Wedden op Virtuele Sporten. Is dit nu Leuk?

Wedden op Virtuele Sporten

Sinds jaar en dag worden er weddenschappen gelegd op voetbalwedstrijden, wielrennen, paardenraces en ga maar door. Hier moet je niet alleen kennis van de sport van hebben om uberhaupt kans te maken op een winst, maar ook weten wat je doet, wie de teams zijn, hoe ze gepresteerd hebben en waarom ze nu op die positie staan. Wat als er nu een mogelijkheid was om dit allemaal niet te hoeven bestuderen omdat de uitslagen uit een random generator komen die achter het spel meelopen? Dan is het avontuur van onwetendheid en spanning voor de afloop groter en leuker als je wint, puur bij echte kans. Waar hebben we het over? Virtuele sporten, met de daarbij behorende virtuele weddenschappen. Een nieuw fenomeen wat al voor de eerste keer getoond werd in 1961, door IBM die een honkbal spel helemaal zelf op een van hun computers aan het lopen had. Elke keer werd het spel anders gespeeld en elke keer was de uitslag anders. We zullen er eens dieper op in gaan.

Wat Zijn Virtual Sports?

In simpele termen zijn het sporten die alleen op internet of computers te vinden zijn, die ook alleen door computers gespeeld worden en zorgen voor hele willekeurige uitslagen. Dit maakt ze ideaal voor weddenschappen omdat je niet weet, of op een of andere manier kunt weten wat de uitslag wordt. Dit maakt ze dus niet hetzelfde als eSports, waar er alleen maar mensen achter de computers zitten, waarvan de kennis van het spel de uitslag bepaald door hoe goed de speler/ spelers zijn/ is in een bepaald spel. Hier kun je dus wat meer informatie uit halen door het verleden van het team of speler op te zoeken en te kijken hoe goed deze is of zijn.

Enkele voorbeelden van virtual sports zijn:

  • Formule1 Racen
  • Honden racen
  • Tennis
  • Voetbalwedstrijd

Een ander groot verschil van virtuele sporten tegenover normale sporten zijn de duur van de wedstrijden. Er is altijd de mogelijkheid de hele wedstrijd te zien, maar meestal kan deze versneld worden naar enkele minuten, zodat je veel sneller weet of je er meer in moet steken of gewonnen hebt. Je kunt dus wedden op een formule1 wedstrijd, waar alle echte racers in meerijden, maar die maar 5 minuten duurt voordat de race voorbij is.

De Kwaliteit van de Virtuele Sporten

Daar zit ook weer veel verschil in. Websites kunnen heel makkelijk veel spellen online gooien, maar de kwaliteit laat soms wat op zich wachten. Dit is niet zozeer meteen te zien in de spellen of de kwaliteit van de spellen zelf, maar meer de achterliggende gedachte. Als Michael Schumacher of Max verstappen niet af en toe een keer in de top 3 komt te staan, is het spel zo willekeurig dat het niet eens de moeite waard is om op te gokken, want men weet dat in het echt deze ook een aantal keren winnen. Dit geeft een kleine aanknoping hoe een spel op ingelegd moet worden en als er geen regelmaat van favorieten in zit is het dus een kans van 1 op het aantal racers in een formule1 spel, wat geen goede odds zijn.

In sommige spellen kun je ook je eigen team samenstellen. Dit is veelal voor de immersie van het spel, zodat je echt het idee krijgt dat je verantwoordelijk bent voor het behaalde resultaat. In veel gevallen heeft dit dus geen invloed op wat het resultaat zal worden in een spel. Daarnaast is er bij heel veel sites eerder de keuze te vinden om een vooraf gemaakt team te selecteren. Dit kunnen dezelfde teams zijn als in het echt, maar ook gewoon verzonnen teams.

Het aantal streken wat een speler of team heeft, is ook helemaal willekeurig en in geprogrammeerd in het spel, dus kunnen ook effect hebben op het uiteindelijke resultaat. Het kan dus zijn dat een bepaald team in een bepaalde sessie meer streken uithaalt als het andere team, terwijl ze in een andere speelsessie juist de lieverdjes zijn van het spel.

Virtuele Sportweddenschappen…

Zijn al een tijdje het onderwerp van debat of deze nu helemaal eerlijk zijn of niet. Als je gaat kijken hoe het is gemaakt en wat je eraan kunt doen om de eindresultaten aan te kunnen passen. Als je het mij vraagt is dit de meest veilige manier van een weddenschap leggen. Je kunt de spelers niet omkopen, hebt geen enkele invloed op de uitslagen en alles is veilig in een computer opgeslagen. Er is dus niemand, die hier invloed op heeft, ook niet de programmeurs van het spel omdat het helemaal willekeurig is. Wat mij betreft dus de meest veilige manier van een weddenschap plaatsen.

Vanaf oktober 2021 is het mogelijk om deze spellen legaal in Nederland te spelen en ik raad dan ook ten zeerste aan om het een keer te proberen. Omdat je helemaal geen invloed hebt op de uitslagen, met uitzondering van een aantal populaire namen in de tak van sport waar je in wilt spelen, is er niet echt iets om je aan vast te houden. Zo weet je meteen of je echt iets voor het online gokken bent.