Eurovisie Songfestival 2022 Voorspellingen

Voorspelling Songfesitval 2022

Waar het Eurovisie Songfestival vorig jaar nog plaatsvond in Nederland, vind het dit jaar plaats in Turijn. Daarbij kunnen we op zowel dinsdag 10 mei en donderdag 12 mei genieten van de halve finales. De finale vind dan plaats op 14 mei 2022. Alle drie de uitzendingen starten om 21:00 Nederlandse tijd. Ook dit jaar zijn er weer favorieten Songfestival 2022 aan te wijzen.

Top 3 Favorieten Songfestival 2022

 1. 🇺🇦 Oekraïne – Kalush Orchestra, Stefania – Quotering: 1.33
 2. 🇬🇧 Verenigd Koninkrijk – Sam Ryder, Space Man – Quotering: 7.00
 3. 🇸🇪 Zweden – Cornelia Jakobs, Hold Me Closer – Quotering 8.00

Mede door de ontwikkelingen van de laatste maanden behoort Oekraïne tot de favorieten Eurovisie Songfestival 2022. Toch zijn er ook andere favorieten aan te wijzen. In deze gids gaan we daarom kijken naar alle favorieten Songfestival 2022, kijken we welke bookmakers weddenschappen voor het Eurovisie Songfestival aanbieden en welke weddenschappen je kunt afsluiten. Vorig jaar wisten de bookmakers maar liefst drie favorieten aan te wijzen die ook daadwerkelijk hoog scoorde op het Eurovisie Songfestival 2022. Weten zij het ook dit jaar weer juist te voorspellen?

Favorieten Eurovisie Songfestival 2022

Momenteel kunnen we drie grote favorieten Eurovisie Songfestival 2022 aanmerken. Dit zijn natuurlijk Oekraïne, een van de favorieten die we hierboven ook al benoemd hebben. Daarnaast zien we dat bookmakers songfestival 2022 ook Italië en Zweden tot de favorieten laten behoren. We zien daarbij ook een flink gat tussen Oekraïne en naaste favorieten Songfestival 2022 Italië en Zweden. Hieronder hebben we een complete lijst met favorieten Songfestival 2022 samengesteld:

#Favorieten Songfestival 2022OddsKansen (%)
1🇺🇦 Oekraïne
Kalush Orchestra – Stefania
1.3359%
2🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
Sam Ryder – Space Man
7.0011%
3🇸🇪 Zweden
Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
8.009%
4🇮🇹 Italië
Mahmood & Blanco – Brividi
13.006%
5🇪🇸 Spanje
Chanel – SloMo
17.004%
6🇵🇱 Polen
Krystian Ochman – River
51.001%
7🇬🇷 Griekenland
Amanda Tenfjord – Die Together
51.001%
8🇷🇸 Servië
Konstrakta – In Corpore Sano
51.001%
9🇳🇴 Noorwegen
Subwoolfer – Give That Wolf a Banana
81.001%
10🇳🇱 Nederland
S10 – De Diepte
81.001%
Bijgewerkt op 13.05.2022

Favoriet Songfestival 2022 – 🇺🇦 Oekraïne

Natuurlijk is een van de grote favorieten Songfestival 2022 Oekraïne. Een groot deel van deze favorietenrol is natuurlijk te wijten aan het feit dat zij momenteel in een zeer lastige situatie zitten. Toch sluit het nummer, onbedoeld, ook aan op de huidige situatie van het land. Het originele nummer gaat namelijk over de moeders van Oekraïne.

Opvallend bij de band Kalush Orchestra is dat drie van de bandleden al eens eerder op het podium van het Eurovisie Songfestival stonden. Zij stonden namelijk ook op het podium in 2021 met de band Go_A. Vrijwel direct na het Eurovisie Songfestival besloten zij om de krachten te bundelen met drie muzikanten die zich voornamelijk focussen op folklore. Zo werd de band uitgebreid, waardoor deze nu bestaat uit:

 • Oleh
 • Ihor
 • MC Kylymen
 • Dzhonni
 • Tymofii
 • Bitalii

Hierdoor veranderde zij ook de naam naar Kalush Orchestra. Het nummer, Stefania, is opgedragen aan de moeders, natuurlijk in hun moedertaal. Het nummer gaat over hoe het harde leven in Oekraïne de moeders van het land getekend heeft. Naast dat ze hiermee respect betuigen aan de moeder, willen ze ook benadrukken dat zij Oekraïne opgebouwd hebben zoals het nu is. De moeders worden beschreven als liefdevol en verzorgend, maar natuurlijk ook als ongelofelijk sterk.

We zien de laatste maanden dat het nummer van de band al miljoenen keren gestreamd is. Naast dat het een grote steunbetuiging is naar de situatie in Oekraïne, is het hierdoor ook opgeklommen tot een van de grote favorieten Songfestival 2022.

Er is echter nog één groot vraagteken. Aangezien de oorlog in het land nog steeds gaande is, is het mogelijk dat de bandleden niet kunnen afreizen naar Turijn. Natuurlijk hopen we van harte dat zij kunnen afreizen en op die manier een steentje bij kunnen dragen aan de bewustwording rondom de oorlog in het land. Toch kan het niet afreizen van de bandleden voorkomen, waardoor zij ook niet mee kunnen strijden om de overwinning.

Zoals we hierboven al kort aan bod hebben laten komen, is Oekraïne momenteel een van de grote favorieten Songfestival 2022 om er met de winst vandoor te laten gaan. Het land doet mee met de band Kalush Orchestra en het nummer Stefania. Zij krijgen bij de Nederlandse bookmakers een quotering van 2,25. Kijken we naar de nummer twee Italië, dan krijg je voor hen een quotering van 4.00.

Favoriet Songfestival 2022 – 🇮🇹 Italië

Ook Italië behoort tot een van de grote favorieten Songfestival 2022 voor de eindoverwinning. Zij doen mee met Mahmood. Hij deed al eerder mee aan het Eurovisie Songfestival. Waar hij voorheen als soloartiest meedeed aan het Eurovisie Songfestival 2019, doet hij nu samen met de jonge artiest BLANCO mee aan het Eurovisie Songfestival 2022. Zij doen mee met het nummer Brividi, een nummer dat in Italië enorme records brak. Het werd namelijk het best gestreamde Italiaanse nummer op Spotify ooit, een status die het binnen één dag bereikte.

Het duo bestaat dus uit Mahmood en BLANCO. Mahmood werd in 2019 met het nummer Soldi tweede achter Duncan Laurence. Ondertussen wist hij verschillende andere nummers uit te brengen, waaronder Barrio, Rapide en Dorado. BLANCO daarentegen is een 19-jarige jongen die in 2021 pas zijn debuutalbum Blu Celeste uitbracht. Het werd direct in de eerste week gebombardeerd tot gouden album, terwijl het in de tweede week werd gepromoveerd tot platina. Hij schrijft, evenals Mahmood, zijn nummers zelf. In de tussentijd bracht hij onder meer de nummers ‘Notti in bianco’, ‘Paraocchi’ en ‘Lado di fiori’ uit.

Het nummer waarmee zij meedoen aan het Eurovisie Songfestival 2022 heet Brividi, wat verwijst naar de angst om niet begrepen te worden door anderen. Het gaat om de angst dat je van iemand wil houden, maar toch de verkeerde dingen doet. Zij willen met het nummer laten zien dat het niet meer uitmaakt van wie je houdt en dat al onze liefdes geaccepteerd moeten worden. Dit spreekt natuurlijk bij heel veel mensen tot de verbeelding, waardoor zij een van de favorieten Songfestival 2022 zijn.

Favoriet Songfestival 2022 – 🇸🇪 Zweden

Vanuit Zweden doet dit jaar Cornelia Jakobs mee. Met haar nummer Hold Me Closer gaat zij op jacht naar de zevende overwinning van Zweden bij het Eurovisie Songfestival. Ook zij behoort tot een van de grote favorieten Eurovisie Songfestival 2022. Met haar nummer verteld Cornelia Jakobs over haar mislukte liefde. Het gaat over twee geliefden die hopeloos verliefd zijn, maar waarbij de liefde helaas niet genoeg blijkt om bij elkaar te blijven.

Waar Zweden lange tijd bekend stond om de softere nummers, is het nummer van Cornelia Jakobs een stuk rauwer en intiemer. Waar het nummer een rustige opbouw heeft, bouwt dit zich uit naar een rauwer nummer naarmate het nummer vordert. Doordat Cornelia een rauwe, hese stem heeft, komt dit laatste stuk van het nummer enorm goed tot zijn recht.

Zoals we hierboven al zeggen bij Oekraïne, is ook Cornelia Jakobs geen vreemde als het aankomt op het Eurovisie Songfestival. Zij deed al tweemaal eerder mee met de meidengroep Love Generation. Toch hopen we dat zij bij deze editie wat meer succes heeft. Ze werd in beide gevallen namelijk uitgeschakeld nog voor de finale. Kijken we naar de Eurovisie Songfestival bookmakers, dan lijkt het erop dat ze dit jaar wat meer succes heeft.

Favoriet Songfestival 2022 – 🇬🇧 Verenigd Koninkrijk

Vanuit het Verenigd Koninkrijk gaat Sam Ryder meedoen met het nummer ‘Space Man’. Hij is vooral onder jongeren een van de grote favorieten Songfestival 2022. Hij is onder meer bekend van het onder jongeren populaire platform TikTok. De zanger heeft inmiddels namelijk al meer dan 12 miljoen volgers op het platform, een van de belangrijkste redenen dat de ster ook zo populair is onder jongeren én gekozen is om naar het Eurovisie Songfestival te gaan.

Hij verkreeg grote populariteit tijdens de lockdown, waarbij het covers zong van onder meer Adele en The Weeknd. In korte tijd kreeg hij miljoenen volgers, waarbij hij vorig jaar direct een debuutalbum uitbracht met nummers als ‘Whirlwind’ en ‘Tiny Riot’. Naast dat de zanger dus op gaat treden op het Eurovisie Songfestival, is hij inmiddels ook te zien bij meerdere concerten wereldwijd.

Met Sam Ryder, die zich vooral focuste op de jongeren, probeert het Verenigd-Koninkrijk weer een beetje van haar glans terug te winnen. Het gaat de laatste jaren namelijk een stuk minder goed met het land bij het Eurovisie Songfestival. In deze eeuw bereikte het land namelijk maar twee keer de top 10, terwijl het zelfs vijf keer op de laatste plek eindigde. Sam Ryder moet hier dus verandering in gaan brengen. Ondanks dat de zanger veel succes heeft op TikTok, is het maar de vraag of hij de favoriet Eurovisie Songfestival 2022 is.

Favoriet Songfestival 2022 – 🇬🇷 Griekenland

Vanuit Griekenland doet Amanda Tenfjord mee met het Eurovisie Songfestival. De 25-jarige is geboren in Griekenland, maar verhuisde als kind naar het Noorse plaatsje Tenjford. Deze naam gebruikt ze nu ook als haar artiestennaam. Zij doet mee met het nummer ‘Die Together’, een ballade waarbij ze zelf verantwoordelijk is voor zowel de muziek als de tekst. Het nummer gaat over een pijnlijke relatiebreuk uit haar verleden, waardoor het direct ook een persoonlijke ondertoon heeft.

Naast het nummer waarmee zij gaat meedoen aan het Eurovisie Songfestival, is zij ook bekend met haar nummer ‘Troubled Water’, te herkennen van de Netflixreeks ‘Spinning Out’. Griekenland krijgt momenteel een kleine favorietenrol toegekend. Hoewel zij momenteel door de bookmakers nog niet tot een van de grote favorieten Eurovisie Songfestival 2022 worden gekenmerkt, is het wel een groot voordeel dat de Griekse dame ook bekend is onder de Noren. Dit kan een van de redenen zij dat Amanda kan rekenen op 12 punten van de Noren.

Eurovisie Songfestival 2022 Bookmakers

Momenteel zijn er verschillende Eurovisie Songfestival 2022 bookmakers waar je kunt inzetten op het Eurovisie Songfestival. Om je alvast een overzicht te geven van de beste bookmakers, hebben we hieronder een klein lijstje opgesteld. Kijken we naar de verschillende Eurovisie Songfestival 2022 bookmakers, dan springt vooral bet365 eruit. Laten we hier eens naar gaan kijken.

Songfestival 2022 bookmakers – Bet365

Bet365

Als eerste Eurovisie Songfestival 2022 bookmaker hebben we natuurlijk Bet365, waar je sinds oktober 2021 ook als Nederlander legaal kunt gokken. Niet alleen bieden zij weddenschappen op het de favoriet Songfestival 2022 aan, maar kun je ook wedden op meer dan 30 verschillende sporten. Deze Eurovisie Songfestival 2022 bookmaker kun je dus ook gebruiken om te combineren met andere sporten.

Naast dat het aanbod bij de Eurovisie Songfestival 2022 bookmakers Bet365 enorm goed is, hebben zij ook een mobiele applicatie waar je gebruik van kunt maken. Hier kun je zowel sportweddenschappen afsluiten als casinospellen op spelen. Bij zowel de weddenschappen als de casinospellen kun je gebruik maken van alle features, terwijl dit zeer snel werkt op de mobiele applicatie. Deze is te downloaden voor iOS- en Android-toestellen, waardoor je onderweg kunt spelen op zowel laptop, tablet als smartphone!

Het laatste grote voordeel van Bet365 is dat zij ook een welkomstbonus aanbieden voor nieuwe gokkers. De welkomstbonus kan oplopen tot wel €100, waarbij je het bonusgeld ook kunt gebruiken om weddenschappen af te sluiten. Daarmee is het een zeer geschikte Eurovisie Songfestival 2022 bookmaker!

Songfestival 2022 Nederlandse bookmakers

Het is momenteel nog onbekend of ook de andere Nederlandse legale aanbieders weddenschappen zich kunnen kenmerken als een van de Eurovisie Songfestival 2022 bookmakers. De Eurovisie Songfestival 2022 bookmakers hadden vorig jaar namelijk nog geen mogelijkheden om deze weddenschappen aan te bieden, aangezien de Nederlandse wetgeving toen nog niet van toepassing was.

Nu er veel meer Nederlandse bookmakers vanaf oktober 2021 zijn, is de kans dus ook groter dat je een voorspelling Eurovisie Songfestival 2022 kunt doen bij een van deze bookmakers. Ondanks dat dit momenteel nog niet bekend is, verwachten we dit wel. Natuurlijk houden we je op de hoogte als we zien dat één of meerdere online aanbieders ervoor kiezen om een Eurovisie Songfestival bookmaker te worden.

Eurovisie Songfestival 2022 bookmakers – Unibet

Unibet Nederland illegaal

Unibet heeft momenteel geen licentie van de Nederlandse Kansspelautoriteit, wat wil zeggen dat je hier momenteel ook nog geen weddenschappen kunt afsluiten als Nederlander. Hoewel zij deze elk moment kunnen krijgen, hebben wij een artikel waarin we de huidige status van de goedkeuring behandelen. We verwachten dat zij met een licentie wel tot een van de Eurovisie Songfestival 2022 bookmakers behoren, maar dat is voorlopig dus nog afwachten.

Eurovisie Songfestival 🇳🇱 Nederland

Ook Nederland is natuurlijk aanwezig op het Eurovisie Songfestival 2022. Zij zijn ingedeeld in de eerste halve finale op 12 mei 2022 en zijn als negende aan de beurt. Het is daarmee nog onduidelijk op welk tijdstip dit precies is. Aangezien het evenement om 21:00 Nederlandse tijd begint, wordt er verwacht dat Nederland ergens tussen 22:30 en 23:30 aan de beurt is.

Nederland wordt vertegenwoordigd door S10. Zij doet mee met het liedje ‘De Diepte’, een nummer dat zij dit jaar uitbracht. Nederland staat momenteel op een 8e plek als het aankomt op de Favoriet Songfestival 2022. Het nummer van S10 gaat over het verdriet en de herinneringen die je gedurende het leven met je meedraagt. Het doel van het liedje is om mensen hoop te blijven geven, ook in de moeilijke tijden. Volgens S10 is verdriet iets waar we mee moeten leren leven, niet iets wat we voor anderen moeten verschuilen.

S10 hoopt het met haar nummer een stuk beter te doen dan de Nederlandse inzending van het afgelopen jaar. Daarin zagen we namelijk dat Jeangu Macrooy meedeed met het nummer Birth of a New Age. Dit nummer werd in het Engels en Sranantongo gezongen, maar viel in de finale niet bijzonder goed in de smaakt. Het nummer kreeg van het publiek geen enkel punt, terwijl het van de jury elf punten kreeg. Hierdoor eindigde Nederland op een 23e plek in de ranking.

Hoe dichtbij zaten bookmakers bij de Songfestival 2021 voorspellingen?

Hoewel we natuurlijk kijken naar de voorspellingen Eurovisie Songfestival 2022, moeten we ook kijken naar de voorspellingen van het afgelopen jaar. Bookmakers die een voorspelling Eurovisie Songfestival aanboden, zaten vaak erg dichtbij als het aankomt op de juiste voorspelling. Laten we hieronder eens gaan kijken welke bookmakers een voorspelling durfde te wagen én hoe zij presteerde!

Vorig jaar waren er twee grote favorieten aangemerkt door de bookmakers. De twee grote Eurovisie Songfestival 2021 favorieten waren Frankrijk met Barbara Pravi en Italië met Maneskin. Beide landen kregen een quotering van 3.50 en kregen een winkans van ongeveer 28% toegewezen. Uiteindelijk ging Italië er ook daadwerkelijk met de overwinning vandoor, terwijl Frankrijk op een tweede plek eindigde. De top-3 werd gecompleteerd door Zwitserland, het land dat op de vierde plek stond bij de bookmakers.

Malta, het land dat op de derde plek stond bij de bookmakers, kreeg het helaas niet voor elkaar om een plek in de top-3 te bemachtigen. Zij eindigde zelfs buiten de top 5. De volledige uitslag van vorig jaar zag er namelijk als volgt uit:

#Voorspelling Eurovisie Songfestival 21Uitslag Eurovisie Songfestival 2021
1🇮🇹 Italië🇮🇹 Italië
2🇫🇷 Frankrijk🇫🇷 Frankrijk
3🇲🇹 Malta🇨🇭 Zwitserland
4🇨🇭 Zwitserland🇮🇸 IJsland
5🇺🇦 Oekraïne🇺🇦 Oekraïne
6🇫🇮 Finland🇫🇮 Finland
7🇮🇸 IJsland🇲🇹 Malta
8🇧🇬 Bulgarije🇱🇻 Litouwen
9🇨🇾 Cyprus🇷🇺 Rusland
10🇵🇹 Portugal🇬🇷 Griekenland

Eurovisie Songfestival 2022: Informatie

Inmiddels is het Eurovisie Songfestival alweer een flink aantal jaren georganiseerd. Waar het vorig jaar nog werd georganiseerd door Nederland, vind het dit jaar plaats in Turijn. Waar het in eerste instantie vooral focuste op de landen in de Europese Unie, is het sinds 1967 ook in verschillende landen buiten de Europese Unie te zien. Alle landen die meedoen aan het Eurovisie Songfestival behoren tot de Europese Radio Unie, ook wel bekend als de EBU.

Over het algemeen doen er 41 landen mee aan het Eurovisie Songfestival. Toch zien we van jaar tot jaar ook verschillen. Zo werd in 2021 Wit-Rusland uitgesloten, terwijl in 2022 vooralsnog Rusland lijkt uitgesloten. In de finale vinden we de top-10 landen uit de eerste en tweede halve finale terug. Daarnaast zit hier standaard ook het land bij dat het festival organiseert en behoort de ‘Big Five’ standaard tot de finale. Aangezien Italië tot de ‘Big Five’ behoort, zullen er in de finale op 16 mei maar 25 deelnemers aanwezig zijn.

De taal van het lied

Zowel als het aankomt op het liedje, de artiesten én de taal van het liedje zijn er belangrijke vereisten waar een zanger aan moet voldoen.

 • Het liedje mag tijdens de uitzending namelijk niet langer dan 3 minuten duren.
 • Het mag tevens ook geen remix of cover van een liedje zijn.
 • Het lied mag ook niet eerder dan 1 september van het voorafgaande jaar zijn uitgebracht.
 • Kijken we naar de artiest, dan moet deze op de dag van de finale 16 jaar of ouder zijn
 • Mogen er maximaal zes artiesten op het podium staan.

Het is voor de artiesten wel mogelijk om in allerlei verschillende talen te zingen. Hier zitten geen restricties aan. Toch zien we dat vrijwel alle artiesten kiezen voor de Engelse taal, aangezien deze wereldwijd verstaanbaar is. Dit komt ook de beoordeling van de jury en de mensen thuis ten goede, aangezien zij hierdoor ook het idee achter het liedje meekrijgen.

Eurovisie kalender

Hierboven kwam het al even kort aan bod, de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival 2022. De twee halve finales vinden plaats op 10 en 12 mei 2022 vanaf 21:00. De finale is dan weer op 14 mei en start om 21:00. Laten we eens kijken welke landen zich geplaatst hebben voor het Eurovisie Songfestival, wie de Eurovisie songfestival 2022 deelnemers van het land zijn en in welke ronde zij meedoen:

LandArtiestLiedTe zien in:
AlbaniëRonela HajatiSekretHalve finale 1 (10 mei)
LetlandCiti ZeniEat your saladHalve finale 1 (10 mei)
LitouwenMonika LiuSentimentaiHalve finale 1 (10 mei)
ZwitserlandMarius BearBoys do CryHalve finale 1 (10 mei)
SloveniëLPSDiskoHalve finale 1 (10 mei)
OekraïneKalush OrchestraStefaniaHalve finale 1 (10 mei)
BulgarijeIntelligent Music ProjectIntentionHalve finale 1 (10 mei)
NederlandS10De DiepteHalve finale 1 (10 mei)
MoldaviëZdob sti Zdub & Fratii AdvahovTrenuletulHalve finale 1 (10 mei)
PortugalMAROSaudade, SaudadeHalve finale 1 (10 mei)
KroatiëMia DimsicGuilty PleasureHalve finale 1 (10 mei)
DenemarkenREDDIThe ShowHalve finale 1 (10 mei)
OostenrijkLUM!X feat Pia MariaHaloHalve finale 1 (10 mei)
IJslandSysturMeð hækkandi sólHalve finale 1 (10 mei)
GriekenlandAmanda TenfjordDie TogetherHalve finale 1 (10 mei)
NoorwegenSubwoolferGive that wolf a bananaHalve finale 1 (10 mei)
ArmeniëRosa LinnSnapHalve finale 1 (10 mei)
FinlandThe RasmusJezebelHalve finale 2 (12 mei)
IsraëlMichael Ben DavidI.MHalve finale 2 (12 mei)
ServiëKonstraktaIn corpore sanoHalve finale 2 (12 mei)
AzerbeidzjanNadir RüstemliFade to blackHalve finale 2 (12 mei)
GeorgiëCircus MircusLock me inHalve finale 2 (12 mei)
MaltaEmma MuscatI am what I amHalve finale 2 (12 mei)
San MarinoAchille LauroStripperHalve finale 2 (12 mei)
AustraliëSheldon RileyNot the sameHalve finale 2 (12 mei)
CyprusAndromacheElaHalve finale 2 (12 mei)
IerlandBrookeThat’s richHalve finale 2 (12 mei)
Noord-MacedoniëAndreaCirclesHalve finale 2 (12 mei)
EstlandStefanHopeHalve finale 2 (12 mei)
RoemeniëWRSLlámameHalve finale 2 (12 mei)
PolenOchmanRiverHalve finale 2 (12 mei)
MontenegroVladanaBreatheHalve finale 2 (12 mei)
BelgiëJérémie MakieseMiss youHalve finale 2 (12 mei)
ZwedenCornelia JakobsHold me closerHalve finale 2 (12 mei)
TsjechiëWe Are DomiLights offHalve finale 2 (12 mei)
DuitslandMalik HarrisRockstarsFinale (14 mei)
FrankrijkAlvan & AhezFulennFinale (14 mei)
ItaliëMahmood & BancoBrividiFinale (14 mei)
SpanjeChanelSloMoFinale (14 mei)
Verenigd KoninkrijkSam RyderSpace ManFinale (14 mei)

Hoe werkt de puntentelling songfestival?

De puntentelling bij het Eurovisie Songfestival is gebaseerd op 50% stemmen die afkomstig zijn van de kijkers, terwijl de andere 50% afkomstig is van de vakjury’s. Kijken we allereerst naar de stemmen van de kijkers, dan kan elke kijker telefonisch stemmen op het favoriete nummer. Voor deelnemende landen is het niet mogelijk om op zichzelf stemmen. De vakjury’s mogen ook punten uitdelen. Daarbij mogen ook de vakjury’s geen punten geven aan het eigen land.

Zowel de vakjury als de kijkers thuis mogen twee sets punten uitdelen. Dit ziet er als volgt uit:

 • #1 nummer: 12 punten
 • #2 nummer: 10 punten
 • #3 nummer: 8 punten
 • #4 nummer: 7 punten
 • #5 nummer: 6 punten
 • #6 nummer: 5 punten
 • #7 nummer: 4 punten
 • #8 nummer: 3 punten
 • #9 nummer: 2 punten
 • #10 punten: 1 punt

Het kan dus zijn dat zowel de kijkers als de vakjury de 12 punten aan één land geven. Het kan echter ook voorkomen dat de beoordelingen verder van elkaar liggen. Hiermee wil de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2022 voorkomen dat alle punten naar één land gaat en dat er bij buurlanden sprake is van een voorkeursbehandeling.

FAQ

Hoewel het Eurovisie Songfestival van origine een Europese aangelegenheid is, doet Australië al een aantal jaren mee. Zij mochten in verband met de 60e editie meedoen met de editie van 2015. Sindsdien doet het land jaarlijks mee. Desondanks mogen zij het Eurovisie Songfestival niet organiseren als zij er met de overwinning vandoor gaan. De organisatie gaat dan nog steeds naar een Europees land.

Ook Israël doet al een aantal jaren mee. Zij zijn namelijk ook lid van de European Broadcasing Union (EBU). Hoewel dit een samenwerking is van voornamelijk publieke omroepen uit Europa, zijn Israël en Armenië al een aantal jaren toegelaten.

Het Eurovisie Songfestival begint op alle drie de avonden om 21:00. Nederland zal in de eerste halve finale op 12 mei in actie komen.

Momenteel is er maar één land uitgesloten van het Eurovisie Songfestival 2022. Dit is Rusland, natuurlijk naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in Oekraïne.

Het Eurovisie Songfestival 2022 vind plaats van 12 mei tot 16 mei in Turijn, Italië. De grote favorieten Songfestival 2022 zijn Italië, Zweden en Oekraïne.

Evenals de 1e en 2e halve finale, start de finale van het Eurovisie Songfestival 2022 om 21:00.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *