Eurovisie Songfestival 2023 Voorspellingen

Songfestival 2023 voorspelling

Het Eurovisie Songfestival is een van de meest bekeken zangwedstrijden ter wereld en trekt elk jaar miljoenen kijkers. Oorspronkelijk gepland om in Oekraïne plaats te vinden, is het evenement vanwege veiligheidsredenen vanwege de huidige oorlog in het land verplaatst naar Liverpool, Engeland. Dit jaar vindt het evenement plaats op 9, 11 en 13 mei 2023 en wordt het in samenwerking met de Oekraïense omroep georganiseerd. Het zal je ook niets verbazen dat de kandidaat van Oekraïne als een van de favorieten wordt gezien.

Top 3 Favorieten Songfestival 2023

 1. 🇸🇪 Zweden, Loreen – Tattoo (44% winkansen)
 2. 🇫🇮 Finland, Käärijä – Cha Cha Cha (22% winkans)
 3. 🇫🇷 Frankrijk, La Zarra – Évidemment (7% winkans)

🇳🇱 Nederland heeft ongeveer een 1% kans om het evenement te winnen en staat als nummer 19 op de lijst van favorieten (uit 37 in totaal).

De Nederlandse gokwet beperkt legale bookmakers in het aanbieden van weddenschappen op het Eurovisie Songfestival. Het is daarom niet mogelijk om bij hen te wedden op de winnaar van het evenement. De wetgeving staat alleen weddenschappen op sportcompetities toe. De Kansspelautoriteit houdt toezicht op de naleving van deze wetgeving. Om de winkansen en favorieten te bepalen, hebben we daarom de quoteringen en winkansen van buitenlandse bookmakers gebruikt.

Favorieten Eurovisie Songfestival 2023

Momenteel kunnen we drie grote favorieten voor het Eurovisie songfestival 2023 aanmerken. Op de eerste plaats is Zweden met een winkans van maar liefst 39%. Hierna volgen Finland met 15% en natuurlijk Oekraïne met 11%.

Deze drie landen samen opgeteld hebben een winkans van 65%, wat natuurlijk enorm is. Echter betekent dit dat er nog 35% over is voor de andere deelnemers. Hieronder hebben we een top-10 lijst opgesteld met de tien favorieten en de winkans waar ze op geschat worden.

Top 10 favorieten om het Songfestival 2023 te winnen

#Favorieten Songfestival 2023OddsKansen (%)
1🇸🇪 Zweden
Loreen – Tattoo
1.6544%
2🇫🇮 Finland
Käärijä – Cha Cha Cha
2.6022%
3🇺🇦 Oekraine
Tvoichi – Heart of Steel
13.007%
4🇫🇷 Frankrijk
La Zarra – Évidemment
10.005%
5🇪🇸 Spanje
Blanca Paloma – Eaea
18.004%
6🇮🇱 Israël
Noa Kirel – Unicorn
21.003%
7🇳🇴 Noorwegen
Alessandra – Queen of Kings
18.003%
8🇬🇧 Groot Brittannië
Mae Muller – I wrote a song
76.001%
9🇮🇹 Italië
Marco Mengoni – Due vite
51.001%
10🇦🇹 Oostenrijk
Teya & Selena – Who the hell is Edgar?
51.001%
Bijgewerkt op 10.05.2023

🇸🇪 Zweden topfavoriet voor Eurovisie Songfestival 2023

Zweden wordt gezien als de grote favoriet voor het Eurovisie Songfestival 2023 (39% winkansen), dankzij het nummer “Tattoo” van Loreen. Het nummer werd in februari van dit jaar uitgebracht en werd na het winnen van het Melodifestivalen gekozen als het liedje dat Zweden zal vertegenwoordigen.

“Tattoo” stond al snel op nummer 1 in de Zweedse hitlijsten en heeft ook in andere landen, zoals Noorwegen, IJsland en Finland, een plekje in de top 10 bemachtigd. In België, Griekenland, Nederland, Litouwen, het VK en Polen heeft het nummer ook al hoge posities bereikt in de bekende charts.

Met zoveel populariteit in verschillende landen, is het geen verrassing dat Zweden wordt gezien als de topfavoriet voor deze editie van het songfestival!

Favoriet Songfestival 2023: 🇫🇮 Finland en ‘Cha cha cha’

De zanger Käärijä vertegenwoordigd Finland met het liedje “Cha cha cha“. Het liedje won de Finse competitie Uuden Musiikin, de competitie waar ze in Finland het liedje voor het Eurovisie songfestival 2023 kiezen, en werd voor de finale al als favoriet gezien.

Het liedje scoorde, net als de inzending van Zweden, de nummer 1 plek in de singles chart in het thuisland. Daarnaast heeft het ook de dertiende positie bereikt in de Zweedse charts en plek 19 in IJsland. Het liedje gaat over uitgaan en is heel anders dan andere liedjes die dit jaar meedoen, wat bijdraagt aan de hoge winkans.

Eurovisie Voorspellingen: Kan Oekraïne het Songfestival 2023 winnen?

Het was natuurlijk te verwachten dat Oekraïne in de top-3 zou zijn voor dit jaar. Oekraïne kwalificeerde zich dit jaar automatisch doordat ze vorig jaar gewonnen hebben. Het liedje “Heart of steel” van Tvorchi heeft Vidbar gewonnen en is daarmee gekozen om Oekraïne dit jaar te vertegenwoordigen.

De artiest vertelde dat het liedje is gebaseerd op de oorlog in het land en de vele mannen die in Oekraïne voor Europa aan het vechten zijn. Het Eurovisie songfestival is na de tweede wereldoorlog opgericht om Europa samen te brengen, en gezien de situatie in eigen land en de mogelijkheid van een nucleair conflict, zijn het, in de woorden van Tvorchi, de mensen met harten van staal die Europa beschermen.

Het liedje piekte op nummer 81 van de Oekraïense charts.

Wedden op Eurovisie Songfestival 2023 Bookmakers

Het is in Nederland niet mogelijk om te wedden op het Eurovisie songfestival 2023. Dit komt omdat het niet mag van de wet. In veel landen worden weddenschappen op gebeurtenissen en evenementen wel toegestaan, maar in Nederland mogen er alleen weddenschappen op sportevenementen geplaatst worden. Dus ook bij de beste bookmakers van Nederland is het niet mogelijk om op dit evenement in te zetten.

Songfestival 2022 bookmakers – Bet365

Bet365

Wedden op het Eurovisie Songfestival 2023 is niet legaal in Nederland vanwege de kansspelwetgeving die wordt gecontroleerd door de Kansspelautoriteit. Het is belangrijk om deze wetgeving te respecteren en om niet in strijd te handelen met de regels. Als alternatief kunnen Nederlanders terecht bij legale bookmakers, zoals Bet365, om te wedden op een breed scala aan sporten.

Bet365 biedt een uitgebreide lijst van sporten waarop je kunt wedden, waaronder voetbal, tennis, basketbal, boksen en meer. De website is betrouwbaar en biedt een veilige manier om online te gokken. Het is belangrijk om verantwoord te gokken en om alleen geld te besteden dat je kunt missen.

Hoewel wedden op het Songfestival in Nederland niet mogelijk is vanwege de kansspelwetgeving die wordt gecontroleerd door de Kansspelautoriteit, kunt u in dit artikel onze voorspellingen voor de favorieten om Eurovisie Songfestival 2023 te winnen bekijken. Zo kunt u toch op de hoogte blijven van de verwachte winnaars en genieten van het kijken naar het evenement.

Al met al is het belangrijk om de wetgeving te respecteren en om alleen te gokken bij legale bookmakers. Bet365 is een veilige en betrouwbare keuze voor het wedden op een breed scala aan sporten, waaronder voetbal, tennis, basketbal en boksen.

Kan 🇳🇱 Nederland winnen? Onze voorspelling voor het Eurovisie Songfestival 2023

Nederland wordt dit jaar vertegenwoordigd door Mia Nicolai en Dion Cooper met het liedje “Burning Daylight”. Hoewel er in de meeste landen een competitie wordt gehouden waarbij zowel het publiek als juryleden kunnen stemmen, is dit duo intern door de AVROTROS gekozen – iets wat hier en daar toch tot wat kritiek heeft geleid.

Omdat Nederland niet behoort tot een van de vijf grootste landen van Europa en vorig jaar het songfestival niet gewonnen heeft, moet het tweetal eerst kwalificeren in de halve finale. Deze wordt op 9 mei 2023 gehouden en ze zullen in de tweede helft van de show hun optreden doen.

Het liedje is pas op 1 maart uitgekomen en heeft in Nederland plek 61 bereikt van de singles top 100.

Hoe dichtbij zaten bookmakers bij de Songfestival 2022 voorspellingen?

Ook al gaat dit artikel over de voorspellingen voor het songfestival 2023 is het natuurlijk ook handig om terug te kijken naar 2022. Bookmakers hebben uiteraard niet altijd gelijk, dus kijken we hier hoe goed de voorspellingen van vorig jaar waren!

De top drie favorieten voor 2022 waren Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Oekraïne en het VK waren de top twee favorieten en deze kwamen ook eerste en tweede. Zweden eindigde echter op de vierde plek terwijl de voorspelling was dat ze derde zouden eindigen. Het was uiteindelijk Spanje die als derde kwam. Dit was nogal een verassing gezien ze volgens de voorspellingen op nummer 5 stonden.

Servië, die op de achtste plaats voorspeld was, kwam uiteindelijk vijfde wat ook een grote verassing was. Twee andere verassingen waren Moldavië en Portugal, die respectievelijk op de zevende en negende plaatsen eindigde. Beide van deze landen werden niet eens in de top-10 voorspelt en hebben vorig jaar dus echt super goed gedaan.

#Voorspelling Eurovisie songfestival 22Uitslag Eurovisie songfestival 2022
1🇺🇦 Oekraïne🇺🇦Oekraïne
2🇬🇧 Verenigd Koninkrijk🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
3🇸🇪 Zweden🇪🇸 Spanje
4🇮🇹 Italië🇸🇪 Zweden
5🇪🇸 Spanje🇷🇸 Servië
6🇵🇱 Polen🇮🇹 Italië
7🇬🇷 Griekenland🇲🇩 Moldavië
8🇷🇸 Servië🇬🇷 Griekenland
9🇳🇴 Noorwegen🇵🇹 Portugal
10🇳🇱 Nederland🇳🇴 Noorwegen

Eurovisie Songfestival 2023: Informatie

Het Eurovisie songfestival wordt al sinds 1956 op jaarlijkse basis georganiseerd en is een van de best-bekeken zangcompetities op aarde. Twee jaar geleden werd het songfestival nog georganiseerd door Nederland en vorig jaar in Turijn. Waar het in eerste instantie vooral focuste op de landen in de Europese Unie, is het sinds 1967 ook in verschillende landen buiten de Europese Unie te zien. Alle landen die meedoen aan het Eurovisie songfestival behoren tot de Europese Radio Unie, ook wel bekend als de EBU.

Over het algemeen doen er 41 landen mee aan het Eurovisie songfestival. Toch zien we van jaar tot jaar ook verschillen. Zo werd in 2021 Wit-Rusland uitgesloten, terwijl in 2022 Rusland uitgesloten was. In de finale vinden we de top-10 landen uit de eerste en tweede halve finale terug. Daarnaast zit hier standaard ook het land bij dat het festival organiseert en behoort de ‘Big Five’ standaard tot de finale.

De regels van het Eurovisie songfestival

Zowel als het aankomt op het liedje, de artiesten én de taal van het liedje zijn er belangrijke vereisten waar een zanger aan moet voldoen. Een aantal van de belangrijkste zijn:

 • Het liedje mag tijdens de uitzending niet langer dan 3 minuten duren.
 • Het mag tevens ook geen remix of cover van een liedje zijn.
 • Het lied mag ook niet eerder dan 1 september van het voorafgaande jaar zijn uitgebracht.
 • Kijken we naar de artiest, dan moet deze op de dag van de finale 16 jaar of ouder zijn
 • Er mogen maximaal zes artiesten op het podium staan.

Het is voor de artiesten wel mogelijk om in allerlei verschillende talen te zingen. Hier zitten geen restricties aan. Toch zien we dat vrijwel alle artiesten kiezen voor de Engelse taal, aangezien deze wereldwijd verstaanbaar is. Dit komt ook de beoordeling van de jury en de mensen thuis ten goede, aangezien zij hierdoor ook het idee achter het liedje meekrijgen.

Eurovisie kalender 2023

Gezien de halve finales nog moeten plaatsvinden is er nog geen duidelijk schema voor wanneer elk land moet optreden. Wel zijn er al datums en lijsten voor de halve finales bekend gemaakt. Hieronder vindt je hier een overzicht van:

LandArtiestLiedTe zien in:
NederlandMia Nicolai & Dion CooperBurning DaylightHalve finale 1 (9 mei)
ZwedenLoreenTattooHalve finale 1 (9 mei)
FinlandKäärijäCha cha chaHalve finale 1 (9 mei)
NoorwegenAlessandraQueen of KingsHalve finale 1 (9 mei)
MaltaThe BuskerDance (Our Own Party)Halve finale 1 (9 mei)
IsraëlNoa KirelUnicornHalve finale 1 (9 mei)
ServiëLuke BlackSamo mi se spavaHalve finale 1 (9 mei)
LetlandSudden LightsAijāHalve finale 1 (9 mei)
TsjechiëVesnaMy Sister’s CrownHalve finale 1 (9 mei)
PortugalMimicatAi coraçãoHalve finale 1 (9 mei)
IerlandWild YouthWe Are OneHalve finale 1 (9 mei)
KroatiëLet 3Mama šč!Halve finale 1 (9 mei)
ZwitserlandRemo ForrerWatergunHalve finale 1 (9 mei)
MoldaviëPasha ParfeniSoarele şi lunaHalve finale 1 (9 mei)
AzerbeidzjanTuralTuranXTell Me MoreHalve finale 1 (9 mei)
PolenBlankaSoloHalve finale 2 (11 mei)
GriekenlandVictor VernicosWhat They SayHalve finale 2 (11 mei)
OostenrijkTeya & SalenaWho the hell is Edgar?Halve finale 2 (11 mei)
DenemarkenReileyDon’t Go Breaking My HeartHalve finale 2 (11 mei)
LitouwenMonika LinkytėStayHalve finale 2 (11 mei)
ArmeniëBrunetteFuture loverHalve finale 2 (11 mei)
RoemeniëTheodor AndreiD.G.T. (Off and on)Halve finale 2 (11 mei)
EstlandAlikaBridgesHalve finale 2 (11 mei)
BelgiëGustaphBecause Of YouHalve finale 2 (11 mei)
CyprusAndrew LambrouBreak A Broken HeartHalve finale 2 (11 mei)
IJslandDiljáPowerHalve finale 2 (11 mei)
SloveniëJoker OutCarpe DiemHalve finale 2 (11 mei)
GeorgiëIru KhechanoviEchoHalve finale 2 (11 mei)
San MarinoPiqued JacksLike an animalHalve finale 2 (11 mei)
AlbaniëAlbina Kelmindi & Familja KelmindiDujeHalve finale 2 (11 mei)
AustraliëVoyagerPromiseHalve finale 2 (11 mei)

Hoe werkt de puntentelling songfestival?

De puntentelling bij het Eurovisie Songfestival is gebaseerd op 50% stemmen die afkomstig zijn van de kijkers, terwijl de andere 50% afkomstig is van de vakjury’s. Kijken we allereerst naar de stemmen van de kijkers, dan kan elke kijker telefonisch stemmen op het favoriete nummer. Voor deelnemende landen is het niet mogelijk om op zichzelf stemmen. De vakjury’s mogen ook punten uitdelen. Daarbij mogen ook de vakjury’s geen punten geven aan het eigen land.

Zowel de vakjury als de kijkers thuis mogen twee sets punten uitdelen. Dit ziet er als volgt uit:

 • #1 nummer: 12 punten
 • #2 nummer: 10 punten
 • #3 nummer: 8 punten
 • #4 nummer: 7 punten
 • #5 nummer: 6 punten
 • #6 nummer: 5 punten
 • #7 nummer: 4 punten
 • #8 nummer: 3 punten
 • #9 nummer: 2 punten
 • #10 punten: 1 punt

Het kan dus zijn dat zowel de kijkers als de vakjury de 12 punten aan één land geven. Het kan echter ook voorkomen dat de beoordelingen verder van elkaar liggen. Hiermee wil de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2022 voorkomen dat alle punten naar één land gaat en dat er bij buurlanden sprake is van een voorkeursbehandeling.

FAQ

Zweden is dit jaar de favoriet om het songfestival te winnen, gevolgd door Finland en Oekraïne. Zweden heeft volgens de huidige voorspellingen een winkans van maar liefst 39%. Finland een winkans van 15% en Oekraïne van 11%.

Het is in Nederland niet mogelijk om te wedden op het Eurovisie songfestival. In Nederland mag je alleen op sportevenementen wedden en is het bij betrouwbare Nederlandse bookmakers niet mogelijk om in te zetten op het Eurovisie songfestival.

Australië deed in 2015 voor het eerst mee aan het songfestival toen het thema “building bridges” was. Dit was in principe een eenmalige gebeurtenis, maar in 2019 werd Australië voor de komende vijf jaar (tot 2023 dus) toegelaten.

Er doen meer landen van buiten de EU mee, zoals Israël, en in het verleden hebben ook Azerbaijan en Marokko meegedaan.

Israël doet al sinds 1973 regelmatig mee aan het Eurovisie songfestival en heeft zelfs al een aantal keer gewonnen! Israël doet dus, samen met een aantal andere landen van buiten Europa, ook mee aan het evenement.

De finale van het Eurovisie songfestival begint om 21:00 Nederlandse tijd.

Het songfestival 2023 is op 13 mei en wordt gehouden in Liverpool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is je leeftijd?
Ik wil bonussen, aanbiedingen, en gokcontent weergeven
Instellingen worden opgeslagen in overeenstemming met het cookiebeleid.