Gokken op Formule 1 Wedstrijden

Formule 1

Je hoeft helemaal geen professionele gokker te zijn om een zakcentje bij te verdienen met wedden op Formule 1 Races. Toch zijn er maar weinig gokkers die gebruik maken van deze sport. Het verschil in auto’s is echter dusdanig groot dat, met uitzondering van motorische problemen, er al een goede indicatie van de uitslag kan worden opgemaakt. Zeker wanneer je de Formule 1 aandachtig volgt. In dit artikel leggen we je dan ook uit hoe jij ook een zakcentje kunt bijverdienen met gokken op Formule 1 races.

Hoewel het niet meteen een volkssport is, wordt er toch door enorm veel Nederlanders naar de Formule 1 gekeken. Dit komt vooral door Max Verstappen, die zijn wedstrijden rijdt voor Red Bull Racing. De introductie van Max Verstappen in de formule 1 in 2016 heeft het vuurtje in Nederland aangewakkerd. Dat daar binnenkort ook weer een race op het Circuit van Zandvoort bijkomt is natuurlijk een kers op de taart.

Door jaarlijkse technologische verbeteringen is het voor Red Bull Racing mogelijk om aan te haken bij de topteams als Ferrari en Mercedes. Met een rijder als Max Verstappen wil het concern dit jaar een gooi gaan doen naar de titel. De populariteit van de laatste jaren heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen een gokje wagen. Laten we eens kijken hoe dit precies in zijn werk gaat.

Tips en tricks voor wedden op Formule 1

Naast dat we je natuurlijk gaan vertellen hoe je het beste kunt wedden op Formule 1, hebben we ook een aantal handige tips en tricks voor je opgesteld. Deze gaan jou helpen bij het juist voorspellen van races én zorgen ervoor dat je ook daadwerkelijk je gewonnen geld krijgt uitgekeerd.

1. Wed bij legale bookmakers

Om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk uitbetaald krijgt, is het belangrijk om alleen weddenschappen af te sluiten bij legale bookmakers. Deze zorgen er namelijk voor dat je ook daadwerkelijk het geld van je rekening af kunt halen. Daarnaast dragen zij ook zorg over het welzijn van jou als gokker én bieden ze quoteringen aan die ook daadwerkelijk logisch zijn.

Om hieraan bij te dragen, zijn er verschillende instanties die licenties aanbieden. Is een bookmaker in het bezit van een dergelijke licentie, dan voldoet deze aan alle eisen die door de instantie gesteld zijn. Sinds dit jaar gaat ook de Kansspelautoriteit licenties uitgeven aan online aanbieders. Daarbij worden er strenge eisen gesteld aan het aanbieden van games, bonussen en bijvoorbeeld de marketing. Dit is dan ook een belangrijke reden dat je volledig kunt vertrouwen op de online aanbieders met een licentie op zak.

Online aanbieders die niet in het bezit zijn van een dergelijke licentie kun je vaak herkennen aan enorme bonussen, hoge quoteringen en interessante voorwaarden. Dit kan er op de lange termijn echter voor zorgen dat je al je geld kwijtraakt. Het is dan ook aan te raden om alleen te gokken bij legale bookmakers.

2. Bekijk de veranderingen in het nieuwe seizoen

Tijdens de winterstop in de formule 1 vinden er vaak veel veranderingen plaats. Denk maar eens aan de coureurs die veranderen van team, nieuwe sponsoren die om de hoek komen kijken én de auto’s die zich maar blijven ontwikkelen. Ondertussen zijn er al verschillende testraces geweest die je al een blik hebben kunnen werpen op de nieuwe pikorde.

Om daarom een goed oordeel te kunnen vellen, zouden we adviseren om vergelijkingen te trekken tussen races uit 2020 en de testraces om recente races uit 2021. Hierdoor heb je een veel beter beeld bij alle verbeteringen die de teams hebben doorgevoerd. We zouden dan ook willen adviseren om alle ervaringen van afgelopen seizoen overboord te gooien en dit seizoen opnieuw te beginnen.

Formule 1 Ranglijst

#CoureurAutoPunten
1.Lewis HamiltonMercedes195
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda187
3.Lando NorrisMcLaren Mercedes113
4.Valtteri BottasMercedes108
5.Sergio PerezRed Bull Racing Honda104

Een van de grote veranderingen in de Formule 1 is bijvoorbeeld Sergio Pérez. Hij reed vorig jaar nog voor Racing Point-BWT Mercedes. Vorig jaar finishte hij 18e, terwijl ploeggenoot Lance Stroll uitviel. Dit jaar wist hij op een 5e plaats te finishen in de auto van Red Bull Racing, terwijl voormalig teamgenoot Stroll een 10e plek behaalde. Zo zie je direct dat een verandering van auto direct grote gevolgen kan hebben.

Begin met een schone lei en verzamel eerst wat informatie in de eerste races. Op die manier kun je veel beter inschatten hoe de komende races eruit gaan zien. Niet alleen bij Formule 1 kun je deze tips gebruiken. Ook bij andere sporten zouden we adviseren om eerst de kat uit de boom te kijken.

Schonere lucht

Een van de belangrijkste veranderingen die de Formule 1 heeft doorgevoerd, is het rijden in schone lucht. Wanneer een rijder namelijk kort achter een andere auto reed, was het moeilijker om de controle over de auto te behouden. In sommige gevallen verloor een auto zelfs 40% downforce wanneer deze kort achter een andere auto reed. Doordat de opzet van de auto verandert diende te worden, is het gemakkelijker om achter een andere auto te rijden. Hierdoor is het inhalen ook een stuk gemakkelijker geworden.

Formule 1 Budget cap

Eerlijke financiën

Een andere verandering is dat de financiën in de Formule 1 op de schop zijn gegooid. Voorheen was het voor grotere teams mogelijk om veel geld in de Formule 1 te pompen, waardoor de kans op een overwinning een stuk groter was. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk door een plafond dat is ingesteld. Hierdoor tracht men het veld dichter bij elkaar te brengen.

3. Pole Position zegt niets over de winnaar

De normale opbouw van een raceweekend bestaat uit drie vrije trainingen, waar coureurs de set-up van de auto kunnen verbeteren. Vervolgens is de kwalificatie op zaterdag. Door drie verschillende rondes wordt uiteindelijk de winnaar in de laatste kwalificatie bepaald. Deze coureur mag op zondag op de zogenaamde ‘Pole Position’ starten.

Wat hierin echter opvalt is dat de winnaar van de kwalificatie maar 40% van de races wint. Dit is vrij laag, aangezien de winnaar van de kwalificatie het voorrecht heeft om op de eerste plek te starten. Toch moet hier wel met een belangrijk aspect rekening gehouden worden. Sinds vorig seizoen is het namelijk niet meer toegestaan voor teams om de motor tijdens de race te verbeteren of terug te schroeven.

Momenteel is het voor rijders alleen nog mogelijk om het motorvermogen terug te schroeven, bijvoorbeeld wanneer de motor oververhit raakt. Deze mag daarna niet meer opgeschroefd worden. De motorstanden die gedurende de kwalificatie gebruikt worden, moeten ook tijdens de race gebruikt worden. Dit is dan ook de reden dat teams als Ferrari en Mercedes het moeilijker hebben gedurende de kwalificatie.

Veel overwinningen

Waar bij andere sporten vermoeidheid na verloop van tijd een belangrijke rol kan spelen, is dit bij Formule-1 veel minder het geval. Dit komt vooral doordat er soms meerdere weken tussen twee verschillende races zit. Hierdoor hebben coureurs de mogelijkheid om te herstellen van de zware inspanningen.

Dit wordt ondersteund door het feit dat Lewis Hamilton bijvoorbeeld al sinds 2014 op hoog niveau presteert. Hij wist van de 7 afgelopen jaren maar liefst 6 keer wereldkampioen te worden. Dit laat wederom zien dat coureurs veel minder blootgesteld worden aan extreme vermoeidheden, zoals bijvoorbeeld wielrenners dat wel worden tijdens grote rondes.

4. Let op de straffen

Ook de straffen in de Formule 1 is iets waar je rekening mee moet houden. Er zijn daarbij verschillende straffen die de coureurs kunnen krijgen:

 • Straf voor het negeren van de regels: Dit kan het in gevaar brengen van andere coureurs zijn, waarbij je tijdstraffen kunt krijgen. Deze tijdstraffen worden per geval beoordeeld door de wedstrijdleiding.
 • Straf voor het wisselen van onderdelen: Er zijn ook straffen voor het wisselen van onderdelen. Dit zijn straffen die vooraf al vastgesteld zijn.

5. Spreidt je winkansen

Wellicht wel hét motto waar je je aan moet houden. Door je winkansen te spreiden heb je namelijk een grotere kans om er met een grote prijs vandoor te gaan. Zet je alles in op één enkele coureur en gaat het fout, dan verlies je direct al je geld. Het spreiden van winkansen kan zowel vooraf als tijdens de wedstrijden. Gaat het bijvoorbeeld om de snelste raceronde, dan is dat een weddenschap dat je het beste tijdens de wedstrijd zelf kunt beoordelen.

6. Negeer de media

De media heeft invloed op ons allemaal. We lezen het nieuws omtrent Formule 1, nemen dat voor waarheid aan en dit beïnvloedt onze weddenschappen. Toch kun je het beste de media compleet negeren. Zo staat Mercedes er aan het begin van het seizoen bijvoorbeeld om bekend dat zij andere teams in de favorietenrol te drukken. Dit terwijl zij al meerdere seizoen op rij er met de constructeurstitel vandoor gaan.

Wil je dan toch aandacht hechten aan de media, zoek dan naar betrouwbare bronnen binnen de Formule 1. Evenals bij voetbal zijn er namelijk erkende zogenaamde ‘watchers’ die vaak over inside information beschikken in de Formule 1. In Nederland is dat ex-Formule 1 coureur Robert Doornbos. Doordat hij zelf in de Formule 1 heeft gereden, heeft hij nog steeds contacten waar hij betrouwbare informatie kan krijgen.

Wedden met het hoofd

Wat hiermee samenhangt is dat we adviseren om te wedden met je hoofd en niet met je hart. Het kan namelijk heel aantrekkelijk zijn om als Nederlander alleen op Max Verstappen te wedden omdat je heel graag wil dat hij wereldkampioen wordt. Er zit echter vaak een groot verschil tussen wat we graag zien gebeuren en wat ook daadwerkelijk gebeurd. Wed daarom met je hoofd en niet met je hart.

7. Houd de weersvoorspellingen in de gaten

De weersvoorspellingen spelen bij sommige races een enorm belangrijke rol. Dit heeft vooral ook met de coureur te maken. Sommige coureurs zijn namelijk veel beter bij regenachtige omstandigheden dan andere coureurs. Zo staan Max Verstappen en Lewis Hamilton erom bekend enorm goed te kunnen presteren in de regen.

Ook de warmte kan daarbij van invloed zijn. Vooral races in Bahrein, Singapore en Abu Dhabi zorgen altijd voor veel warmte. Met de warmte die vrijkomt van de motor daarbij opgeteld, kan de temperatuur voor coureurs hoog oplopen.

8. Blijf bij de les

Zeker wanneer je gebruikmaakt van Live-weddenschappen, is het belangrijk om bij de les te blijven. In een fractie van een seconde kunnen er namelijk dingen plaatsvinden die de gehele wedstrijd op z’n kop zetten. Stel je bijvoorbeeld voor dat er een ongeluk gebeurd waarbij de Safety Car naar buiten komt. Hierdoor kunnen alle coureurs naar binnen om verse banden te gaan halen, behalve de top 2. Aangezien alles met een Safety Car dichter bij elkaar komt, rijdt alles achter de top 2 op verse banden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de uitslag van de wedstrijd.

Daarnaast zorgt het bij de les blijven dat je ook veel meer informatie over de race én alles daarbuiten opneemt. Zeker wanneer de race op zichzelf saai is, zijn commentatoren geneigd om veel informatie rondom de Formule 1 vrij te geven. Dit kan belangrijke informatie zijn die je kunt gebruiken om weddenschappen voor de volgende race af te sluiten. Let dus goed op wanneer je de races bekijkt.

Strategieën voor Wedden op Formule 1

Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om te winnen met Formule 1 weddenschappen. Evenals bij andere sporten is het echter wel belangrijk om een bepaalde strategie te volgen. Niet alleen kan dit houvast voor je bieden, het kan er ook voor zorgen dat je niet in paniek raakt wanneer het even niet lukt. Daarom hebben we hieronder een aantal strategieën voor je op een rijtje gezet.

Fictief wedden in het begin van het seizoen

Een eerste strategie die veel gokkers gebruiken bij het begin van het nieuwe Formule 1 seizoen, is door te beginnen met fictieve weddenschappen tijdens de eerste races van het seizoen. Zoals we hierboven al hebben vastgesteld kunnen nieuwe ontwikkelingen bij coureurs, teams of reglementen een belangrijke invloed uitoefenen op de uiteindelijke uitslag.

Daarom is het aan te raden om in het begin fictieve weddenschappen af te sluiten. Sluit deze weddenschappen voor de race af en noteer daarbij ook de quoteringen die je ervoor zou krijgen. Hierdoor krijg je niet alleen meer gevoel bij het wedden op Formule 1, maar weet je ook of het wel echt iets voor jou is.

Wedden op outsiders

Een goede tactiek die je kunt gebruiken is om een weddenschap af te sluiten op de outsiders in de Formule 1. Daarbij moet je denken aan de middenmoot. Hier kun je namelijk veel interessantere quoteringen mee krijgen. Zet je bijvoorbeeld voor de Grand Prix van Imola in dat Charles Leclerc in de top-3 eindigt, dan krijg je hier 4.80 keer je inzet voor.

Doe je dit bijvoorbeeld bij Max Verstappen of Lewis Hamilton, dan krijg je hiervoor maar 1.20 keer de inzet voor. Hoewel de kans groter is dat dit gebeurd, moet je de juiste afweging maken of dit het risico waard is. Zet je hier bijvoorbeeld €10 op in, dan krijg je maar €12. Eindigt Leclerc in de top-3, dan krijg je maar liefst €48, terwijl Leclerc toch in een snelle Ferrari rijdt.

Weddenschappen bij Formule 1

Ook bij Formule 1 zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden als het aankomt op weddenschappen. Daarom hebben we hier alle verschillende weddenschappen voor je op een rij gezet.

Pole Position

Formule 1 Pole Position

Een van de meest gebruikte weddenschappen als het aankomt op de Formule 1 is het voorspellen van de coureur die Pole Position pakt. Dit kan zowel vóór de kwalificatie als tijdens de kwalificatie. Voor de kwalificatie is dit een stuk moeilijker, aangezien je hierbij uit 20 coureurs kunt kiezen. Hiervoor krijg je echter wel hogere quoteringen.

Een van de andere mogelijkheden is om tijdens de kwalificatie te wedden wie er met Pole Position vandoor gaat. Dit is al een stuk gemakkelijker, aangezien er bijvoorbeeld in de derde kwalificatie maar 10 coureurs meedoen. Hierdoor liggen de quoteringen vaak wel een stukje lager.

Als het aankomt op wedden op de pole position moeten we één belangrijke statistiek met je delen. Gemiddeld pakt een coureur namelijk maar in 30% van de gevallen pole position als hij dit het jaar daarvoor ook heeft gedaan. Er is dus een veel grotere kans dat een andere rijder er met de eerste plek in de kwalificatie vandoor gaat.

Wedden op de winnaar

Daarnaast kun je ook wedden op de winnaar natuurlijk. Ook dit kan in verschillende vormen. Allereerst beginnen we met het vooraf voorspellen van de winnaar. Hierbij kun je alle informatie gebruiken die je in de kwalificatie en de vrije trainingen hebt opgedaan. Let wel op de eerdere statistiek de we gegeven hebben, namelijk dat maar 40% van de rijders die op Pole Position start er ook daadwerkelijk met de winst vandoor gaat.

CoureurOdds
Mercedes1,65
Red Bull2,10
Ferrari501,00
McLaren501,00
AlphaTauri1501,00
Winner Formula 1 2021

Naast dat je op een individuele rijder kunt wedden, kun je er ook voor kiezen om op een team te wedden dat de wedstrijd wint. Er zijn zelfs races geweest dat Valtteri Bottas de eerste plek moest afgeven aan Lewis Hamilton in de strijd om het wereldkampioenschap. Toch erg vervelend als je op Valtteri Bottas had ingezet. In dit soort gevallen is het dus handig om in te zetten op het team dat wint.

Natuurlijk kun je dit type weddenschap ook gebruiken om tijdens de race te voorspellen. Het voordeel is dat de kans dat je deze juist voorspelt een stuk groter is. Het nadeel is echter wel dat de quotering in dit soort gevallen wat lager ligt.

Wedden op de top-3

Wedden op de top-3 is natuurlijk ook een interessante optie in dit soort gevallen. Hierdoor neemt de kans namelijk toe dat je voorspelling juist is. Zeker wanneer je de middenmoot hierbij betrekt, kun je nog steeds mooie quoteringen krijgen. Het wedden op de top-3 is dan ook een aantrekkelijker optie wanneer je coureurs uit de middenmoot wilt gebruiken om geld mee te winnen.

Snelste ronde

Ook de snelste ronde is een mogelijkheid om op te wedden. Hierbij zouden we wel adviseren om dit vooral als Live-weddenschap te gebruiken. We zien namelijk steeds vaker dat het verschil tussen coureurs onderling vrij groot is. Hierdoor hebben sommige coureurs de mogelijkheid om een pitstop te maken en nieuwe banden erop te leggen. Met deze nieuwe banden hebben ze dan een grotere kans om een snelle ronde neer te zetten. De kans dat je dit juist voorspelt is dan ook een stuk groter wanneer je dit tijdens de race doet.

Uitvallende coureurs

Dit is een type weddenschap waarbij je simpelweg wat geluk moet hebben. Ook hierbij kun je namelijk inzetten op een specifieke coureur die als eerste uitvalt of een team dat als eerste een uitvallende coureur heeft. Hierbij moeten we echter wel een kanttekening plaatsen. Dit is namelijk niet bij elke bookmaker mogelijk. Er zijn verschillende bookmakers die dit type weddenschap niet aanbieden.

Wereldkampioenschap

Tot slot is het nog mogelijk om in te zetten op het wereldkampioenschap. Daarbij heb je twee verschillende mogelijkheden. Allereerst kun je inzetten op een enkele coureur die wereldkampioen wordt. Ook is het mogelijk om te voorspellen of coureurs in de top-3 van het wereldkampioenschap eindigen. Dit is echter een stuk lastiger, zeker wanneer je hier winst mee wilt maken. De kans is namelijk een stuk groter dat een coureur uit de middenmoot in één enkele race goed presteert. Een coureur die normaliter in de middenmoot rijdt lukt het vaak niet om voor langere tijd dit niveau vast te houden en ook in de top-3 van het wereldkampioenschap te eindigen. Daarom zouden we hier ook eerder kiezen voor een topcoureur.

Daarnaast kun je ook op het constructeurskampioenschap inzetten. Ook hier zouden we eerder inzetten op de grotere teams. Bij deze teams is de kans namelijk een stuk groter dat de beide coureurs punten scoren voor het kampioenschap. Voor de kleinere teams is het simpelweg moeilijker om structureel één coureur in de top mee te laten doen, laat staan om twee coureurs in de top mee te laten draaien.

Favorieten Formule 1 voor 2021

Lewis Hamilton

Mogen we de bookmakers geloven, dan zijn er momenteel twee grote favorieten. De eerste is natuurlijk Lewis Hamilton. Hij kan als eerste coureur zijn achtste wereldkampioenschap binnenhalen. Momenteel staat hij nog op gelijke hoogte met Michael Schumacher. Er is Lewis Hamilton dan ook alles aan gelegen om zijn achtste wereldkampioenschap in de wacht te slepen.

Max Verstappen

De Nederlander is een van de grootste jonge talenten in de Formule 1. Daarnaast rijdt hij in een van de sterkere teams. De laatste jaren heeft Red Bull getracht het gat met Ferrari en Mercedes te verkleinen. Momenteel zijn zij Ferrari voorbij gestevend. Echter stond Mercedes ook vorig jaar nog boven Red Bull.

Dit jaar lijkt er echter een belangrijke verschuiving te hebben plaatsgevonden. Normaliter staat Red Bull er namelijk om bekend vooral gedurende het seizoen sterk te verbeteren. Het gat tijdens de tests was voorheen nog groot. Dit jaar lijkt hier echter verandering in te zijn gekomen. Het gat lijkt grotendeels gedicht, wat ook in de eerste race van het seizoen zichtbaar was. Max Verstappen pakte in Bahrein zelfs Pole Position met bijna 0.4 seconde voorsprong.

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas is een van de outsiders voor het wereldkampioenschap. Hij is al jarenlang de tweede rijder bij Mercedes, waar hij vaak Lewis Hamilton voorrang moet geven. Ook dit jaar lijkt het er vooralsnog op dat Lewis Hamilton de belangrijkste rijder voor het team is. Toch haalt Bottas genoeg punten binnen om Mercedes hoge ogen te laten gooien in het constructeurskampioenschap.

Formule 1 kalender 2021

Hieronder vind je de Formule 1 kalender voor 2021. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat dit de voorlopige planning is. Met de huidige COVID-19 maatregelen die per land kunnen verschillen, kan het zomaar zijn dat er races geschrapt of verschoven worden.

Daarnaast zijn dit de Nederlandse tijden. De kalender ziet er als volgt uit:

DatumGrand PrixStart
Zondag 29 augustusGP België15.00 uur
Zondag 5 septemberGP Nederland15.00 uur
Zondag 12 septemberGP Italië15.00 uur
Zondag 26 septemberGP Rusland14.00 uur
Zondag 3 oktoberGP Singapore14.00 uur
Zondag 10 oktoberGP Japan7.00 uur
Zondag 24 oktoberGP Verenigde Staten21.00 uur
Zondag 31 oktoberGP Mexico20.00 uur
Zondag 7 novemberGP Brazilië18.00 uur
Zondag 21 novemberGP Australië7.00 uur
Zondag 5 decemberGP Saoedi-Arabië17.00 uur
Zondag 12 decemberGP Abu Dhabi14.00 uur

Verschillende type races

Let er wel op dat er verschillende type racecircuits zijn. Zo is bijvoorbeeld de race in Italië een race met veel rechte stukken. Hier zijn de motoren van Mercedes en Ferrari in het voordeel, aangezien deze vooral op rechte stukken erg sterk zijn. Kijken we echter naar circuits als Mexico en Monaco, dan is dit circuit bochtiger. Hier zijn de auto’s van Red Bull weer een stuk sterker. Het is dan ook aan te raden om het type circuits mee te nemen bij het inzetten op Formule 1. Deze kunnen namelijk van doorslaggevend belang zijn bij de uitslag in de race.

Hoe ziet een race eruit en wat zijn de regels?

Vrije trainingen

Vrijwel elk Formule 1 weekend, op Monaco na, heeft een vaste opzet. Zo zijn er op vrijdag twee vrije trainingen en is er in de ochtend op zaterdag nog een vrije training. Tijdens deze trainingen kunnen de teams verschillende banden, strategieën en set-ups testen. Dit alles om een beter beeld te krijgen van de omstandigheden en de dingen die zij moeten aanpassen voor de race.

Kwalificatie

Op zaterdag is het dan tijd voor de kwalificatie. De kwalificatie is opgedeeld in verschillende gedeelten. In de eerste kwalificatie doen alle coureurs mee, waarbij de langzaamste vijf coureurs worden geëlimineerd en niet meer mee mogen doen aan de tweede kwalificatie. De eerste kwalificatie duurt 18 minuten.

De tweede kwalificatie duurt 15 minuten, waarbij het de bedoeling is om bij de snelste 10 coureurs te zitten. De coureurs die dit niet lukt, vallen wederom af. Tijdens de derde kwalificatie wordt de top 10 vervolgens bepaald. Deze sessie duurt 12 minuten, waarbij de snelste coureur de Pole Position pakt.

De race

De race is traditioneel op zondag. Daarbij wordt de volgorde aangenomen die er tijdens de kwalificatie op zaterdag is uitgekomen, mits er geen straffen zijn uitgedeeld. Het aantal rondes van de Grand Prix is afhankelijk van de lengte van het circuit. De afstand van een Grand Prix is gelijk aan het kleinste aantal rondes dat de 305 kilometer overschrijdt. Ook hier is Monaco echter een uitzondering, waarbij er slechts 260 kilometers worden verreden.

Tijdens de race is het voor racers verplicht om ten minste twee verschillende bandentypes te gebruiken. Hiervoor moeten zij een pitstop maken. Opvallend hierbij is dat er teams zijn die in minder dan 2 seconden een Formule 1 auto voorzien van 4 nieuwe wielen. Daarnaast wordt een pitstop in sommige gevallen ook gebruikt om wijzigingen aan de vleugel van een auto aan te brengen.

De regels

Aangezien het reglementenboek van de Formule 1 enorm hoog is, hebben we hieronder een lijstje met de belangrijkste regels voor je opgesteld:

 • Een Formule 1 race mag niet langer dan 2 uur duren. Gemiddeld duurt een Formule 1 race echter 90 minuten.
 • Indien het niet regent, moet elke coureur op twee verschillende type banden rijden. Bij regen wordt hier vaak van afgeweken en gebruiken coureurs vaak dezelfde banden.
 • De coureur die als eerste over de streep komt, wint de wedstrijd. Zijn er tijdsstraffen van toepassing, dan is het mogelijk dat deze ná de race nog worden doorgevoerd.
 • Elk team heeft 2 coureurs die tijdens een race meedoen. Door schorsingen, blessures of ziekte kan met coureurs gewisseld worden.
 • Sinds 2021 is er sprake van een bestedingslimiet. Hierdoor moet het speelveld dichter bij elkaar gebracht worden.
 • De krachtbron van een raceauto mag alleen teruggeschroefd worden tijdens de race en kwalificatie. Waar teams voorheen motorstanden gebruikte om aan te vallen of te verdedigen, is dit niet langer mogelijk. De motor mag tijdens de race teruggeschroefd worden, maar mag daarna niet meer opgeschroefd worden.
 • Indien de race voortijdig wordt afgebroken, dient minimaal 75% van de race gereden te zijn om daadwerkelijk punten te verdelen.

Puntendeling

Aan de hand van de volgende logica worden de punten aan het einde van de race verdeeld:

 • Nummer 1 krijgt 25 punten.
 • Nummer 2 krijgt 18 punten.
 • Nummer 3 krijgt 15 punten.
 • Nummer 4 krijgt 12 punten.
 • Nummer 5 krijgt 10 punten.
 • Nummer 6 krijgt 8 punten.
 • Nummer 7 krijgt 6 punten.
 • Nummer 8 krijgt 4 punten.
 • Nummer 9 krijgt 2 punten.
 • Nummer 10 krijgt 1 punt.
 • De coureur met de snelste ronde krijgt 1 punt.

Conclusie

We kunnen concluderen dat het kijken naar Formule 1 net zo leuk is als het wedden op Formule 1. Wil jij het kijken naar de races nog spannender maken, dan is het zeker aan te raden om af en toe een weddenschapje in te zetten. Kijk daarbij vooral naar de hierboven genoemde tips en tricks en vergeet vooral onze strategieën niet door te lezen.

Doordat er dit jaar 23 races gereden zullen worden, heb je in de eerste weken mooi de kans om de kat uit de boom te kijken. Daarna kun je al je kennis gebruiken om wat moois te winnen tijdens het wedden op Formule 1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *