Eurovisie Songfestival 2024: voorspellingen en bookmakers

Songfestival 2024 voorspelling

Het zal de meeste mensen niet zijn ontgaan dat Eurovisie 2024 in aantocht is. De gerenommeerde zangwedstrijd zal dit jaar plaatsvinden op 7, 9 en 11 mei. Vorig jaar sleepte Loreen de eerste prijs binnen met haar nummer ‘Tattoo’. De competitie wordt daarom dit jaar gehouden in Malmö, Zweden.

Nederland wordt in 2024 vertegenwoordigd door Joost Klein, met zijn originele nummer ‘Europapa’. Joost staat in de top 5 van bookmakers, er is dus een kans dat Nederland in 2025 opnieuw het songfestival zal organiseren.

De winnaar van 2024 zal namelijk volgend jaar de wedstrijd op touw zetten in het thuisland. Ik heb onderzocht wie er dit jaar gaat winnen volgens bookmakers. De resultaten hiervan lees je in de ranglijsten hieronder, die elke dag geüpdate worden.

Ik heb de populariteit van de nummers gecheckt op YouTube en Spotify. Hieronder zie je de resultaten, en of deze aansluiten op de voorspellingen van de bookmakers!

Bookmakers over het Eurovisie Songfestival 2024: voorspellingen

Online gokken op het Eurovisie Songfestival is populair in veel landen. Bookmakers schatten voor het festival van start gaat de winkansen van alle deelnemers in, zodat ze hopelijk correcte odds aan kunnen bieden.

Voor dit onderzoek pleegde ik Eurovisionworld.com raad, een populaire wedstrijd vol nieuws over het songfestival. Volgens hun website zijn de 5 landen die de beste kans maken momenteel:

Top 10 favorieten om het Songfestival 2023 te winnen

#Favorieten Songfestival 2024OddsKansen (%)YouTube
1🇨🇭 Zwitserland
Nemo – The Code
2.8024%Luister op YouTube
2🇭🇷 Kroatië
Baby Lasagna – Rim Tim Dagi Dim
4.7516%Luister op YouTube
3🇮🇹 Italië
Angelina Mango – La Noia
6.0012%Luister op YouTube
4🇺🇦 Oekraïne
alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
9.009%Luister op YouTube
5🇳🇱 Nederland
Joost Klein – Europapa
9.009%Luister op YouTube
6🇫🇷 Frankrijk
Slimane – Mon amour
21.003%Luister op YouTube
7🇬🇷 Griekenland
Marina Satti – Zari
29.003%Luister op YouTube
8🇧🇪 België
Mustii – Before the Party’s Over
26.003%Luister op YouTube
9🇮🇱 Israël
Eden Golan – Hurricane
41.002%Luister op YouTube
10🇸🇪 Zweden
Marcus & Martinus – Unforgattable
51.002%Luister op YouTube
Bijgewerkt op 10.04.2024

Zoals te zien is aan deze cijfers gaat het redelijk gelijk op, zeker vergeleken met vorig jaar. Vorig jaar stond Loreen rond dezelfde tijd op vergelijkbare rapporten met een winkans van 44%, waarna ze daadwerkelijk won.

Toen de nummers aangekondigd werden, stond Kroatië als eerste aan de top. Zwitserland nam echter de eerste positie over na de verbluffende live optredens van Nemo. Het verschil is echter nog steeds klein, en de inschattingen kunnen nog alle kanten op.

De deelnemers van het Eurovisie Songfestival 2024

Wie gaat naar Eurovisie Songfestival 2024? Dit jaar doen er 37 landen mee aan het Eurovisie Songfestival. In de top 5 van deze lijst vind je de landen die naar mijn mening de beste kans maken om het Eurovisie Songfestival 2024 te winnen.

🇨🇭 Zwitserland: Nemo – The Code

Nemo is een Zwitserse rapper die sinds 2015 actief is in het thuisland, dit is zijn eerste internationale succes. In een interview tijdens een Eurovisie preparty vertelde Nemo dat zijn eerste ervaringen met live optreden op de skipistes in Zwitserland waren. Waar hij viool speelde naast skiliften.

Zwitserland kwam na de aankondiging van de inzending al in de top 5 te staan. Nemo bestormde echter de eerste plaats na de officiële Eurovisie pre party in Madrid op 30 maart. Hier verzorgde hij een verbluffende performance, die klaarblijkelijk een duidelijk signaal gaf aan de boekmakers. De dag na de pre party stegen zijn winkansen namelijk van 14 naar 24 procent.

The Code werd speciaal geschreven voor het Eurovisie Songfestival en maakt volgens songfestival bookmakers de beste kans om te winnen. De muziek van Nemo behandelt onderwerpen zoals genderidentiteit, mentale gezondheid en het vinden van vrijheid door zelfuiting.

Het zou goed kunnen dat deze herkenbare en populaire onderwerpen bijdragen aan de hoge winkansen van Nemo. De muziek zelf heeft een dramatische en orchestrale ondertoon, die naar mijn mening goed naar een sterke live performance vertaald zou kunnen worden.

🇭🇷 Kroatië: Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

De energieke Engelstalige inzending van Baby Lasagna is volgens verschillende polls de favoriet onder fans van Eurovision. Opvallend aan de inzending vind ik de videoclip. De clip is duidelijk een eerbetoon aan het rurale leven in Kroatië. Dit beeld zal waarschijnlijk ook voor vele andere Europese inwoners herkenbaar zijn.

Dit is het enige nummer in deze top 5 die grijpt naar traditionele rock invloeden, al dan wel met een balkan invloed in de coupletten. Dit soort nummers deden het al eerder goed bij het Eurovisie Songfestival.

Sommige fans vinden dat het nummer van Baby Lasagna erg lijkt op de Finse inzending van 2023, Cha Cha Cha, die de tweede plaats bereikte. Baby Lasagna gaf in interviews aan dat Ramstein een van zijn grote voorbeelden is. Käärijä, de zanger van Cha Cha Cha, heeft een tattoo van het Ramstein op zijn borst. De stilistische overeenkomsten van deze nummers zouden dan ook toegeschreven kunnen worden aan hun gedeelde liefde voor de band.

🇺🇦 Oekraine: alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

De Oekraïense inzending verscheen voor het eerst op 11 januari, en werd dus niet specifiek voor het Eurovisie Songfestival geschreven. Het is de eerste samenwerking tussen de twee zangeressen, die los van elkaar al een succesvolle carrière in het thuisland achter de rug hebben.

Opvallend aan de inzending vind ik dat het nummer niet over de huidige oorlog in Oekraïne gaat, waar dit vorig jaar wel zo was. Toch heeft het nummer een boodschap en spreekt het tot de verbeelding. Het nummer werd geschreven in de taal van de artiesten, maar het refrein zorgt voor herkenbaarheid door de herhaaldelijke tekst “Mama Teresa”

🇳🇱 Nederland: Joost Klein – Europapa

De eigenzinnige Joost Klein behaalde op het internet groot succes met zijn virale hit ‘Europapa’. Mede dankzij zijn succes en fanbase in zowel Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk schat ik de kansen voor Joost goed in.

Naast zijn eerdere successen heeft Joost een grote gunfactor, vanwege zijn grote drive om Nederland te vertegenwoordigen tijdens Eurovisie en zijn krachtige verhaal achter het nummer.

Europapa is momenteel de meest gestreamde inzending, met meer dan 16 miljoen plays op Youtube. Dit is ongeveer 4 keer zoveel als de tweede meest bekeken videoclip: Israël. Veel Eurovisie fans zijn erg te spreken over het nummer van Nederland, en als fora zoals reddit geloven mogen worden is dit een van de fan favorieten.

Sommige Eurovisie fans zijn echter sceptisch, met name omdat ze denken dat dit nummer niet aan zal slaan bij oudere generaties. Joost werkte voor dit nummer samen met Paul Elstak, een legendarische Nederlandse Happy Hardcore DJ.

🇮🇱 Israël: Eden Golan – Hurricane

De deelname van Israël haalde hoofdpagina’s nadat de inzending tweemaal afgewezen werd. Beide nummers werden niet geaccepteerd vanwege de politieke lading, en zijn helaas nergens te beluisteren. De titel van de eerste inzending, Oktober Rain, verklapt echter al dat deze ging over de aanval van Hamas.

Het blijkt maar weer dat driemaal scheepsrecht is, de derde inzending is namelijk na Europapa het meest gestreamd van alle Eurovisie nummers.

Opvallend aan de inzending van Eden Golan is de hoge productie kwaliteit van de muziek en minimale songwriting. De toon verschilt enorm met andere inzendingen in deze top 5, ik ben dan ook erg benieuwd wat dit zal doen voor de resultaten van het nummer.

Maakt Nederland dit jaar een betere kans om te winnen dan in 2023?

Nederland staat volgens veel bookmakers Eurovision 2024 op de 5e plaats. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar. Na de aankondiging van “Burning Daylight” in 2023 kwam Nederland al snel op de 19e plek te staan. Bij vrijwel alle bookmakers songfestival rapporten liggen de kans betreffende Nederland, Oekraïne en Italië erg dicht bij elkaar. Volgens deze inschattingen zou het dus goed kunnen dat Nederland de derde plaats wint.

Nederland is een van de zeven landen die sinds de oprichting in 1956 ieder jaar meedoet. En dit jaar worden we vertegenwoordigd door Joost Klein met zijn nummer “Europapa”. De eigenzinnige Joost Klein was hiervoor misschien niet bij iedereen bekend, maar brengt al sinds 2016 muziek uit onder zijn eigen naam.

Ik denk dat Joost Klein een goede kans maakt, de ex-Youtuber is namelijk niet alleen in Nederland populair. In juni 2023 bracht hij het Duitstalige nummer “Friesenjung” uit, dat momenteel meer dan 20 miljoen keer is bekeken op Youtube. Friesenjung stond lange tijd op de eerste plaats in de Duitse hitlijsten, en ook in Zwitserland en Oostenrijk behaalde Joost groot succes met zijn virale plaat.

Joost gaf vorig jaar al aan dat het zijn droom is om Nederland te vertegenwoordigen in het Eurovisie Songfestival. Op donderdagmiddag 29 februari werd eindelijk aangekondigd dat het hem na een lange campagneperiode gelukt is. Joost treedt op 9 mei voor het publiek op. Indien hij doorgaat naar de finale zal hij nogmaals op 11 mei performen.

Hoe wordt de winnaar van het Eurovisie Songfestival bepaald?

De winnaar van deze prestigieuze wedstrijd wordt bepaald door een jury en het publiek. Deze twee scores tellen even zwaar mee. Alle artiesten treden de dag voor de uitzending van de finale op voor een vakjury, die iedere act beoordeeld. De halve finales worden niet door de jury beoordeeld, hier telt dus alleen de publieksstem mee.

Tijdens alle live uitzendingen kunnen kijkers uit alle landen hun stem uitbrengen door middel van televoting. Kijkers mogen niet op hun eigen land stemmen. Hoe vaker er op een ander land wordt gestemd, hoe meer punten er naar toe gaan. De kijkers en jury mogen beide aan 10 landen punten weggeven, dat ziet er zo uit:

 • Land 1 – 12 punten
 • Land 2 – 10 punten
 • Land 3 – 8 punten
 • Land 4 – 7 punten
 • Land 5 – 6 punten
 • Land 6 – 5 punten
 • Land 7 – 4 punten
 • Land 8 – 3 punten
 • Land 9 – 2 punten
 • Land 10 – 1 punt

Alle punten die een land behaald worden aan het einde van de uitzending opgeteld, en wie de meeste punten heeft behaald is de winnaar. Er kunnen in totaal maximaal 26 landen doorgaan naar de finale. Het is een welbekend feit dat inwoners van buurlanden doorgaans vaak op elkaar stemmen. Het is zelfs zo dat landen die vaak op elkaar stemmen meestal in dezelfde pool worden geplaatst, om dit te voorkomen.

Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden gaan automatisch door naar de finale. De eerste 5 worden altijd in de finale geplaatst, omdat ze daar vrijwel altijd terecht komen. Zweden krijgt deze eer omdat zij het songfestival dit jaar organiseren.

Songfestival 2024 peilingen: kijkers tegenover bookmakers

Wat mij opviel tijdens mijn onderzoek is dat de ranglijsten van bookmakers niet altijd weerspiegeld worden door de populariteit van de deelnemers op Youtube. Europapa is verreweg het populairste nummer op het internet, terwijl bookmakers de winkansen voor Nederland vrij laag inschatten.

Om inzicht te geven in de stem van de kijker heb ik de top 10 Eurovision videoclips op een rijtje gezet:

#DeelnemersYouTubeSpotify
1🇳🇱 Nederland
Joost Klein – Europapa
16m31.8m
2🇺🇦 Oekraïne
alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
4.2m7.8m
3🇮🇱 Israël
Eden Golan – Hurricane
3.5m2.7m
4🇬🇷 Griekenland
Marina Satti – ZARI
3.1m6.3m
5🇮🇸 Ijsland
Hera Björk – Scared of Heights
2.6m450k
6🇵🇱 Polen
LUNA – The Tower
2.6m3.6m
7🇦🇲 Armenië
LADANIVA – Jako
2.5m611k
8🇧🇪 België
Mustii – Before the Party’s Over
2.2m2.8m
9🇨🇭 Switzerland
Nemo – The Code
2.2m3m
10🇱🇹 Litouwen
Silverster Belt – Luktelk
1.9m4m
10 nummers voor het Eurovisie Songfestival 2024 met de meeste streams.

Ter vergelijking is hier een bookmaker ranking, die ik vond op Eurovisionworld.com:

Songfestival Eurovisie bookmakers 2024 favorieten

Laten we als experiment deze eerste ranking zien als de publieksstem, en de tweede als de stem van de jury. In dit geval zou de top 5 bestaan uit:

 1. 🇳🇱 Nederland – 18 punten
 2. 🇺🇦 Oekraïne – 17 punten
 3. 🇨🇭 Zwitserland – 14 punten
 4. 🇬🇷 Griekenland – 11 punten
 5. 🇮🇱 Israël – 10 punten

Tijdens het beoordelen van de inzendingen op het aantal streams raad ik je echter aan met een aantal dingen rekening te houden. Het kan zijn dat bepaalde nummers vaak bekeken zijn door nieuwsberichten. Zo ontving Israël bijvoorbeeld veel media aandacht nadat hun inzending tweemaal werd afgewezen.

Ook mag het publiek niet op een nummer uit hun eigen land stemmen. Het kan dus zo zijn dat een bepaald nummer zeer populair is in eigen land, maar dat dit niet goed naar publieksstemmen vertaalt.

Wie gaat Eurovisie 2024 winnen? Resultaten van enquêtes

Om inzicht te krijgen in wie volgens het publiek de beste kansen heeft om Eurovisie 2024 te winnen controleerde ik verschillende polls op het internet. Met name deze poll op een populaire Eurovisie nieuwssite sprong eruit. De poll wordt aangeduid met de vraag: “Wie denk je dat Eurovisie 2024 gaat winnen?”.

Er waren meer dan 82.696 deelnemers en de resultaten van de poll zijn als volgt:

Eurovisie 2024 favorieten

Een verpletterende meerderheid stemde in deze poll dus voor Nederland.
De poll vroeg niet om het favoriete nummer van de stemmers, maar om wie ze denken dat er wint. Ik ga er dus van uit dat deelnemers de inspraak van de jury in hun beslissing hebben meegenomen. De poll werd geplaatst op een blog voor Eurovisie fans, en de deelnemers zijn dus waarschijnlijk doorgewinterde kijkers.

Een officiële poll op de Eurovision website vertelt echter een ander verhaal. Op deze poll werd tot 10 april 100.556 keer gestemd. Volgens de website is dit de grootste Eurovisie poll. Je mag hierbij niet stemmen op je eigen land. Ik denk echter niet dat veel mensen dit hebben gedaan bij de eerder genoemde poll.

Je kan trouwens als je een VPN gebruikt alsnog op je eigen land stemmen. Ook is het mogelijk meerdere keren deel te nemen aan de poll als je een incognito tabblad opent. Deze poll doet zich dus zeer betrouwbaar voor, maar dit is makkelijk te omzeilen.

De top 5 van de officiële Eurovisie poll bestaat uit:

Songfestival 2024 voorspellingen

Wat wel voor de resultaten van deze poll spreekt is dat deze de afgelopen 4 jaar de winnaar correct voorspelde.

Waren de voorspellingen van bookmakers in 2023 correct?

De voorspellingen van Eurovisie Songfestival 2023 bookmakers waren als volgt:

#Voorspellingen 2023Uitslag 2023
1🇸🇪 Zweden🇸🇪 Zweden
2🇫🇮 Finland🇫🇮 Finland
3🇺🇦 Oekraïne🇮🇱 Israël
4🇫🇷 Frankrijk🇮🇹 Italië
5🇪🇸 Spanje🇳🇴 Noorwegen
6🇮🇱 Israël🇺🇦 Oekraïne
7🇳🇴 Noorwegen🇧🇪 België
8🇬🇧 Verenigd Koninkrijk🇪🇪 Estland
9🇮🇹 Italië🇦🇺 Australië
10🇦🇹 Oostenrijk🇨🇿 Tsjechië

De winnaar en tweede plaats werden dus correct ingeschat. De overige deelnemers in de top 10 verschilden, maar de winkansen lagen hier zo dicht bij elkaar dat dit te verwachten was.

Gokken op het Eurovisie Songfestival 2024 in Nederland

In 2021 werd de wet Kansspelen op Afstand ingevoerd. Dit zorgde er voor dat Nederland er een aantal legale online casino’s bij kreeg, maar deze legde ook vast waar niet op gewed mag worden. De regels voor gokbedrijven staan duidelijk uitgelegd op de website van de Nederlandse kansspelautoriteit.

Wat zegt de KSA over wedden op het Eurovisie Songfestival?

KSA over wedden op Eurovisie Songfestival

Ik vond onder de “Veilig wedden in Nederland” een paragraaf waarin wedden op het Eurovisie Songfestival specifiek genoemd wordt. Dit is wat de KSA er zelf over te zeggen heeft:

“Het is in Nederland verboden om via een bookmaker te gokken op bijvoorbeeld de uitslag van het Eurovisie Songfestival. In Nederland is het alleen toegestaan om te gokken op uitslagen van sportweddenschappen en paardenraces via een aanbieder met een vergunning van de Kansspelautoriteit.”

Kansspelautoriteit, Veilig Wedden in Nederland

Je mag in Nederland dus alleen maar wedden op uitkomsten van sportweddenschappen. Andere populaire wed opties zoals bijvoorbeeld verkiezingsuitslagen zijn dus verboden. Ik denk dat het Eurovisie Songfestival specifiek benoemd wordt omdat dit een zeer populair evenement is om op te wedden.

Waarom is wedden op het Eurovisie Songfestival verboden?

Dit wordt verder uitgelegd in de marktvisie kansspelen, door de KSA uitgebracht in 2021 (PDF). Ook hier geeft de KSA het Eurovisie Songfestival als voorbeeld. Zij zeggen dat het moeilijk is om te controleren of deze wedstrijden eerlijk verlopen, en er dus een groter risico op matchfixing is.

Kan je in Nederland wedden op het Eurovisie Songfestival?

Ik vond tijdens mijn onderzoek meerdere blogs en websites die gokken op het Eurovisie Songfestival promoten. Houdt er dus rekening mee dat dit illegaal is in Nederland, zoals aangegeven door de bovenstaande artikelen van de Nederlandse kansspelautoriteit.

Bij legaleweddenschappen.nl hebben we veilig online gokken hoog in het vaandel staan. Wij raden alle Nederlandse spelers aan verantwoordelijk te spelen bij legale aanbieders.

Gaat Nederland Eurovisie 2024 winnen?

Volgens de meeste bookmakers is de kans dat Nederland het Eurovisie Songfestival 2024 wint niet erg groot. Uit mijn onderzoek bleek dat de winkans bij veel bookmakers tussen de 5 en 10% ligt.

De populariteit van het nummer van Joost Klein is echter tegenstrijdig met de kansen die bookmakers bieden. Europapa is al meer dan 16 miljoen keer bekeken op Youtube, dit is bijna 4 keer zo vaak als nummer 2 in de Youtube ranglijsten: Oekraine.

Als we dus de Youtube streams als maatstaf nemen lijkt het erop dat Europapa een aardige kans heeft om te winnen. Joost Klein is in Duitsland, België, Zwitserland en Oostenrijk een populaire artiest. De kans dat Nederland veel stemmen van deze landen ontvangt schat ik dan ook groot in.

Wat vinden Eurovisie fans van Europapa?

Om te onderzoeken wat het algemene publiek van Europapa vindt, las ik verschillende Eurovisie fora. Hier zijn posts en discussies over het nummer veel te vinden, vol lovende reacties. Het lijkt er dus op dat liefhebbers van Eurovisie in ieder geval te spreken zijn over de Nederlandse inzending.

Ik denk dat de winst van Nederland uiteindelijk af zal hangen van het oordeel van de jury, en het is moeilijk om hier een inschatting over te doen. Het nummer Europapa heeft wel een aantrekkelijke boodschap: een verbonden Europa.

Joost Klein schreef dit nummer als eerbetoon aan zijn ouders, die op jonge leeftijd overleden. Als het verhaal van Joost Klein goed valt bij de jury, denk ik dat Nederland kans heeft om het Eurovisie Songfestival te winnen dit jaar.

Gaat Nederland door naar de finale?

Ik schat de kans dat Nederland doorgaat naar de finale in ieder geval erg groot in. De jury stemt namelijk niet mee tijdens de halve finales, en Europapa is momenteel het meest gestreamde nummer van alle inzendingen.

Wie schat de winnaar van Eurovisie 2024 het beste in: mijn mening

Ik heb gemerkt dat de uitkomst van het Eurovisie Songfestival 2024 moeilijk te voorspellen is. Polls op het internet geven verschillende resultaten, en deze komen niet overeen met de inschattingen van de bookmakers. Als we afgaan op de populariteit van de nummers, krijgen we opnieuw een ander beeld.

Persoonlijk zou ik altijd de inschattingen van bookmakers als maatstaf nemen. Deze bedrijven doen er alles aan om correcte inschattingen te maken en hun kansen daarop te baseren Een verkeerde inschatting kan namelijk leiden tot grote verliezen voor de aanbieder. Houdt er ook rekening mee dat de Nederlandse KSA wedden op het Eurovisie Songfestival heeft verboden omdat er een kans is op matchfixing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Toon mij relevante advertenties van legale goksites.
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.