Wedden op corners

Wat is het wedden op corners? Het wedden op corners is altijd een zeer populair Over/Under weddenschap geweest. Het gaat daarbij om inzetten op meer of minder corners dan een door de bookmaker voorgeschreven aantal. Hierbij gaat het ook om het inzetten op de eerste/laatste corner, het aantal corners van één team of het inzetten met een handicap.

Helaas is het sinds 1 oktober 2021 niet meer legaal om in te zetten op corners bij voetbalwedstrijden. Met het ingaan van de nieuwe Wetgeving Kansspelen op afstand zijn er een aantal voetbalweddenschappen verboden, zoals het inzetten op corners, gele kaarten, overtredingen, het aantal keer fluiten van de scheidsrechter, het aantal blessures en nog veel meer.

inhoud

Wat zijn Corner Sportweddenschappen?

Wedden op corners is een enorm populaire variant van wedden op sport, vooral bij voetbalwedstrijden. In plaats van te wedden op de uitslag of de doelpuntenmaker, voorspellen gokkers het aantal corners tijdens een wedstrijd. Het wedden op hoekschoppen kan op verschillende manieren:

 • Corner line: Bookmakers doen een voorstel over hoeveel corners er in een wedstrijd worden toegekend. De zogenaamde ‘line’ is bijvoorbeeld 10.5 corners. Als gokker kun je dan inzetten of er meer of minder dan het voorgeschreven aantal corners toegekend gaan worden. 
 • Corner handicap: Evenals bij een Asian Handicap geeft een Corner Handicap een team een virtuele voorsprong of achterstand op het gebied van het aantal corners. Een team krijgt bijvoorbeeld een virtuele achterstand van -1 corner handicap, wat wil zeggen dat zij minimaal één corner meer moeten krijgen om het weddenschap te winnen. 
 • Eerste/Laatste corner: Gokkers voorspellen welk team de eerste of laatste corner in een wedstrijd krijgt toegekend. 
 • Totaal aantal corners: Een aantal bookmakers bieden weddenschappen aan op het totaal aantal corners dat toegekend wordt. Je kunt bijvoorbeeld inzetten dat er precies 6 corners in een wedstrijd worden toegekend. 
 • Team Corners: Hierbij gaat het om het inzetten op het aantal corners dat een specifiek team krijgt toegekend, ongeacht de uitslag in deze wedstrijd.

Het wedden op corners kan dus zorgen voor extra veel spanning tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd. Om dit succesvol te kunnen doen, moet je verstand hebben van het spelletje, de teams, de speelstijlen en natuurlijk de vaardigheden in de lucht.

Waarom kan ik niet meer inzetten op corners in Nederland?

De belangrijkste reden dat het wedden op corners niet meer mogelijk is, is vanwege de mogelijkheid om wedstrijden te beïnvloeden, het zogenaamde match-fixing. Verschillende Nederlanders competities zijn al slachtoffer geweest van match-fixing, waarbij spelers expres een gele kaart hebben ontvangen of zelfs ‘geblesseerd’ zijn uitgevallen om de wedstrijd te beïnvloeden.

Vorig jaar nog accepteerde verdediger Tom Beugelsdijk een schorsing van 5 wedstrijden voor het gokken op voetbalwedstrijden in zijn eigen competitie. Dit deed hij als speler van Sparta Rotterdam en ADO Den Haag. Ook AZ-middenvelder Jordy Clasie werd betrapt op het gokken op voetbalwedstrijden. Hij gokte op wedstrijden van Jong AZ, terwijl Clasie zelf bij Jong AZ speelde.

Voetbalweddenschappen verboden

Om dit in de toekomst te kunnen voorkomen heeft de Kansspelautoriteit ervoor gekozen om een aantal weddenschappen te verbieden. Dit is gedaan bij weddenschappen die gemakkelijk te manipuleren zijn.

 • Wedden op hoekschoppen
 • Wedden op kaarten, zowel gele als rode kaarten
 • Inzetten op overtredingen
 • Wedden op het aantal keer dat een scheidsrechter fluit
 • Wedden op blessures
 • Wedden op het gedrag van een speler
 • Wedden op penalties
 • Wedden op de extra speeltijd

Voor de legalisatie van online gokken in Nederland was het wel mogelijk om bovenstaande weddenschappen te plaatsen, bijvoorbeeld bij Unibet of Bwin. Er zijn dus veel weddenschappen verdwenen bij het wedden op voetbal, maar er blijven er gelukkig ook nog meer dan voldoende over. Bij Unibet zijn er bijna 250 verschillende weddenschappen mogelijk bij elke voetbal wedstrijd. De keuze is dus nog steeds enorm.

Is wedden op corners legaal in Nederland?

Nee, het is niet legaal om te wedden op corners in Nederland. Dit is niet meer legaal sinds de nieuwe Wetgeving Kansspelen op Afstand is ingegaan. In de Regeling Kansspelen op Afstand, artikel 3.15 ‘Van weddenschappen uitgesloten gebeurtenissen’, zijn er een aantal leden die betrekking hebben op de weddenschappen die in Nederland mogen worden aangeboden. Dit zijn:

 1. Lid 1:

  Negatieve gebeurtenissen, zoals de oplegging van een disciplinaire maatregel of het uitvallen van een deelnemer aan de wedstrijd. Hieronder vallen:

  • Gele of rode kaarten voor spelers die deelnemen aan de wedstrijd;
  • Gele of rode kaarten voor coaches en andere personen die niet rechtstreeks deelnemen aan een wedstrijd;
  • Welke speler een vrije trap of strafschop neemt na een gele of rode kaart;

 2. Lid 2:

  Onder een eenvoudig te manipuleren gebeurtenis, waaronder:

  • Veroorzaken van inworpen door spelers;
  • Fluiten door scheidsrechters voor inworpen;
  • Welke speler een inworp gooit;
  • Veroorzaken van overtredingen door spelers;
  • Fluiten door scheidsrechters voor overtredingen;
  • Nemen van strafschoppen;
  • Veroorzaken van buitenspel;
  • Fluiten door scheidsrechters voor buitenspel;
  • Veroorzaken van hoekschoppen door spelers;
  • Fluiten door scheidsrechters voor hoekschoppen;
  • Welke speler de hoekschop neemt;
  • Blessurebehandelingen van spelers;
  • Inbrengen van wisselspelers;
  • Toevoegen van extra tijd door vierde official;
  • Aan de VAR gerelateerde momenten;
  • Bijzondere gedragingen van spelers;

 3. Lid 3:

  De vergunninghouder organiseert geen weddenschappen op gebeurtenissen die zijn opgenomen in onderdeel 2.3 van de regeling. Deze zijn hierboven reeds benoemd.

Zoals je dus kunt lezen is het niet alleen verboden om in te zetten op corners, maar ook is er een verbod op het inzetten op allerlei andere gebeurtenissen in een wedstrijd die eenvoudig gemanipuleerd kunnen worden. Het ultieme doel van deze regeling is om matchfixing tegen te gaan.

Hoewel het bij buitenlandse aanbieders soms nog wel mogelijk is om te wedden op corners, zouden we dit niet aanraden. Op het wedden bij illegale bookmakers in Nederland staat namelijk een boete die kan oplopen tot €8.700, terwijl je ook een aantekening op je strafblad kunt krijgen.

Wordt het wedden op corners ooit legaal in Nederland?

De kans dat het wedden op corners ooit legaal wordt in Nederland is wat ons betreft nihil. Dit geldt ook voor de andere weddenschappen die we hierboven noemde. Hier liggen twee belangrijke redenen aan ten grondslag.

 1. Allereerst blijven deze evenementen in een wedstrijd enorm eenvoudig om te manipuleren. Ook in de toekomst is het voor spelers gemakkelijker om een corner weg te geven, een gele kaart te pakken of een aantal overtredingen te maken.
 2. Daarnaast zien we dat de wetgeving alleen maar verder is aangescherpt sinds deze is ingegaan. De verwachting is dan ook dat de Kansspelautoriteit de regels eerder verder gaat aanscherpen dan dat zij deze gaan versoepelen. Ook het wedden op corners, het wedden kaarten en het wedden op overtredingen valt hieronder.

Vergelijkbare weddenschappen met het wedden op corners bij Nederlandse bookmakers

Naast het wedden op corners zijn er nog een aantal andere vergelijkbare weddenschappen bij voetbalwedstrijden. Bij deze weddenschappen staan specifieke events of statistieken centraal. Een aantal populaire opties zijn:

 1. Totaal aantal doelpunten: Bij dit weddenschap voorspel je als gokker het totaal aantal doelpunten dat door beide teams gemaakt worden. Bookmakers kunnen een ‘line’ zetten, waarbij je inzet op meer of minder doelpunten. 
 2. Beide teams scoren: Bij dit weddenschap voorspel je dat beide teams minimaal één doelpunt maken tijdens de wedstrijd óf voorspel je dat een van beide teams juist geen doelpunt maakt. 
 3. Eerste doelpuntenmaker: Hier zet je in op welke speler het eerste doelpunt in een wedstrijd gaat maken. 
 4. Willekeurige doelpuntenmaker: Hier zet je in op een speler die op een willekeurig moment in een wedstrijd een doelpunt gaat maken. 
 5. Rust/Einde wedstrijd: Je wedt niet alleen op het resultaat in de rust, maar ook op het eindresultaat. Denk aan mogelijkheid als Thuisteam/Thuisteam, gelijkspel/gelijkspel, Uitteam/Uitteam, Thuisteam/Uitteam enz. 
 6. Handicap weddenschappen: Vergelijkbaar met het Corner Handicap weddenschap. Je geeft een team een virtuele voorsprong of achterstand qua goals. Bijvoorbeeld een -1 goal handicap betekent dat een van beide teams de wedstrijd begint met een virtuele achterstand van een doelpunt. Een +1 handicap betekent dat het team met een virtuele voorsprong begint. 
 7. Over/Under aantal kaarten: Je voorspelt het aantal gele of rode kaarten in een wedstrijd. Ook dit is een Over/Under weddenschap, waarbij de ‘line’ van de bookmaker als leidraad gebruikt wordt. 
 8. Speler Specials: Sommige bookmakers hebben unieke weddenschappen voor specifieke spelers, zoals het aantal schoten op doel, assists of zelfs tackles die zij in een wedstrijd inzetten.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van alle mogelijke weddenschappen op voetbalwedstrijden. Evenals met alle andere vormen van wedden op sport is het belangrijk om goed onderzoek te doen, de quoteringen te begrijpen en verantwoord geld in te zetten dat past bij het budget dat je hebt.

FAQ

Bij het wedden zet je in op het aantal corners in een wedstrijd. Dit kan zowel voor één team als een totaal zijn. Vaak is dit een Over/Under weddenschap, waarbij de bookmaker een zogenaamde corner ‘line’ zet. Als gokker zet je in op meer of minder dan het vastgestelde aantal.

Nee, door de nieuwe Wetgeving Kansspelen op Afstand is het niet langer mogelijk om te wedden op corners en andere makkelijk te beïnvloeden weddenschappen.

Bij het wedden op corners heb je verschillende mogelijkheden, waaronder het inzetten op het totaal aantal corners, eerste/laatste corner, corner handicap of het aantal corners van een team. Let er wel op dat dit niet legaal is in Nederland.

Het wedden op corners is in Nederland niet legaal en dus ook niet mogelijk bij legale bookmakers. Dit is alleen mogelijk bij buitenlandse aanbieders zonder licentie van de Ksa. We zouden dit niet adviseren, aangezien dit kan leiden tot een hoge boete.

Nee, Unibet biedt niet de mogelijkheid om te wedden op hoekschoppen. Dit komt omdat het niet legaal is om in Nederland te wedden op corners.

Biedt een bookmaker corner lines aan, dan wordt dit aantal vaak bepaalt op basis van het gemiddelde aantal corners van beide teams in de laatste wedstrijden. Als gokker zet je in op meer of minder corners dan het voorgeschreven aantal.

Aangezien het wedden op corners niet meer beschikbaar is, zul je als gokker moeten kiezen voor andere weddenschappen. Zo kun je kiezen voor het inzetten op het totaal aantal doelpunten, beide teams scoren, wie er gaat scoren, handicap weddenschappen of de zogenaamde Speler Specials.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.