Eurovisie Songfestival 2021 Voorspellingen

Het Eurovisie Songfestival trekt jaarlijks veel bekijks op de internationale televisie. Wat veel mensen niet weten, is dat ook landen buiten de Europese Unie mee mogen doen aan het Songfestival, zoals deelnemers uit Noord-Afrika en zelfs uit Australië. De afgelopen jaren is het wedden op het Songfestival een stuk populairder geworden, ondanks dat het voor velen nog onbekend is. In deze gids behandelen we alles dat je moet weten over het inzetten op het Eurovisie Songfestival. Ook de voorspellingen voor de verschillende landen komen hier aan bod.

De favorieten voor het Eurovisie Songfestival 2021

Ook dit jaar zijn er weer volop deelnemers die kans maken op het winnen van het Eurovisie Songfestival. Toch zijn er natuurlijk altijd een aantal topfavorieten, die ook uit voorspellingen naar voren komen. Ondertussen zijn er verschillende bookmakers die reeds de quoteringen bekend hebben gemaakt per land. Let er wel op dat deze nog kunnen variëren naarmate het festival dichterbij komt.

LandDeelnemerLiedjeOddsKansen (%)
Vlag van Frankrijk FrankrijkBarbara PraviVoilà3.5028,57%
Vlag van Italië ItaliëMåneskinZitti e buoni3.5028,57%
Vlag van Malta MaltaDestinyJe Me Casse4.7521,05%
Vlag van Zwitserland ZwitserlandGjon’s TearsTout l’univers11.009,09%
🇺🇦 OekraïneGo_AShum11.009,09%
🇫🇮 FinlandBlind ChannelDark Side15.006,67%
Vlag van IJsland IJslandDaði & Gagnamagnið10 Years15.006,67%
Vlag van Bulgarije BulgarijeVictoriaGrowing Up Is Getting Old51.001,96%
🇨🇾 CyprusElena TsagrinouEl Diablo51.001,96%
🇵🇹 PortugalThe Black MambaLove Is On My Side51.001,96%

Dit heeft namelijk twee verschillende redenen. Allereerst is het zo dat een aantal landen de artiesten en nummers nog niet bekend hebben gemaakt. Daarnaast is de quotering gebaseerd op het aantal keer dat het liedje reeds beluisterd of gestreamd is. Hierdoor kan de quotering in de loop van de tijd nog veranderen.

Het thema dit jaar is ‘Open Up’. Dit is hetzelfde thema dat vorig jaar is gebruikt, hoewel het logo wel lichtelijk veranderd is. Hieronder gaan we kijken naar de verschillende landen waarvan de voorspelling luidt dat zij er met de winst vandoor kunnen gaan.

Voorspelling van de favorieten

Vlag van Zwitserland Zwitserland

Gjon’s Tears is namens Zwitserland de grote favoriet om met de winst van het Eurovisie Songfestival aan de haal te gaan. Zij staan bij de bookmakers momenteel bovenaan met ongeveer 20%. Zwitserland staat gepland voor de tweede halve finale op 20 mei. Opvallend is dat de zanger al meegedaan heeft met Albania has got talent en The Voice kids. Hierdoor heeft hij veel ervaring op het podium. Dit is een van de belangrijkste redenen dat hij momenteel als belangrijkste winnaar voor het festival wordt beschouwd.

Vlag van IJsland IJsland

Een andere grote favoriet volgens de bookmakers is IJsland. Daar doen Daði & Gagnamagnið mee met het nummer “10 Years”. Op basis van verschillende bookmakers wordt de kans op ongeveer 6% geschat dat zij er met de overwinning vandoor gaan. IJsland treedt op in de tweede halve finale op 20 mei.

Vlag van Italië Italië

Ook Italië staat dit jaar bekend als een van de grote favorieten. Maneskin doet dit jaar mee met het nummer Zitti e buoni. De vertaling van dit nummer is ‘Stil en goed’. Het nummer is geschreven door een rockband, waardoor het een feestelijke klank heeft. Aangezien Italië een van de grote sponsoren van het evenement is, zijn zij verzekerd van een plaats in de finale. Momenteel wordt er door de bookmakers de voorspelling gedaan dat zij 7% kans hebben om er met de winst vandoor te gaan.

Vlag van Frankrijk Frankrijk

Barbara Pravi vertegenwoordigd Frankrijk op het Eurovisie Songfestival. Ook Frankrijk is een van de grote sponsoren, zij zullen ook op 22 mei direct in de finale staan. Tijdens het Franse event won ze met overmacht, waarbij ze 204 punten behaalde. Het nummer gaat over tevreden zijn met wie je bent en dat anderen je nemen zoals je bent. Het gaat dus over authenticiteit. Met dit onderwerp probeert Frankrijk dan ook de harten van Europa te veroveren. De kans dat Frankrijk er met de winst vandoor gaat wordt momenteel geschat op ongeveer 7%.

Vlag van Bulgarije Bulgarije

Victoria doet namens Bulgarije mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer “Growing up is getting old”. Met dit nummer krijgt zij volgens de bookmakers zo’n 7% kans om er met de overwinning vandoor te gaan. Er wordt dus veel van de zangeres verwacht. Zij zal in het tweede gedeelte van de tweede halve finale te beluisteren zijn.

Vlag van Litouwen Litouwen

Litouwen doet mee aan het Eurovisie Songfestival met The Roop. Zij hebben het nummer Discoteque geschreven, dat gaat over het alleen dansen in tijdens van COVID-19. Dansen is hét centrale onderwerp van dit nummer. De groep won op 6 februari in Vilnius de finale van de Litouwse finale Pabandom. Door de combinatie van verschillende bookmakers en de online views die het nummer al behaald heeft, worden de kansen voor de groep op 5% geschat.

De kansen van Nederland

Eurovisie Nederland: Jeangu Macrooy Birth of a new age
Jeangu Macrooy Birth Of A New Age single cover

Hoewel Nederland dus de organisator van het Eurovisie Songfestival is, is het zeker niet de grote favoriet volgens de bookmakers. Momenteel wordt Nederland maar een kleine kans toegedicht dat ze er dit jaar wederom met de winst vandoor gaan. De kansen worden momenteel geschat op ongeveer <1%. Daarmee staat Nederland momenteel op een gedeelde 31e plek.

Nederland vaardigt Jeangu Macrooy af naar het Eurovisie Songfestival. Hij treedt op met het nummer ‘Birth of a New Age’. Het doel van het lied is om het leven op een authentieke manier te leven. Daarnaast is veerkracht ook een belangrijk thema van dit lied. Bij het maken van dit lied wordt gebruik gemaakt van twee verschillende talen.

Het lied zal namelijk grotendeels in het Engels gezonden worden, waarbij er ook passages zijn in het Sranantongo. Dit is de taal van Suriname. Door een goede mix van de roots van de zanger en het gebruik van de Engelse taal probeert hij de rest van Europa te inspireren met de boodschap achter dit nummer.

Het Eurovisie Songfestival

Achtergrondinformatie van het Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival wordt al sinds 1956 jaarlijks georganiseerd. Door de jaren heen heeft het festival al in verschillende landen plaatsgevonden. Sinds 1967 wordt het festival zelfs in landen buiten de Europese Unie uitgezonden. Alle landen die lid zijn van de zogenaamde Europese Radio Unie (EBU) hebben de mogelijkheid om aan het festival deel te nemen. Dit is dan ook de reden dat er enkele landen van buiten de Europese Unie meedoen aan het festival. Hieronder vallen bijvoorbeeld Marokko, Egypte, Rusland en Azerbeidzjan. Sinds 2015 doet zelfs Australië mee aan het festival, hoewel het officieel geen lid is van de EBU.

Belangrijkste regels van het Songfestival

Het liedje

Er zijn een aantal belangrijke regels waaraan de deelnemende landen én de liedjes moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een plek bij het Eurovisie Songfestival. Zo mag elk land slechts één liedje inzenden. Dit liedje mag tijdens de inzending ook niet langer dan drie minuten duren. Het komt echter vaak voor dat er tijdens het Songfestival zelf een verkorte versie van het lied wordt gespeeld. In de studio wordt dan een langere versie opgenomen, die ook als promotiemateriaal dient om meer stemmen in de wacht te slepen.

Daarnaast mag het liedje ook geen cover zijn of een remix van een liedje dat reeds door een andere artiest is uitgebracht. De liedjes moeten dus volledig origineel zijn, zowel qua tekst als qua melodie. Het liedje mag tevens niet eerder gepubliceerd zijn dan 1 september van het voorafgaande jaar.

De artiesten

Tijdens de uitvoering van het liedje mag een land zes artiesten op het podium hebben. Op de dag van de finale moeten deze 16 jaar of ouders zijn. Hoewel de artiesten vaak het land vertegenwoordigen waar ze vandaag komen, is dit geen vereiste. Het is dus mogelijk om als Nederlandse zanger of zangers mee te doen voor een ander land. Een van de meest bekende gevallen hierbij was Céline Dion, de Canadese zangeres die in 1988 het Eurovisie Songfestival won namens Zwitserland.

De taal

De liedjes die gezongen worden, mogen in alle talen geschreven en gezongen worden. Een gevolg hiervan is dat veel liedjes die worden ingezonden door de landen, in het Engels worden gezongen. De reden hiervan is dat deze voor vrijwel iedereen verstaanbaar is, waardoor het liedje meer mensen aanspreekt.

De finale

In totaal doen er momenteel 40 landen mee aan het Eurovisie Songfestival. Dit zijn:

Albanië, Australië, Azerbeidzjan, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Ierland, Israël, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Moldavië, Nederland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Israël, IJsland, ItaliëPolen, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Zweden, Zwisterland

Zij worden verdeeld over tweemaal een halve finale. Tijdens deze evenementen worden de kandidaten voor de finale gekozen. Het aantal liedjes dat meedoet aan de finale is 26. Daaronder vallen de volgende landen:

  • De zogenaamde ‘Big Five’. Dit zijn Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zij dragen namelijk financieel substantieel meer bij aan het Eurovisie Songfestival, waardoor zij gegarandeerd zijn van een plek in de finale.
  • Het land dat het Eurovisie Songfestival organiseert.
  • De 10 landen die geselecteerd zijn uit de eerste halve finale.
  • De 10 landen die geselecteerd zijn uit de tweede halve finale.

Deelnemende landen met reeds bekende liedjes

Nederland stuurt Jeangu Macrooy

Een groot voordeel voor Jeangu Macrooy is dat hij zich in de halve finale niet hoeft te kwalificeren voor een plek bij de laatste 26. Dit komt omdat Nederland dit jaar het festival organiseert. Jeangu Macrooy doet mee met het nummer ‘Birth of a New Age’.

Andere deelnemers

LandDeelnemerTe zien in:
Vlag van Ierland IerlandLesley RoyEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Litouwen LitouwenThe RoopEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Slovenië SloveniëAna SoklicEerste halve finale (18 mei)
Vlag van België BelgiëHooverphonicEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Kroatië KroatiëAlbinaEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Cyprus CyprusElena TsagrinouEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Israël IsraëlEden AleneEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Noorwegen NoorwegenTixEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Roemenië RoemeniëRoxenEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Oekraïne OekraïneGo_AEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Australië AustraliëMontaigneEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Noord-Macedonië Noord-MacedoniëVasilEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Rusland RuslandManizjaEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland (gediskwalificeerd)Galasy ZMestaEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Zweden ZwedenTusseEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Azerbeidzjan AzerbeidzjanEfendiEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Malta MaltaDestiny ChukunyereEerste halve finale (18 mei)
Vlag van Tsjechië TsjechiëBenny CristoTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Albanië AlbaniëAnxhela PeristeriTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Finland FinlandBlind ChannelTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Estland EstlandUku SuvisteTweede halve finale (20 mei)
Vlag van IJsland IJslandDadi & GagnamagnioTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Oostenrijk OostenrijkVincent BuenoTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Polen PolenRafał BrzozowskiTweede halve finale (20 mei)
Vlag van San Marino San MarinoSenhitTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Griekenland GriekenlandStefaniaTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Servië ServiëHurricaneTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Denemarken DenemarkenFyr & FlammeTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Georgië GeorgiëTornike KipianiTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Letland LetlandSamantha TinaTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Portugal PortugalThe Black MambaTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Zwitserland ZwitserlandGjon’s TearsTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Bulgarije BulgarijeVictoriaTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Moldavië MoldaviëNatalia GordienkoTweede halve finale (20 mei)
Vlag van Frankrijk FrankrijkBarbara PraviFinale (22 mei)
Vlag van Spanje SpanjeBlas CantóFinale (22 mei)
DuitslandJendrikFinale (22 mei)
Vlag van Nederland NederlandJeangu MacrooyFinale (22 mei)
Vlag van Italië ItaliëManeskinFinale (22 mei)
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd KoninkrijkJames NewmanFinale (22 mei)

Hoewel alle landen hierboven weergegeven zijn, zijn nog niet alle nummers en artiesten bekend.

Gaat het Eurovisie Songfestival door?

Zoals eerder benoemd vindt het Eurovisie Songfestival plaats van dinsdag 18 mei tot en met zaterdag 22 mei 2021. Vooralsnog gaat het festival gewoon door in Ahoy Rotterdam. Door de huidige COVID-19 maatregelen wordt er getracht alle 41 artiesten in Ahoy Rotterdam te laten optreden. Daarbij wordt wel gekeken of dit mogelijk is én of de 1.5 meter gehandhaafd kan worden.

Volgens het Eurovisie Songfestival is er nog geen uitsluitsel over het al dan niet aanwezig zijn van publiek tijdens het evenement. Dit wordt ook wel scenario B genoemd. Door de huidige lokale maatregelen in Nederland wordt er gekeken wat er mogelijk is naarmate het evenement dichterbij komt. Scenario A, het aanwezig laten zijn van publiek, is onder de huidige omstandigheden niet realistisch en wordt dan ook als niet mogelijk beschouwd.

Toch is het doorgaan van het Eurovisie Songfestival niet afhankelijk van het publiek. Het evenement gaat hoe dan ook door. Op de drie vastgestelde data 18 (eerste halve finale), 20 (tweede halve finale) en 22 (finale) mei wordt er gewoon gezongen in Ahoy Rotterdam.

Toch heeft de organisatie ook een aantal andere scenario’s opgesteld. Hierdoor is de organisatie flexibel en is het, afhankelijk van de maatregelen, mogelijk om op- of af te schalen. Hieronder vindt je de verschillende scenario’s die zijn opgesteld. Daarbij moet wel gesteld worden dat er momenteel niet wordt gekeken naar Scenario A en dat men zich focust op scenario B.

Scenario AScenario BScenario CScenario D
Shows in Ahoy RotterdamJaJaJaJa
Deelnemers in RotterdamAllemaal(bijna) AllemaalGeenGeen
Publiek in de zaal100%0-80%0-80%Geen
Side event in RotterdamJaAangepastBeperktGeen
Perscentrum1500 op locatie500 op locatie1500 virtueel1500 virtueel

Andere belangrijke informatie

Opvallend aan deze editie van het Eurovisie Songfestival is dat er nieuwe nummers gemaakt moesten worden door een groot aantal verschillende artiesten. Aangezien veel nummers al gepubliceerd werden voor het Eurovisie Songfestival van vorig jaar, waren deze nummers dus vóór 1 september gepresenteerd. Hierdoor moesten veel zangers een nieuw lied insturen of nieuwe nummers produceren.

Voor een aantal landen zijn er daardoor ook andere artiesten gekozen, aangezien zij opnieuw beoordeeld worden aan de hand van een nieuw nummer. Er zijn dan ook een aantal landen die andere artiesten hebben die het land vertegenwoordigen.

Armenië

Een andere opvallende wijziging is dat Armenia heeft besloten om niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Zij zouden oorspronkelijk meedoen aan de tweede halve finale op 20 mei, maar zijn niet in staat geweest om een kandidaat af te vaardigen. Daarom hebben zij op 5 maart besloten om niet aan het festival mee te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *