+ finish
 • Totaal aantal finishes met bullseye in een wedstrijd
 • In welke leg een speler eindigt met een bullseye finish

Wedden op 80+ checkouts bij WK Darten 2023/24

Uit de statistieken van de afgelopen edities van het WK darts is te zien dat er enorm vaak een 80+ finish gegooid wordt. Naarmate de finale nadert, zal die kans ook groter worden, aangezien de spelers beter worden. Hieronder zijn de statistieken van de vorige edities op een rij gezet:

Ronde80+ Checkouts per wedstrijd% wedstrijden met 80+ checkout
Eerste ronde3,193%
Tweede ronde3,798%
Derde ronde5,4100%
Vierde ronde5,2100%
Kwartfinale6,9100%
Halve finale9,2100%
Finale10100%

Wedden op 100+ checkouts

Het gooien van een 100+ finish is alweer een stuk moeilijker, wat ook aan de statistieken te zien is. Voor spelers als Michael van Gerwen en Gerwyn Price zijn dit soort finished in de meeste wedstrijden vanzelfsprekend. Andere spelers moeten er echter veel meer moeite voor doen. Ook hier heb ik onderzoek gedaan naar de statistieken van de afgelopen jaren.

Ronde100+ Checkouts per wedstrijd% wedstrijden met 100+ checkout
Eerste ronde1,574%
Tweede ronde1,988%
Derde ronde3,196%
Vierde ronde2,9100%
Kwartfinale3,892%
Halve finale5,8100%
Finale4,0100%

Bullseye finish

En tot slot is er dan nog de bullseye finish, waarbij je als speler inzet op een darter die een leg wint door met een bullseye uit te gooien. Dit is ook een weddenschap waar je op in kunt zetten bij onder meer JACKS.NL, Unibet en Bet365. Hierbij moet je doorgaans geluk hebben, aangezien niet veel spelers voor de bullseye finish kiezen.

Gemiddeld gebeurt dit gedurende het toernooi ook maar sporadisch. In de afgelopen jaren kwam er alleen in de kwartfinale, halve finale en finale een bullseye finish voor. In de voorgaande rondes ligt het gemiddelde eigenlijk standaard onder de 1.

Dit maakt het wel een mooi weddenschap om op in te zetten, zeker bij de grotere spelers als van Gerwen, Price of Humphries. Zeker als ze ruim voor staan in een wedstrijd willen ze het publiek nog weleens vermaken met een hoge finish. Ik zou adviseren om dit weddenschap ook alleen bij de topspelers af te sluiten.

Wedden op darten: Aantal 180’s

De echte dartfans onder ons zullen het wel kennen. Het moment dat de ‘caller’ het befaamde ‘One hundred and eighty’ door de zaal roept! Het is een van de weddenschappen die je onder meer bij Bet365 kunt afsluiten. Natuurlijk zijn er ook een aantal spelers die hier beter in zijn dan anderen.

Op basis van de reeds gespeelde toernooien zijn er een aantal spelers die je op dit gebied goed in de gaten moet houden. Zij gooien gemiddeld erg vaak drie keer triple 20. Hiervoor gebruik ik de data van de World Matchplay 2023:

DarterAantal keer 180Gemiddelde per leg
Nathan Aspinall440.383
Luke Humphries300.303
Joe Cullen290.309
Gerwyn Price160.432
Dimitri van de Bergh110.314

Zoals je ziet spant Nathan Aspinall de kroon met maar liefst 44 keer 180 punten. Toch is het gemiddelde aantal 180’s per leg van Gerwyn Price ook indrukwekkend. Dit zijn dus darters die je goed in de gaten moet houden. Kun je bij wedstrijden van hen inzetten op het aantal 180’s, dan is de kans groot dat er flink wat gaan vallen. Hou daarbij dus ook rekening met het aantal legs dat er gespeeld gaan worden.

WK Darts 2024 Schema

Het WK darts vindt plaats van 15 december 2023 tot en met 3 januari 2024 in het Alexandra Palace in Londen. Het is de 31e editie van het Wereldkampioenschap darten en kent verschillende favorieten. Hieronder hebben ik alvast het speelschema voor je op een rij gezet. Daarna bekijk ik samen met jullie ook de loting voor de eerste wedstrijden.

DatumSessietijdWedstrijden
Vrijdag, 15 dec20:003x Eerste Ronde, 1x Tweede Ronde
Zaterdag, 16 dec13:30
20:00
3x Eerste Ronde, 1x Tweede Ronde
3x Eerste Ronde, 1x Tweede Ronde
Zondag, 17 dec13:30
20:00
3x Eerste Ronde, 1x Tweede Ronde
3x Eerste Ronde, 1x Tweede Ronde
Maandag, 18 dec20:003x Eerste Ronde, 1x Tweede Ronde
Dinsdag, 19 dec13:30
20:00
3x Eerste Ronde, 1x Tweede Ronde
3x Eerste Ronde, 1x Tweede Ronde
Woensdag, 20 dec13:30
20:00
3x Eerste Ronde, 1x Tweede Ronde
2x Eerste Ronde, 2x Tweede Ronde
Donderdag, 21 dec13:30
20:00
4x Tweede Ronde
4x Tweede Ronde
Vrijdag, 22 dec13:30
20:00
4x Tweede Ronde
4x Tweede Ronde
Zaterdag, 23 dec13:30
20:00
4x Tweede Ronde
4x Tweede Ronde
Woensdag, 27 dec13:30
20:00
3x Derde Ronde
3x Derde Ronde
Donderdag, 28 dec13:30
20:00
3x Derde Ronde
3x Derde Ronde
Vrijdag, 29 dec13:30
20:00
3x Derde Ronde
1x Derde Ronde, 2x Vierde Ronde
Zaterdag, 30 dec13:30
20:30
3x Vierde Ronde
3x Vierde Ronde
Maandag, 1 jan13:30
20:00
2x Kwartfinales
2x Kwartfinales
Dinsdag, 2 jan20:30Halve Finales
Woensdag, 3 jan21:00Finale

Zoals je ziet zal er tijdens de kerstdagen niet gedart worden. Ook op nieuwsjaardag staat er geen wedstrijd op de planning. De rest van het wereldkampioenschap zal vrijwel dagelijks gespeeld worden. Ook in Nederland is het mogelijk om het WK darts te kijken, namelijk op RTL7.

Winnaar van de laatste editie van het WK Darts

Zoals genoemd is het al de 31e editie van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De afgelopen jaren zijn er veel spannende finales geweest. Hieronder de winnaars van de afgelopen edities.

JaarWinnaar WK Darts
2023Michael Smith
2022Peter Wright
2021Gerwyn Price
2020Peter Wright
2019Michael van Gerwen

PDC WK Darts van 2024 – Michael Smith vs. Michael van Gerwen

Van Gerwen vs. Smith WK Darts

Het WK Darts 2024 werd afgelopen jaar gewonnen door Michael Smith, daar hij de finale met 7-4 won van Michael van Gerwen. Daarmee wist Smith te voorkomen dat van Gerwen voor de vierde keer in zijn loopbaan wereldkampioen in het darten werd. Michael Smith veroverde op zijn beurt zijn eerste wereldtitel.

Een uniek moment tijdens de wedstrijd was de tweede set, waarbij beide darters op koers lagen om een 9-darter te gooien. Waar Michael van Gerwen de eerste kans kreeg, miste hij de dubbel-12. Michael Smith wist op zijn beurt wel de 9-darter te gooien, een scenario dat nog nooit eerder was vertoond op een WK darts.

Voor van Gerwen bleken het uiteindelijk de dubbels te zijn die te veel werden gemist. Het toernooigemiddelde was nog prima in orde, maar op het moment dat het moest gebeuren wist hij de dubbel niet te raken.

PDC Wereldranglijst

Ook op basis van de wereldranglijst is er een analyse te maken over welke spelers het afgelopen jaar goed hebben gepresteerd. Daarom wil ik jullie meenemen naar de verschillen in de wereldranglijst in 2023 ten opzichte van 2022. Dit wordt ook wel de Order of Merit genoemd, waarbij wordt gekeken welke spelers het meeste prijzengeld bij elkaar hebben weten te spelen gedurende een jaar. Dit bepaalt de plek op de wereldranglijst.

#PDC Order of Merit 2022PDC Order of Merit 2023
1Michael SmitsMichael Smith
2Michael van GerwenMichael van Gerwen
3Luke HumphriesLuke Humphries
4Gerwyn PricePeter Wright (+6)
5Danny NoppertGerwyn Price (-1)
6Nathan AspinallNathan Aspinall
7Dimitri van den BerghDanny Noppert (-2)
8Rob CrossRob Cross
9Dirk van DuijvenbodeJonny Clayton (+5)
10Peter WrightDamon Heta (+3)

Peter Wright heeft dus een enorme stap gemaakt ten opzichte van vorig jaar, terwijl de top-3 onveranderd is gebleven.

Ondanks dat Michael Smith echter op een eerste plek op de wereldranglijst staat, staat hij bij de bookmakers op een 4e plek. Dit lijkt dus een mooie kans te zijn, aangezien je bij bookmakers een quotering van maar liefst 11.00 krijgt.

De beste bookmaker voor WK Darts 2024 wedden

In Nederland is het al een aantal jaren mogelijk om weddenschapen op darten af te sluiten. Hoewel er inmiddels meer dan 10 legale bookmakers zijn waarbij dit mogelijk is, zijn er wat ons betreft een aantal die tot de favoriete bookmakers behoren.

Bet365 – de beste bookmaker voor WK Darten wedden

Om te beginnen is er Bet365, wat mij betreft de beste bookmaker voor het wedden op het WK Darts 2024. Dit komt vooral doordat zij het grootste aanbod aan verschillende weddenschappen in Nederland hebben. Waar andere bookmakers kiezen voor de basis op het gebied van weddenschappen, zijn de mogelijkheden bij Bet365 eindeloos.

Daarnaast staat Bet365 ook bekend om de hoge quoteringen die zij aanbieden op de favorieten in een wedstrijd. Ook bij darten zijn de quoteringen ten opzichte van de concurrenten hoger. Dat je bij hen ook de mogelijkheid hebt om via een mobiele applicatie weddenschappen af te sluiten, maakt het alleen maar gemakkelijker om te wedden op het WK darten.

Unibet – wedden op WK Darten 2024

Op een goede tweede plek wil ik graag Unibet noemen. Vergelijk ik Unibet met andere bookmakers in Nederland, dan bieden zij enorm veel bonussen en promoties aan voor nieuwe en bestaande spelers.

Qua gebruiksvriendelijkheid hebben zij een van de beste applicaties, terwijl zij evenals Bet365 veel verschillende weddenschappen aanbieden. Bij het wedden op darts krijg je meteen de quoteringen te zien, ook als je gebruik maakt van combinatieweddenschappen. Mede door de mobiele applicatie ben ik enorm fan van deze aanbieder.

JACKS.NL

Ik moet natuurlijk JACKS.NL te vermelden; een van de sponsoren van de PDC. Dit is een van de beste wedkantoren voor darts wedstrijden. Ze bieden een breed scala aan weddenschappen voor darten, meer zelfs dan Bet365, wat een prestatie op zich is.

De odds bij Jacks.nl voor het WK Darts 2024 zijn zeer goed. De bookmaker staat bekend om zijn hoge odds. Ik raad aan om altijd de quoteringen te vergelijken met die van Bet365 en Unibet, omdat Jacks.nl vaak hogere kansen biedt voor favorieten bij het WK Darts. Een extra voordeel van Jacks zijn de promoties en bonussen voor wedstrijden en toernooien. Deze zijn de moeite waard om te gebruiken bij het wedden op dit toernooi.

De regels van het WK Darts 2024 toernooi

Een van de belangrijkste regels die in samenspraak tussen de PDC en WDF is gemaakt, is dat spelers niet op beide toernooien in actie mogen komen. De WDF is de World Darts Federation en organiseert van 2 tot en met 10 december het Lakeside event, het WK bij het WDC. Hierdoor zijn er een aantal spelers die een keuze moeten maken op welk toernooi zij in actie willen komen.

Voordat de partij begint, hebben beide spelers de kans om zichzelf op te warmen. Bij de PDC WK Darts krijgen beide spelers 9 pijlen om even in te gooien. Vervolgens wordt er een worp naar de roos gedaan door beide spelers. De speler die het dichtst bij de roos gooit, mag uiteindelijk beginnen.

Zo win je een dartwedstrijd

Als de partij begint, beginnen beide spelers op 501. De speler die uiteindelijk als eerste de 0 weet te bereiken, wint de leg. Dit doet een speler door met een dubbel uit te gooien, dit is de buitenste ring van een dartbord. De snelste manier om er te komen is door de triple 20 te gebruiken, waarbij je maximaal 60 punten per pijl kunt scoren. De hoogst mogelijke score met drie pijlen is dan ook 180.

Elke ronde die gespeeld wordt bij het darten wordt ook wel een leg genoemd. Bij de PDC WK Darts wordt er gespeeld met sets. Wie als eerste drie legs weet te winnen, wint een set. Het aantal sets dat in een partij gespeeld wordt, is afhankelijk van de ronde op het WK. Hoe verder een speler komt, des te meer sets worden er gespeeld.

 • Eerste en tweede ronde: Best of 5
 • Derde en vierde ronde: Best of 7
 • Kwartfinales: Best of 9
 • Halve finales: Best of 11
 • Finale: Best of 13

Prijzengeld WK Darts 2024

Hoewel de darters natuurlijk zullen strijden om de wereldtitel bij het WK darts, staat er ook nog wat meer op het spel. Er is in totaal namelijk 2,5 miljoen Britse Pond te verdelen. Hoe verder een darter in het toernooi komt, hoe groter het geldbedrag gaat zijn. Hier hebben de verdeelsleutel van het prijzengeld.

PlaatsGeldbedragGeldbedrag in euro’s
Winnaar£500.000€576.000
Verliezend finalist£200.000€230.000
Halve finalisten£100.000€115.000
Kwartfinalisten£50.000€57.000
Laatste 16£35.000€40.000
Laatste 32£25.000€28.800
Laatste 64£15.000€17.200
Laatste 96£7.500€8.600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.